Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Κώστας Αντωνιάδης: Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η μελέτη για τα Τενάγη των Φιλίππων

«Το έργο δεν μπορεί να γίνει γιατί είναι πολυδάπανο, πέρα από επικίνδυνο» τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Δήλωση σχετικά με το έντονο πρόβλημα στα Τενάγη των Φιλίππων έκανε στο KWN, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.

«Επειδή τις τελευταίες ημέρες γίνεται πολύς λόγος για τα Τενάγη των Φιλίππων κι επειδή όλοι θέλουν να επιρρίψουν ευθύνες στην εκάστοτε διοίκηση, αυτό που θέλω να τονίσω αρχικά είναι ότι υπάρχει μια μελέτη, η οποία ήδη είναι σε εξέλιξη και υπογράφηκε στις 17.9.2018 από τον τότε υπουργό τον κ. Σπίρτζη», αναφέρει αρχικά ο κ. Αντωνιάδης.

Τα στοιχεία για την εν λόγω μελέτη

«Η εν λόγω μελέτη έχει προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ περίπου κι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία των Τεναγών, περιοχής Καβάλας, Δράμας και Σερρών, με οριστική προθεσμία περαίωσης σε 24 μήνες, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2020. Στη συγκεκριμένη μελέτη προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εξασφάλιση της στράγγισης των Τεναγών, η κατασκευή μιας υδραυλικής σήραγγας που θα διαπερνά το όρος Σύμβολο, ώστε τα νερά από τα Τενάγη να πέφτουν στις ακτές του Παληού», αναφέρει στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τους πολίτες της Καβάλας η μελέτη, διότι θα υπάρξει οικολογική και οικονομική καταστροφή…»

«Αυτή η μελέτη δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τους πολίτες της Καβάλας, διότι αφενός θα υπάρξει μια οικολογική καταστροφή, αφού τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων θα πέφτουν στις ακτές του Παληού, ενώ θα υπάρξει αφετέρου και οικονομική καταστροφή, αφού οι δυτικές ακτές της Καβάλας έχουν ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Επομένως λογικό είναι ότι αυτό το έργο δεν μπορεί να γίνει γιατί είναι και πολυδάπανο, πέρα από επικίνδυνο. Αυτή η μελέτη να πούμε ότι στηρίχθηκε σε προμελέτη που είχε εκπονηθεί επί περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη. Δεν γνωρίζω τις αντιδράσεις της προηγούμενης διοίκησης, δηλαδή αν διαμαρτυρήθηκε και πως ο τέως αντιπεριφερειάρχης Καβάλας», επισημαίνει ακόμη στη δήλωσή του ο κ. Αντωνιάδης.

«Πρέπει να υπάρξει ευρύτερα ένας σχεδιασμός κι αυτός μπορεί να γίνει μόνο αν δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης»

«Εγώ θεωρώ ότι ο σχεδιασμός πρέπει να είναι ενιαίος για το σύνολο των Τεναγών. Εμπλέκονται δυο Περιφέρειες, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, τρεις Π.Ε., Καβάλας, Δράμας και Σερρών, αλλά και πέντε συνολικά Δήμοι. Θα πρέπει ως πρώτο βήμα να υπάρξουν φράγματα ανάσχεσης των χειμάρρων και η διευθέτησή τους, ο καθαρισμός των καναλιών, η εκβάθυνση της κεντρικής τάφρου και προσπάθεια ανύψωσης της στάθμης των νερών της κεντρικής τάφρου. Πρέπει να υπάρξει ευρύτερα ένας σχεδιασμός κι αυτός μπορεί να γίνει μόνο αν δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης, ο οποίος θα έχει επιστημονικό, βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό, εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή. Σε αυτόν τον φορέα θα μετέχουν το υπουργείο, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες και κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσει η διαβούλευση της διαδικασίας δημιουργίας ενός φορέα διαχείρισης», αναφέρει σχετικά.

«Είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να δούμε με νηφαλιότητα και προγραμματισμό…»

Καταληκτικά, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, υπογραμμίζει: «Ήδη ως Π.Ε. Καβάλας έχουμε ψηφίσει στο τεχνικό μας πρόγραμμα ένα ποσό της τάξης των 300.000 ευρώ για τον καθαρισμό της κεντρικής τάφρου, που λόγω κορωνοϊού όμως έχει καθυστερήσει. Από εκεί και πέρα μόλις καθίσουν τα νερά, σε 15 μέρες περίπου, θα έχουμε συνολική εικόνα για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε προσωρινά την απορροή των νερών με μηχανήματα που θα μπουν στα Τενάγη των Φιλίππων. Εν κατακλείδι είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να δούμε με νηφαλιότητα και προγραμματισμό. Πρέπει να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις, τηρώντας φυσικά την οικολογική ισορροπία του τόπου».

Διαφημίσεις