Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Χριστόδουλος Τοψίδης: Δεν θα πάψουμε να υψώνουμε την φωνή μας…

Ηγούμαι μίας ομάδας ανθρώπων που είναι δίπλα στον πολίτη, δηλώνει ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Οι επιχειρήσεις στην συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται σε δεινή θέση. Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά πρέπει να δοθούν στοχευμένες ενισχύσεις ανά κλάδο και τομέα. Για τα λάθη στο πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης της ΠΑΜΘ υπεύθυνος είναι ο Χρ. Μέτιος. Η διοίκηση της Περιφέρειας μας μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκής. Στα θετικά του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η δημιουργία μικρότερων και πιο ευέλικτων αυτοδιοικητικών σχημάτων και η κατάργηση της απλής αναλογικής.

Στα παραπάνω θέματα αναφέρεται ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου (Π.Ε.ΣΥ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ενήμερος». Ο κ. Τοψίδης αναφέρεται επίσης στην λειτουργία της ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ και στον τρόπο με τον οποίο ασκεί τον θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ η «Περιφερειακή Σύνθεση».

Κατ’ αρχάς, ως άνθρωπος του επιχειρείν, ποια θεωρείτε ότι είναι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνάδελφοι σας λόγω της πανδημίας;

Αφού σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δίνετε, απαντώ στο ερώτημά σας λέγοντας ότι προφανώς η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις στην συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται σε δεινή θέση. Το βασικό τους πρόβλημα βέβαια είναι η έλλειψη ρευστότητας και η αγωνία για την επαναλειτουργία τους – τόσο για το πότε θα γίνει αυτή, αλλά και με ποιες προϋποθέσεις.

Σίγουρα, αναγνωρίζουμε όλοι την ανάγκη ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού, αλλά από την άλλη πλευρά τα περιοριστικά μέτρα και η πανδημία συνολικά έχουν διαμορφώσει μία αρνητική κατάσταση στην αγορά, η οποία έχει αποτυπωθεί στις έρευνες που έχουμε κάνει και στην επαφή μας με τον επιχειρηματικό κόσμο. Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και ευελπιστούμε ότι θα εφαρμοστούν λύσεις στην κατεύθυνση της ομαλής μετάβασης στην κανονικότητα και με στόχευση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Είναι επαρκή τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης; Αν όχι ποια είναι αυτά που χρειάζονται;,

Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι προς τη θετική κατεύθυνση, σίγουρα. Όμως, αυτό που έχουμε προτάξει ως Επιμελητήριο Έβρου -αλλά είναι και προσωπική μου θέση- είναι η ανάγκη παροχής κλαδικών ενισχύσεων. Τα οριζόντια μέτρα στήριξης που ελήφθησαν όλο αυτό το διάστημα απέδωσαν μεν, αλλά όχι το απολύτως προσδοκώμενο όφελος.

Άρα, αυτό που πρέπει να γίνει, αφού ολοκληρωθεί η αποτίμηση της ζημιάς και των αναγκών ανά επαγγελματικό κλάδο, είναι να δοθούν στοχευμένες ενισχύσεις ανά κλάδο και τομέα και να θεσπιστούν εξατομικευμένα πακέτα στήριξης που θα καλύψουν επαρκώς και επακριβώς τις ανάγκες για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να είναι παρούσες στην επόμενη μέρα της πανδημίας και να συνεχίσουν να παράγουν, αλλά και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που είχαν και προ κρίσης.

Πόσο σας ανησυχεί η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία για τον τουρισμό και την εστίαση;

Όπως όλους, με ανησυχεί και εμένα πολύ. Βέβαια, για να ακριβολογώ, υπάρχουν κάποιοι που δεν ανησυχούν πολύ και αυτοί είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι της διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς παρατηρώ ότι βρίσκονται σε μία «χαλαρότητα».

Το γεγονός πάντως είναι ότι η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχει μεγάλη ανάγκη από «τουριστικές ενέσεις» φέτος το καλοκαίρι και ο στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος που θα φτάσει στην περιοχή μας, για να εξυπηρετηθεί και ο κλάδος της Εστίασης που έχει πληγεί ίσως περισσότερο από όλους της υπόλοιπους λόγω της πανδημίας. Μία βασική διεκδίκηση στην οποία πρέπει να είμαστε όλοι ανυποχώρητοι, είναι η πλήρης λειτουργία των οδικών αξόνων που φέρνουν τουρίστες στην περιοχή μας, πάντα βέβαια με εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ειδικότερα για τον κλάδο της Εστίασης, να θυμίσω, ότι η παράταξη της «Περιφερειακής Σύνθεσης» έχει από καιρό επισημάνει την ανάγκη να στηριχθεί και με ικανοποίηση πληροφορήθηκα πρόσφατα ότι το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο κλάδο. Ανάλογη, άλλωστε ήταν και η δική μας πρόταση: η θέσπιση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου, ειδικού για τις ανάγκες που έχουν προκύψει στον κλάδο της Εστίασης.

Σχολιάστε μας το θέμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης από τη διοίκηση της ΠΑΜΘ. Τι έχει γίνει λάθος κι έχει κολλήσει τόσο καιρό;

Στο πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης το βασικό λάθος που έχει γίνει είναι η εξ αρχής στόχευσή του. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ο στόχος του Περιφερειάρχη όταν ανακοίνωνε το πρόγραμμα δεν ήταν η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας (όπως στόχευσαν τα ανάλογα προγράμματα άλλων Περιφερειών), αλλά η άγρα ψήφων μέσω της συγκεκριμένης παροχής.

Οι ευθύνες είναι πολύ συγκεκριμένες και ανήκουν αποκλειστικά στον Χρήστο Μέτιο και τους συνεργάτες του. Ήδη από τον Νοέμβριο του 2020 η Γενική Συνέλευση της ΔΕΣΜ-ΟΣ είχε βρει τον τρόπο για να λειτουργήσει το πρόγραμμα (η αξιοποίηση του Μητρώου Αξιολογητών) και σήμερα θα είχαμε φτάσει ίσως και σε πληρωμές, αλλά η διορισμένη από τον ίδιο, πρόεδρος αποφάσισε να μην εφαρμόσει την σχετική απόφαση! Την αιτία που την οδήγησε σε αυτή την απόφαση δεν τη γνωρίζουμε, όπως δεν γνωρίζαμε ποτέ τον σχεδιασμό τους, καθώς ποτέ δεν αντιμετώπισαν τα Επιμελητήρια ως εταίρους της ΔΕΣΜ-ΟΣ, αλλά ως παρίες. Μόνο, που ξεχνούν ότι τα Επιμελητήρια εκ του θεσμικού τους ρόλου, αλλά και ουσιαστικά είναι η φωνή και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Επομένως, όσο ο Περιφερειάρχης προσπαθεί να μας απαξιώσει, ουσιαστικά απαξιώνει την ίδια την αγορά και την τοπική μας οικονομία, κάτι που πλέον είναι προφανές.

Ποια είναι η θέση σας σχετικά με το θέμα της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ;

Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω το θέμα της ΔΕΣΜ-ΟΣ με λίγα λόγια, αλλά σεβόμενος τον χώρο και τον χρόνο σας θα σας πως εν συντομία ότι τα Επιμελητήρια ενδιαφέρονται για τη λειτουργία της ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ, καθώς επίσης και ότι επιθυμούμε και την περαιτέρω ανάπτυξή της διότι ως εκ του ρόλου της είναι ένας σημαντικός στυλοβάτης της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Ποιος εκπρόσωπος της επιχειρηματικότητας – όπως είναι τα Επιμελητήρια- δεν θα ήθελε ένα συμπαραστάτη στις προσπάθειες των ανθρώπων της αγοράς;

Το αποκλειστικό μας ζητούμενο, ωστόσο, είναι η τήρηση της νομιμότητας. Σε αυτό είμαι -και είμαστε- αμετακίνητος και ο λόγος για τον οποίο η ΔΕΣΜ-ΟΣ έχει τελματωθεί είναι η προσπάθεια του κου Μέτιου να καταστρατηγήσει τη νομιμότητα είτε προσωπικά, είτε μέσω των ανθρώπων που διορίζει στη Διοίκηση της εταιρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, έχουν μπει στο συρτάρι γνωμοδοτήσεις υπουργείων, έχουν εγγραφεί στα «παλαιότερα των υποδημάτων» νομικές διατάξεις.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν να ρωτήσω εγώ: Τι είδους αναπτυξιακή εταιρεία θέλουμε; Μία εταιρία που θα λειτουργεί και θα αναπτύσσεται στο πλαίσιο της νομιμότητας και με κεντρικό άξονα το επιχειρηματικό συμφέρον ή μια αναπτυξιακή εταιρεία – εργαλείο μικροπολιτικής στα χέρια του εκάστοτε Περιφερειάρχη με λειτουργίες α λα καρτ;

Γενικότερα πως κρίνετε την διοίκηση της Περιφέρειας μέχρι σήμερα;

Με μία λέξη η διοίκηση της Περιφέρειας μας μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκής. Μάλλον, ανεπαρκείς είναι οι άνθρωποι που την ασκούν. Τόσο ο κος Μέτιος και η παράταξή του, όσο και τα πολιτικά του δεκανίκια, που προσφέρουν βέβαια τις υπηρεσίες τους έναντι αμοιβής. Όπου η αμοιβή είναι σύννομη φυσικά, αλλά από την άλλη πλευρά, εγώ προσωπικά δεν μπορώ να ορίσω έναντι ποιου χρηματικού ποσού μπορεί κάποιος να κλείνει τα μάτια στα σοβαρά προβλήματα και την ανικανότητα.

Δυστυχώς, οι διοικούντες είναι κατά πολύ κατώτεροι των περιστάσεων, δεν δύνανται να πιάσουν τον σφυγμό του κόσμου και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα στην οποία κάθονται. Είναι φοβικοί, ανήμποροι να υπερασπιστούν το τοπικό συμφέρον και εν τέλει ακατάλληλοι να διοικήσουν.

Είστε ικανοποιημένος από την αντιπολίτευση που ασκείτε στη διοίκηση; Θα μπορούσε να είναι σκληρότερη ή ηπιότερη; Την θεωρείτε εποικοδομητική;

Είμαι πριν και πάνω από όλα περήφανος για τους ανθρώπους που αποτελούν την «Περιφερειακή Σύνθεση», εκλεγμένους και μη. Έχω την τιμή και τη χαρά να ηγούμαι μίας ομάδας ανθρώπων που είναι δίπλα στον πολίτη, αφουγκράζεται την κοινωνία, καταγράφει ανάγκες και προβλήματα και χρησιμοποιεί όλα τα προσφερόμενα μέσα για να βρεθούν οι λύσεις. Δεν υπάρχει για μας «σκληρή» και «ήπια» αντιπολίτευση. Για μας υπάρχουν οι ανάγκες της κοινωνίας. Όσο αυτές δεν ικανοποιούνται, δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε λύσεις, να ανοίγουμε συζητήσεις, να υψώνουμε την φωνή μας.

Εποικοδομητική είναι σίγουρα – τουλάχιστον για την ίδια την κοινωνία που είναι και ο τελικός μας αποδέκτης. Αν εννοείτε την διοίκηση, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν θέλουν «να μας ακούνε» ακριβώς γιατί νιώθουν άβολα όταν έρχονται προ των ευθυνών τους, αλλά αυτό φυσικά δεν μας πτοεί. Σας προτρέπω μόνο να ελέγξετε τις ημερήσιες διατάξεις των συνεδριάσεων των Περιφερειακών Συμβουλίων – ειδικότερα δε, του Μαρτίου. Εκεί θα δείτε ποια παράταξη έθεσε τα ουσιαστικά και ποια τα διαδικαστικά θέματα. Και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Πως σχολιάζετε τις αλλαγές που φέρνει η Κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση; Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;

Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ναι. Η ύπαρξη μικρότερων και πιο ευέλικτων αυτοδιοικητικών σχημάτων είναι πάγιο αίτημα των αυτοδιοικητικών και χαιρόμαστε που ικανοποιείται. Η κατάργηση της απλής αναλογικής είναι επίσης μία σημαντική αλλαγή, καθώς είδαμε όλοι τα προβλήματα και τα κενά διοίκησης που δημιούργησε ανά την Ελλάδα.

Αυτό που διαχρονικά ζητούμε οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης είναι οι αρμοδιότητες να είναι σαφείς και με επαρκή χρηματοδότηση, έτσι ώστε να μπορούμε να καλύπτουμε όσο το δυνατόν περισσότερες -αν όχι όλες- άμεσες ανάγκες του πολίτη.

Σε γενικές γραμμές, θεωρώ ότι το νέο νομοσχέδιο έχει θετικό πρόσημο, ωστόσο μένει να δούμε την τελική του μορφή, καθώς μόλις πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε η διαβούλευση στην οποία το είχε θέσει το Υπουργείο Εσωτερικών.

spot_img

Διαφημίσεις