Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υπάρχει ελπίδα για τα Λουτρά Ελευθερών;

Ημέρα:

spot_img

Στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης του νέου διοικητικού συμβουλίου της Εργοανάπτυξης, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (8/1) στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, βρέθηκε το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης «ΕΛΕΥΘΕΡΑΙ RESORTS IKE».

«Είναι ευχής έργο αν αυτή η επένδυση μπορέσει να προχωρήσει, μιας και ο ίδιος ο επενδυτής δείχνει να είναι αισιόδοξος. Εμείς θα κάνουμε αυτά που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ως Εργοανάπτυξη κι ό,τι άλλο μπορούμε για να βοηθήσουμε τον επενδυτή να προχωρήσει τον σχεδιασμό του. Πρέπει όμως να δούμε πως θα κινηθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα», τόνισε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο νέος πρόεδρος της εταιρείας Εργοανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αρχέλαος Γρανάς.

«Τώρα έχουμε ένα νέο ξεκίνημα, θα μπορέσουμε να δούμε που βρίσκονται τα πράγματα με μια πιο καθαρή ματιά, να δούμε τι συμβαίνει, τι μπορούμε να κάνουμε και πως μπορούμε να προχωρήσουμε τα πράγματα»

«Η Εργοανάπτυξη, σύμφωνα με το καταστατικό της, μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, όπως να εκτελέσει προγράμματα κι αυτό μπορεί να το κάνει με μεγαλύτερη ευελιξία από την Περιφέρεια ΑΜΘ, μιας και δίνεται αυτή η δυνατότητα και μέσα από το καταστατικό της, αλλά κι όπως είναι γνωστό αυτό συμβαίνει σε κάθε αναπτυξιακή εταιρεία που δεν έχει τις περιοριστικές αγκυλώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από εκεί και πέρα όσον αφορά την περίφημη επένδυση για τα Λουτρά Ελευθερών, είχαμε συνάντηση με τον επενδυτή για να διαπιστώσουμε που βρισκόμαστε, καθώς εδώ και έναν χρόνο περίπου δεν υπήρχε διοικητικό συμβούλιο στην Εργοανάπτυξη και τα πράγματα είχαν κατά κάποιο τρόπο κολλήσει. Τώρα έχουμε ένα νέο ξεκίνημα, θα μπορέσουμε να δούμε που βρίσκονται τα πράγματα με μια πιο καθαρή ματιά, να δούμε τι συμβαίνει, τι μπορούμε να κάνουμε και πως μπορούμε να προχωρήσουμε τα πράγματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Γρανάς.

«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε και εμείς ως Εργοανάπτυξη σε κάποια πράγματα που πρέπει να κάνουμε, για να μπορέσει και ο ίδιος ο επενδυτής να προχωρήσει μετά από τη δική του πλευρά τα ζητήματα…»

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο η επένδυση τελικά να μπορέσει να ξεκολλήσει και επί της ουσίας να προχωρήσει, ο πρόεδρος της Εργοανάπτυξη απάντησε: «Απ’ ό,τι έχω ακούσει από τον ίδιο τον επενδυτή, η εν λόγω επένδυση θα ενταχθεί στον επόμενο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος έχει λιγότερους περιορισμούς. Βέβαια από την άλλη θα πρέπει να προετοιμαστούμε και εμείς ως Εργοανάπτυξη σε κάποια πράγματα που πρέπει να κάνουμε, για να μπορέσει και ο ίδιος ο επενδυτής να προχωρήσει μετά από τη δική του πλευρά τα ζητήματα. Επομένως όλα αυτά θα τα εκτιμήσουμε για να δούμε πως θα τα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα».

Το ιστορικό της απόφασης για την απόρριψη του επενδυτικού σχεδίου της «ΕΛΕΥΘΕΡΑΙ RESORTS IKE»

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019, είχε γίνει γνωστό ότι απορρίφθηκε με απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θόδωρου Καράογλου, η αίτηση υπαγωγής στο καθεστώς ενισχύσεων «Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ», του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΕΛΕΥΘΕΡΑΙ RESORTS IKE».

Στο ρεπορτάζ του KWN στις 3 Δεκεμβρίου 2019 αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για την περιβόητη επένδυση στα Λουτρά Ελευθερών, η οποία για άλλη μια φορά μεταφέρθηκε στις καλένδες. Η αίτηση απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου στις διατάξεις του νόµου 4399/2016.

Πρακτικά η αίτηση απορρίφθηκε επειδή ο επενδυτής «κόλλησε» στη γραφειοκρατία. Κι αυτό γιατί από τα 600 και πλέον στρέμματα που καλύπτει ο χώρος των Λουτρών μαζί με τις πηγές, μόνο τα 20 είναι αξιοποιήσιμα. Τα υπόλοιπα είναι χαρακτηρισμένα ως δασική έκταση και όλοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν ο επενδυτής να μην μπορέσει να προχωρήσει τα επενδυτικά σχέδια που υπέβαλλε, και φυσικά το υπουργείο δεν είχε άλλη επιλογή από το να τα απορρίψει.

Η αίτηση που είχε υποβάλλει η «ΕΛΕΥΘΕΡΑΙ RESORTS IKE» αφορούσε στην «Ι∆ΡΥΣΗ ΜΟΝΑ∆ΑΣ ΙΑΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ», του ∆ήµου ΠΑΓΓΑΙΟΥ, µε συνολικό επιλέξιµο κόστος 18.185.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι επενδυτής των Λουτρών Ελευθερών είναι ο πρώην βουλευτής Δράμας του Ποταμιού και τέως δήμαρχος της γειτονικής πόλης, Κυριάκος Χαρακίδης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...