Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καταγγελίες του ΠΑΜΕ Καβάλας για το εργασιακό καθεστώς στη Selecta

Ημέρα:

spot_img

Στον αγώνα των εργαζομένων στα φυτώρια της Selecta στο Ερατεινό του δήμου Νέστου, αναφέρθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής (6/10), στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, τα μέλη της γραμματείας του τοπικού Π.Α.ΜΕ., καθώς και μια εκ των εργαζομένων στην εν λόγω επιχείρηση.  

«Οι συνάδελφοι, παρ’ όλες τις υποσχέσεις της εργοδοσίας αντιμετώπισαν κακοπληρωμένη δουλειά, μισοδουλειά, χωρίς δικαιώματα, με το περιβόητο εργόσημο, με ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με αρκετά εργατικά ατυχήματα.

Αυτή είναι η δίκαιη ανάπτυξη που ευαγγελίζονται όλοι ότι θα έρθει και θα φέρει θέσεις εργασίας», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του, το μέλος της γραμματείας του Π.Α.ΜΕ. Καβάλας, Αναγνώστης Καραμπατζάκης.

Αιχμές κατά Επιθεώρησης Εργασίας και Εργατικού Κέντρου Καβάλας

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι συνάδελφοι προσπάθησαν να έρθουν σε συνεννόηση με την εργοδοσία, για ποιο λόγο αθετεί την υπόσχεση για κανονική πρόσληψη και σταμάτημα του θέματος με το εργόσημο. Το πήγαν από αναβολή σ’ αναβολή και τελικά οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ότι δεν πάει άλλο. Μπήκαν μπροστά στη λογική ότι από μόνοι τους δεν μπορούν να κερδίσουν κάτι, συσπειρώθηκαν και οργανώθηκαν στο σωματείο εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Καβάλας για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Σταθερή δουλειά κι ένα μισθό που θα ικανοποιεί βασικές ανάγκες. Δέχτηκαν την επίθεση της εργοδοσίας και έδιωξαν πολλές εργαζόμενες. Έχοντας «συμπαραστάτες» την επιθεώρηση εργασίας Καβάλας με την ουδετερότητα που κράτησε, όπως και το Εργατικό Κέντρο, το οποίο λειτούργησε ως γραφείο Τύπου της εργοδοσίας. Για το Π.Α.ΜΕ. ο αγώνας των εργαζομένων στη Selecta είναι αγώνας που αφορά όλους μας. Είναι αγώνας ενάντια στην ανεργία, στη μισοδουλειά, για να καλύπτονται οι ανάγκες των εργαζομένων. Απευθυνθήκαμε σε άλλα σωματεία και ήδη πανελλαδικά πάνω από 35 έχουν εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης», σημείωσε στη συνέχεια των δηλώσεων του ο κ. Καραμπατζάκης.

«Προσπαθούν να μας σπάσουν το ηθικό, δεν θα τα καταφέρουν – Συνεχίζουμε τον αγώνα μας…»

Από την πλευρά της η Βάσω Μπαλαφούτη, εργαζόμενη στη Selecta, αλλά αυτή τη στιγμή μεταξύ των 19 που δεν εργάζονται σήμερα, υπογράμμισε: «Δεν είμαστε απολυμένοι γιατί δεν έχουμε υπογράψει σύμβαση, είμαστε με το καθεστώς του εργόσημου. Μας έχουν πετάξει εκτός προγράμματος, είμαστε γύρω στα 19 άτομα, όσοι δηλαδή πήραμε μέρος στη στάση εργασίας. Αυτό για να τρομοκρατηθούν (από την εργοδοσία) και οι υπόλοιπες εργαζόμενες και να παραδειγματιστούν. Υπάρχουν γυναίκες που κλείνουν έναν χρόνο που δουλεύουν εκεί χωρίς κανένα δικαίωμα. Έχουν σημειωθεί εργατικά ατυχήματα κι αυτές οι κοπέλες απλά πήγαιναν σπίτι τους, χωρίς να δικαιούνται τίποτα. Προσπαθήσαμε να οργανωθούμε, φτιάξαμε σωματειακή επιτροπή, που προφανώς δεν την αναγνωρίζουν και γι’ αυτό κάναμε στάση εργασίας. Υπήρξε τρομερή πίεση στους εργαζόμενους, φέρανε αστυνομία και πολλές φοβήθηκαν. Έχουμε απομονωθεί, προσπαθούν να μας σπάσουν το ηθικό. Δεν θα τα καταφέρουν. Εμείς συνεχίζουμε και καλούμε και τους υπόλοιπους εργαζόμενους να πάρουν θέση. Όσο δεν υποχωρούμε, προσπαθούν να φτιάξουν το σωματείο τους με ύπουλο τρόπο, με απειλές ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Δεν σταματάμε, δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν μπορούμε να ζήσουμε με δυο μεροκάματα την εβδομάδα. Θέλουμε αξιοπρεπή δουλειά με συλλογική σύμβαση που θα μας καλύπτει όλους».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...