Για να μην μπερδευόμαστε. Η ΝΔ θα έκανε το 4-0 στην Καβάλα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πανελλαδικά ποσοστά τουλάχιστον κάτω από 28%. Με 31,53% όμως ήταν πολύ δύσκολο να μην εκλέξει μία έδρα στο νομό Καβάλας.

Στον νομό Καβάλας, λοιπόν, η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 42,55%, αρκετά υψηλότερο από το μέσο πανελλαδικό ποσοστό του κόμματος που είναι 39,85%. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 26,20%, πολύ χαμηλότερο από το πανελλαδικό ποσοστό του που είναι 31,53%. Ξεπέρασε όμως το όριο του 25% και έτσι πήρε την μία βουλευτική έδρα.

Η εκτίμηση ότι η ΝΔ θα πάρει και τις 4 βουλευτικές έδρες βασίστηκε στην προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει πανελλαδικά κάτω από 28%, οπότε θεωρητικά πάντα δεν θα ξεπερνούσε το 25% στην Καβάλα. Κάτι που φυσικά δεν συνέβη. Άλλωστε ποτέ, πλην του 1974 και του 2012, το πρώτο κόμμα δεν μονοπωλούσε τις έδρες στον νομό Καβάλας. Συνήθως έπαιρνε 2 ή 3 και τις υπόλοιπες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι έγινε και τώρα.

ΥΓ: Αποδείχθηκε σοφή η επιλογή του Κυ­ριάκου Μητσοτάκη να ρίξει το «βαρύ πυροβολικό» του κόμματος στο ψηφοδέλτιο της Καβάλας. Αν επέλεγε ένα πιο αδύναμο ψηφοδέλτιο το πιθανότερο ήταν, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυ­ριακής, να χανόταν και η τρίτη έδρα…