Η μεγάλη διεύρυνση των ζημιών της Δ.Ε.Η. στο εννεάμηνο του 2018 επιβεβαιώνει τις ανησυχίες όλων των Ελλήνων καταναλωτών, τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων, για τον εκτροχιασμό που έχει σημειώσει η οικονομική κατάσταση της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας την τελευταία τετραετία από την εγκληματικά ανεύθυνη πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το 2014 η Επιχείρηση, εξαιρουμένων εκτάκτων εσόδων και προβλέψεων για επισφάλειες, είχε καταγράψει λειτουργικά κέρδη της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ περίπου την ημέρα, ενώ εφέτος παρουσιάζει ζημιές 1 εκατ. ευρώ την ημέρα. Οι τυχοδιωκτικοί χειρισμοί του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και των αρμόδιων υπουργών, οδήγησαν στην εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Επιχείρηση στα 3 δις ευρώ και επιπλέον φόρτωσαν την Επιχείρηση με νέα βάρη άνω του 1 δις ευρώ όπως ο ίδιος ο δ/νων σύμβουλος της Δ.Ε.Η. ομολόγησε. Ταυτόχρονα, κατάφεραν να πετύχουν τη χειρότερη δυνατή συμφωνία για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, ζημιώνοντας τη Δ.Ε.Η. με πολλά εκατομμύρια ευρώ από τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ (στο 9μηνο η ζημία είναι 81,4 εκατ., ευρώ) και επιβάλλοντας στην Επιχείρηση να χάσει χωρίς αποζημίωση το 50% των πελατών της.

Με τα μέτρα που προώθησε από το 2015 και μετά η κυβέρνηση έχει βουλιάξει τη ΔΕΗ στο σκοτάδι της υπερχρέωσης, μετατρέποντας την σε μια εταιρεία-ζόμπι που με τεράστια δυσκολία καταφέρνει να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της. Ο κίνδυνος για την ομαλή και αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση της χώρας, όπως και συνολικά για την εθνική οικονομία είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστέρηση. Απαιτείται άμεσα ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την οικονομική εξυγίανση της Δ.Ε.Η., και το μετασχηματισμό της σε ένα σύγχρονο ενεργειακό όμιλο που θα λειτουργεί σε μία ανταγωνιστική αγορά προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.

Η δε υπόθεση αγοράς από τη ΔΕΗ της εταιρείας μεταπώλησης ενέργειας των Σκοπίων EDS είχε κρατηθεί μυστική από την κυβέρνηση, αποκαλύφθηκε από τον ΣΚΑΪ και καταγγέλθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, που έθεσε κρίσιμα ερωτήματα για τις υπόνοιες που εγείρονταν. Κυρίως, μάλιστα, διότι ενώ η εταιρία ήταν προβληματική, ενώ την προηγούμενη χρονιά εμφάνισε ζημιές 5,4 και ενώ είχε χρέη που ξεπερνούν τα 26 εκ ευρώ, εντούτοις εξαγοράστηκε έναντι 4,8 εκατ. ευρώ. Αλλά και διότι η σκοπιανή εταιρεία ανήκε στον Κότσο Ανγκιούσεφ, Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, διότι η εξαγορά της έγινε δύο μήνες πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών και διότι η κατάθεση των χρημάτων της Δ.Ε.Η. έγινε στον προσωπικό λογαριασμό του Ανγκιούσεφ.

Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη Δ.Ε.Η. που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει μια προβληματική εταιρεία του αντιπροέδρου των Σκοπίων. Γι’ αυτό οφείλει να απαντήσει με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια προχώρησε στην εξαγορά αυτή και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα.