Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Οικονομική ενίσχυση για τους σταφυλοπαραγωγούς ζήτησε ο Κ. Αντωνιάδης

«Τα ανοίγματα των παραγωγών προς τρίτους είναι πολλά και το πρόβλημα μεγάλωσε ακόμη περισσότερο το 2020», τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Την άμεση οικονομική ενίσχυση των σταφυλοπαραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.

Στην επιστολή, η οποία εστάλη στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στον Σπήλιο Λιβανό, τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, αναφέρονται μεταξύ άλλων, οι τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, που επί της ουσίας έπληξαν το εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών της Π.Ε.Κ.

«Έχει δημιουργηθεί οξύ πρόβλημα επιβίωσης κι επομένως πρέπει οπωσδήποτε η πολιτεία και το υπουργείο να εξετάσουν τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης προς τους παραγωγούς σταφυλιών, είτε μέσω του κανόνα de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας), είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου προγράμματος…»

«Στην επιστολή μου προς τον κ. Λιβανό, του ανέφερα ότι δυστυχώς τα τελευταία τρία χρόνια η παραγωγή των σταφυλιών στην περιοχή μας δέχθηκε διαδοχικά χτυπήματα, που είτε οφείλονταν σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, είτε όπως φέτος εξαιτίας της παγκόσμιας εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε πολλές περιπτώσεις η μείωση του εισοδήματος των σταφυλοπαραγωγων πλησιάζει ή και υπερβαίνει το 50%, οδηγώντας τους σε οικονομική απόγνωση. Έχει δημιουργηθεί οξύ πρόβλημα επιβίωσης κι επομένως πρέπει οπωσδήποτε η πολιτεία και το υπουργείο να εξετάσουν τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης προς τους παραγωγούς σταφυλιών, είτε μέσω του κανόνα de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας), είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου προγράμματος, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Πρέπει να καταλάβουν στην Αθήνα ότι ο πρωτογενής τομέας και οι αγρότες της Π.Ε. Καβάλας αυτήν την περίοδο βρίσκονται πραγματικά σε οικονομική δυσπραγία, πολύ δε περισσότερο οι σταφυλοπαραγωγοί που για τρεις συνεχόμενες χρονιές βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται κατακόρυφα», τόνισε σχετικά με το θέμα, μιλώντας στον «Ενήμερο» ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Ενώ ήταν εξαιρετική, όσον αφορά την ποιότητα των σταφυλιών και στην αρχή ήταν μια πολλά υποσχόμενη χρονιά για τη διάθεση της παραγωγής, οι προσδοκίες διαψεύσθηκαν στη συνέχεια…

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή χρονιά έκλεισε ως μια από τις πιο καταστροφικές για την εμπορία των σταφυλιών, καθώς ενώ ήταν εξαιρετική όσον αφορά την ποιότητα τους και στην αρχή ήταν μια πολλά υποσχόμενη χρονιά για τη διάθεση της παραγωγής, οι προσδοκίες διαψεύσθηκαν στη συνέχεια. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά καταστρεπτική χρονιά για τους παραγωγούς σταφυλιών της Π.Ε. Καβάλας, καθώς το 2019, εκτός από τα προβλήματα εμπορίας, υπήρχαν αντίστοιχα με την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος. Μάλιστα, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. είχε ζητήσει τους προηγούμενους μήνες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να ενταχθεί το σταφύλι στις πληττόμενες από τον covid19 καλλιέργειες.

Η αμπελοκαλλιέργεια στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, έχει εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο καταστροφής τα τελευταία χρόνια

Δυστυχώς, το πολύ ποιοτικό προϊόν απαλλαγμένο από φυτοφάρμακα και ασθένειες, έτυχε υποτυπώδους εμπορικής κίνησης, καθώς ούτε το 50% μπόρεσε να απορροφηθεί, ως συνέπεια των επιπτώσεων του covid19. Ουσιαστικά η αμπελοκαλλιέργεια στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, έχει εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο καταστροφής τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες και στα γεωπονικά καταστήματα που στηρίζονται στους παραγωγούς, καθώς όλοι αποτελούν τους κρίκους της ίδιας αλυσίδας. Τα ανοίγματα των παραγωγών προς τρίτους είναι πολλά και το πρόβλημα μεγάλωσε ακόμη περισσότερο το 2020.

spot_img

Διαφημίσεις