Καλημέρα σε όλους.
Είμαι καθ’ οδόν για το γραφείο και κάνω μερικές σκέψεις τις οποίες θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σχετικά με την σημερινή ελληνική οικογένεια. Να μερικά κρίσιμα ερωτήματα:

Πόσο δύσκολο είναι σήμερα για ένα παντρεμένο ζευγάρι να είναι ευτυχισμένο με τα παιδιά του για πολλά χρόνια;
Τι είναι αυτό που κάνει να περνάει σήμερα κρίση ο γάμος;
Είναι άραγε αυτό που φταίει η οικονομική κρίση, η κρίση ηθικών αξιών, οι παρεμβάσεις τρίτων στο ζευγάρι, γενικώς το ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται πλέον να επικοινωνήσουν μεταξύ τους;

Υπάρχει κατάλληλη βοήθεια – ειδική συνδρομή από το κράτος, αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες να μπορούν να βοηθήσουν το νέο ζευγάρι για να βάλει κάποια ισχυρή βάση, για να μπορέσει ο γάμος να  στηριχτεί σε γερά θεμέλια και να κρατήσει πολλά χρόνια, ώστε τα μέλη του γάμου να αποτελέσουν υγιή κύτταρα της κοινωνίας μας με ηθικές αξίες και χρήσιμα μέλη της κοινωνίας μας?

Η πικρή διαπίστωσή μου είναι ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν κατάλληλες υπηρεσίες κρατικές για να συνδράμουν στο γάμο ιδίως των νέων ζευγαριών, αλλά ακόμη μερικές φορές (ευτυχώς όχι πάντα) οι γονείς ιδίως των νέων ζευγαριών ηθελημένα ή αθέλητα συμβάλουν στην διάλυση ενός γάμου. Αυτό γίνεται με το να μην τηρούν οι γονείς αυτοί την ενδεδειγμένη συμπεριφορά απέναντι στα παντρεμένα παιδιά τους, να μην τα δίνουν τις κατάλληλες συμβουλές, να προσπαθούν να περάσουν εγωισμούς και άλλα πάθη τους. Έτσι επιβάλλουν  στα παιδιά τους με τον άλφα ή βήτα τρόπο συμπεριφορές που είναι ασύμβατες με την έννοια και το θεσμό του γάμου, της έγγαμης συμβίωσης εν τέλει δε  αντίθετες συμπεριφορές προς το αληθινό συμφέρον των παιδιών τους και την μακροημέρευση του γάμου τους. Άλλωστε μερικές φορές οι  γονείς δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν κατάλληλα ένα ζευγάρι το οποίο περνάει σοβαρή κρίση στο γάμο του.

Καλό είναι σε περιπτώσεις που ένας γάμος περνάει κρίση οι σύζυγοι να έχουν μία εκπαίδευση, να είναι ενημερωμένοι από ειδικό δικηγόρο – σύμβουλο οικογενειακού δικαίου γύρω από τα ζητήματα του γάμου, τις υποχρεώσεις τους, τα δικαιώματά τους και τον τρόπο διεκδίκησης τους. Μάλιστα συμβουλευτικά ένας ευσυνείδητος  ειδικός δικηγόρος- σύμβουλος οικογενειακού δικαίου μπορεί να βοηθήσει με τις συμβουλές του και την ενημέρωσή του να μην λυθεί ένας γάμος ή τουλάχιστον να διαρκέσει πολλά χρόνια, εφόσον οι σύζυγοι συναισθανθούν την σημαντική αποστολή τους μέσα στη κοινωνία. Αυτό θα βοηθήσει αποφασιστικά τους συζύγους αργότερα, άσχετα αν ο γάμος θα πάει καλά ή αν θα πάει άσχημα στο μέλλον.

Δείτε την συνέχεια του άρθρου στη διεύθυνση του blog πατώντας ΕΔΩ

Γιώργος Γιαγκουδάκης,
Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων / Οικογενειακού δικαίου
https://dikigoros-diazygion.gr