Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ανθρωπογενής δραστηριότητα σοβαρή απειλή για το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Η προστασία του περιαστικού δάσους της Καβάλας, τέθηκε επί τάπητος, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (12/6) στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, Θόδωρου Μαρκόπουλου.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε στην εισήγηση του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, το ζητούμενο είναι να μεγιστοποιηθεί η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατό καλύτερα ένα οποιοδήποτε δύσκολο περιστατικό.

Δεν αποκαταστάθηκε ακόμη το περιαστικό δάσος, παρά το ότι πέρασαν 32 χρόνια από τη μεγάλη φωτιά, υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας

Παράλληλα, ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε το γεγονός ότι αν και πέρασαν δεκαετίες από τη μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε στο σύνολό του το περιαστικό δάσος, εντούτοις η αρχική εκτίμηση ότι θα αποκαθίστατο δεν επιβεβαιώθηκε, προφανώς λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Πρέπει να εξετάσουμε το τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να προστατέψουμε το περιαστικό δάσος και να είμαστε σε ετοιμότητα. Να δούμε τι γίνεται από πλευράς βατότητας, αλλά και πόσο οργανωμένοι είμαστε για να το προφυλάξουμε. Αν συμβεί κάτι, δύσκολα θα αποκατασταθεί η ζημιά, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε έτοιμοι, όσο το δυνατό καλύτερα», ανέφερε σχετικά στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Σοβαρός ο κίνδυνος για το περιαστικό δάσος, τόνισε ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης, σημείωσε με έμφαση ότι το θέμα της προστασίας του περιαστικού δάσους αναδείχθηκε μετά τις συσκέψεις του Σ.Ο.Π.Π. και του Σ.Τ.Ο., ειδικότερα δε μετά και τις μεγάλες φωτιές που σημειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θάσο.

Ο κ. Κιβράκης τόνισε ότι ο κίνδυνος για το περιαστικό δάσος είναι σοβαρός, κυρίως από την ανθρωπογενή δραστηριότητα. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, τα οποία πρέπει να επικεντρωθούν στις παράνομες χωματερές, τους παράνομους καταυλισμούς, στους περιηγητές, αλλά και στους μελισσοκόμους, με τους οποίους θα υπάρξει συνάντηση το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας για τις περιπολίες, είπε ότι αυτές θα γίνονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το δασαρχείο, τον στρατό και την αστυνομία, καθώς επίσης και από τις εθελοντικές ομάδες που είναι ενταγμένες στο μητρώο πολιτικής προστασίας.

Τέλος, ο κ. Κιβράκης ζήτησε από τον δήμο να ενισχύσει τις εθελοντικές ομάδες μέσω της χρηματοδότησης από την ΣΑΤΑ.

Ο δήμος Καβάλας θα κάνει ό,τι μπορεί για την προστασία του περιαστικού δάσους, σημείωσε η Δήμητρα Τσανάκα

Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, απάντησε ότι χρήματα από την ΣΑΤΑ δεν έχουν ακόμη εισρεύσει στα ταμεία του δήμου, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι ο δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί για την προστασία του περιαστικού δάσους.

Ανέφερε δε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης επτά ατόμων που θα ασχοληθούν με τον καθαρισμό των δασών, ενώ έθεσε στον κ. Κιβράκη το ερώτημα αν είναι εφικτό να τοποθετηθούν κάμερες στο περιαστικό δάσος.

Ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας απάντησε ότι πρόκειται για ένα λεπτό θέμα και δύσκολο στο να υλοποιηθεί.

Τέλος, εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας, ο κ. Μανδρανής, αναφέρθηκε στα πυροφυλάκια και στις θέσεις των περιπολικών της υπηρεσίας του. Μεταξύ αυτών, πυροφυλάκιο είπε πως λειτουργεί στο Σταυρό (περιαστικό δάσος), αλλά και ένα ακόμη στη θέση «Εκρηκτικά» (πάνω από το Αμισιανά), ενώ όσον αφορά τα περιπολικά, ένα θα βρίσκεται καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου στο ύψωμα «Βασιλάκι» κι ένα ακόμη στην περιοχή της Άσπρης Άμμου, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...