Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Μαρία Πολυμέρου: Ζητάμε ίση και δίκαιη μεταχείριση

Αντιδράσεις στη Θάσο για το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης της ΠΑΜΘ

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Για κατάφωρη αδικία, αλλά και για μεγάλη απογοήτευση στον επιχειρηματικό κόσμο της Θάσου, αναφορικά με το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης που ανακοίνωσε η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κάνει λόγο με δηλώσεις της στον «Ενήμερο», η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση», Μαρία Πολυμέρου.

«Περιμέναμε αρκετό καιρό για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τα κριτήρια του. Οι αντιδράσεις στη Θάσο, μετά την ανακοίνωσή του, είναι τεράστιες! Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στις δηλώσεις της η κ. Πολυμέρου.

«Επί της ουσίας εξαιρείται το 95% των επιχειρήσεων στη Θάσο. Καταργείται η εποχικότητα, τα ποσά που δίνονται είναι εξευτελιστικά…»

«Ήδη έχουμε προβεί σε συνάντηση επαγγελματιών και έχει δημιουργηθεί συντονιστική επιτροπή για να δούμε πως θα κινηθούμε εφεξής. Επί της ουσίας εξαιρείται το 95% των επιχειρήσεων στη Θάσο. Καταργείται η εποχικότητα, τα ποσά που δίνονται είναι εξευτελιστικά, δεν υπάρχουν οικονομικά κριτήρια, οπότε όλος ο κόσμος είναι απογοητευμένος και θεωρεί ότι για άλλη μια φορά αδικείται ο κλάδος μας κατάφωρα», επισημαίνει χαρακτηριστικά η περιφερειακή σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης.

«Και τις 2.000 ευρώ να πάρει κάποιος αυτοαπασχολούμενος που είχε πτώση τζίρου σχεδόν από 70 έως 95% θα θεωρήσει ότι τον κοροϊδεύουν. Είναι σταγόνα στον ωκεανό!»

Παράλληλα, η Μαρία Πολυμέρου τονίζει με έμφαση ότι σε καθημερινή βάση γίνεται δέκτης πολλών παραπόνων από τους ανθρώπους του τουρισμού στο νησί, αναφέροντας σχετικά: «Δέχομαι τα παράπονα των συμπολιτών μου που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό διαρκώς. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα έχουν γίνει συζητήσεις και δεν μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί διαφοροποιηθήκαμε από τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Και τις 2.000 ευρώ να πάρει κάποιος αυτοαπασχολούμενος που είχε πτώση τζίρου σχεδόν από 70 έως 95% θα θεωρήσει ότι τον κοροϊδεύουν. Είναι σταγόνα στον ωκεανό! Δεν πρόκειται να καλύψει τίποτα με αυτά τα χρήματα. Είναι θέμα επιβίωσης για εμάς».

«Μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις, όπως εξάλλου έγιναν τρεις στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν είναι αργά, αρκεί να υπάρχει διάθεση να ακούσει η διοίκηση της Περιφέρειας τις διαμαρτυρίες μας. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο…»

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα και άρα ικανοποίηση των αιτημάτων του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού, η περιφερειακή σύμβουλος Α.Μ.Θ., απαντά: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχει κλείσει το πρόγραμμα και ότι θα λυθεί το πρόβλημα, γιατί θα καταλάβουν καλά ότι είναι τρομερά άδικο με τη μορφή που έχει σήμερα. Μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις, όπως εξάλλου έγιναν τρεις στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν είναι αργά, αρκεί να υπάρχει διάθεση να ακούσει η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τις διαμαρτυρίες μας. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Δεν μπορεί στις υπόλοιπες Περιφέρειες να υπάρχουν τα ίδια κριτήρια και να διαφοροποιούμαστε εμείς ως προς το χειρότερο. Μακάρι να υπήρχε διαφοροποίηση ως προς το καλύτερο».

«Δυστυχώς δεν έγινε η ανάλογη διαβούλευση με όλους τους φορείς του επιχειρηματικού κόσμου, ώστε να προέκυπτε ένα πρόγραμμα ισότιμο προς όλους»

Η Μαρία Πολυμέρου στηλιτεύει τέλος, το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά διαβούλευση με τους επαγγελματικούς φορείς ως προς τον σχεδιασμό του προγράμματος.

«Δυστυχώς δεν έγινε η ανάλογη διαβούλευση με όλους τους φορείς του επιχειρηματικού κόσμου, ώστε να προέκυπτε ένα πρόγραμμα ισότιμο προς όλους. Οι ζημιές για όλες τις επιχειρήσεις είναι τεράστιες. Ζητάμε ίση και δίκαιη μεταχείριση, κάτι που δεν υπάρχει. Ο επιχειρηματικός κόσμος του νησιού είναι φοβισμένος γιατί υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον, είναι απαισιόδοξος και οργισμένος αυτή τη στιγμή», αναφέρει καταληκτικά στις δηλώσεις της στον «Ε» η κ. Πολυμέρου.

Επαγγελματίες Θάσου: «Δυστυχώς για ακόμη μια φορά γινόμαστε θεατές της αδιαφορίας της διοίκησης της Περιφέρειας μας…»

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Κυριακή (11/10) πραγματοποιήθηκε συνάντηση των επαγγελματιών του νησιού με θέμα το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη διαδικασία μη επιστρεπτέας προκαταβολής από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην έγγραφη διαμαρτυρία τους οι επαγγελματιών της Θάσου, ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς για ακόμη μια φορά γινόμαστε θεατές της αδιαφορίας της διοίκησης της Περιφέρειας μας, ως προς τις ανάγκες αλλά και τις εκκλήσεις των επαγγελματιών της Θάσου. Στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες που το καταστούν άδικο ως προς τους επαγγελματίες του Τουρισμού αλλά και των εποχιακών επαγγελμάτων».

Τα δυο σημεία στα οποία επικεντρώνονται οι ενστάσεις των επαγγελματιών της Θάσου

Α) Μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης αποτελεί ο αριθμός απασχολούμενων στην εκάστοτε επιχείρηση από την έναρξη της πανδημίας, δηλαδή 19 Μαρτίου 2020, και με διατήρηση του ιδίου αριθμού εργαζομένων την τρέχουσα περίοδο. Αυτό και μόνο καταργεί το στοιχείο της εποχικότητας και ακυρώνει τις ελπίδες όλων των επιχειρήσεων. Καμία επιχείρηση, ανεξαρτήτου δυναμικότητας δεν έχει ολοκληρώσει τις προσλήψεις της από τον Μάρτιο για μια καλοκαιρινή σαιζόν που ξεκινάει Μάιο.
Β) Δεν λαμβάνεται υπόψη καθόλου το κριτήριο της μείωσης εσόδων λόγω covid-19 όπως γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ελλάδος. Οι επιχειρήσεις στη Θάσο έχουνε πτώση της τάξεως 70- 95%. Είναι απαράδεκτο να μην μετράει στην αξιολόγηση! Το πρόγραμμα αυτό όπως ανακοινώθηκε δεν αποτελεί ένα δίκαιο και αποτελεσματικό πρόγραμμα ούτε με κριτήρια οικονομικής αποτελεσματικότητας αλλά ούτε στη βάση μιας γεωγραφικής, τομεακής προσέγγισης με κύριο ζητούμενο την αποτελεσματικότητα. Με αυτό το πρόγραμμα ούτε η ρευστότητα της αγοράς θα επιτευχθεί, ούτε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μας προσφέρει σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες. Αντιθέτως δημιουργείται πρόβλημα επιβίωσης αρκετών επιχειρήσεων. Ζητάμε ομόφωνα την άμεση ανάκληση του συγκεκριμένου προγράμματος και την εκπόνηση τάχιστα νέου που θα δημιουργεί ισότητα και αντίστοιχη μεταχείριση με τις άλλες Περιφέρειες. 2.500 επιχειρήσεις της Θάσου ζητάνε την ισόνομη μεταχείριση».

spot_img

Διαφημίσεις