Στήριξη της επιχειρηματικότητας δεν σημαίνει μόνο μείωση της φορολογίας, αλλά και βοήθεια για τη διευθέτηση των συσσωρευμένων χρεών των προηγούμενων χρόνων. Οι 120 δόσεις δεν αρκούν, όταν παράλληλα «τρέχουν» κατασχέσεις λογαριασμών και τιμολογίων «εις χείρας τρίτων» από την εφορία.

Όμως οι κατασχέσεις τιμολογίων «εις χείρας τρίτων», έχουν πάρει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, γεγονός που «πνίγει» την ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Είναι λογικό το κράτος να επιδιώκει να εισπράξει οφειλόμενους φόρους, αλλά με αυτή την μέθοδο οδηγεί πολλές επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Διότι, όπως είναι πνιγμένες στα χρέη, θα βρεθούν σε αδυναμία να εκπληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Άρα, με μαθηματική ακρίβεια, θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, διογκώνοντας την ανεργία και το δημοσιονομικό κενό στα έσοδα. Φορείς της αγοράς υποστηρίζουν ότι θα σκάσουν πολλά «κανόνια» αν εφαρμοστεί σε ευρεία έκταση το μέτρο της κατάσχεσης «εις χείρας τρίτων» και δεν φαίνεται να έχουν άδικο.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει από τη μία στιγμή στην άλλη, άρα οι επιχειρήσεις χρειάζονται χρόνο για να ορθοποδήσουν. Όμως με μέτρα που στραγγαλίζουν την ρευστότητα δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Και τότε οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα μείνουν κενός λόγος…