Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Χρήστος Γάκης: Καθυστερούν σημαντικά θέματα της Περιφέρειας

Σιδηροδρομική σύνδεση, αποζημιώσεις στους αμπελοκαλλιεργητές και τουριστική προβολή έχουν «κολλήσει», λέει ο Περιφερειακός Σύμβουλος

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Αδράνεια, στασιμότητα σε μεγάλα έργα και γενικότερα τέλμα, καταλόγισε στην διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας, ο περιφερειακός σύμβουλος Α.Μ.Θ., Χρήστος Γάκης.

Με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο κ. Γάκης αναφέρθηκε ενδεικτικά σε τρία σημαντικά θέματα που αφορούν άμεσα την Π.Ε. Καβάλας, όπως τη σιδηροδρομική σύνδεση, τις αποζημιώσεις που δεν κατεβλήθησαν ποτέ στους αμπελουργούς, αλλά και στον σχεδιασμό για την τουριστική περίοδο του 2021.

«Όλοι αναρωτιόμαστε ποια είναι η σκοπιμότητα της καθυστέρησης αυτής, η οποία δημιουργεί οικονομικά προβλήματα και στη δική μας περιοχή…»

«Πρέπει να δούμε τι συμβαίνει με τη σιδηροδρομική γραμμή που αφορά την Π.Ε. Καβάλας, η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει. Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος φταίει γι’ αυτό. Όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η σημερινή διοίκηση δεν έχει περάσει την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ έχει περάσει σχετική μελέτη και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και απ’ όλα τα αρμόδια υπουργεία που εμπλέκονται στην έγκριση αυτού του μεγάλου έργου. Όλοι αναρωτιόμαστε ποια είναι η σκοπιμότητα της καθυστέρησης αυτής, η οποία δημιουργεί οικονομικά προβλήματα και στη δική μας περιοχή, γιατί η διέλευση του τρένου θα φέρει θέσεις εργασίας, αλλά και θα αποτελέσει ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την Π.Ε. Καβάλας», επισήμανε σχετικά με το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση».

«Δεν έφτασαν ποτέ στο αρμόδιο υπουργείο τα αναγκαία στοιχεία που να αποδεικνύουν τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος της αμπελουργίας στην Π.Ε. Καβάλας»

Αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων που ανέμεναν οι αμπελουργοί της Π.Ε. Καβάλας στα τέλη του 2020, ο κ. Γάκης επισήμανε: «Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που συζητείται έντονα πλέον, είναι για ποιον λόγο τελικά δεν καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις των αμπελοκαλλιερργητών της Π.Ε. Καβάλας το 2020. Όπως αποδείχτηκε τελικά η κύρια αιτία είναι ότι δεν έφτασαν ποτέ στο αρμόδιο υπουργείο τα αναγκαία στοιχεία που να αποδεικνύουν τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος της αμπελουργίας στην Π.Ε. Καβάλας. Αρμόδια για να στείλει τα στοιχεία ήταν σίγουρα και η Αντιπεριφέρεια Καβάλας, η οποία δεν έχει στείλει σχεδόν τίποτα στο υπουργείο, όπως έχουμε ενημερωθεί ως περιφερειακός συνδυασμός. Έπρεπε να σταλούν κάποια στοιχεία που να δείχνουν ότι όντως μειώθηκαν οι εξαγωγές σταφυλιών της περιοχής κι όντως υπέστησαν ζημία οι παραγωγοί και κατ’ επέκταση οι αμπελοκαλλιεργητές που δεν εισέπραξαν κάποιο εισόδημα από την παραγωγή τους. Αυτά τα στοιχεία, δυστυχώς, δεν έφτασαν ποτέ στο υπουργείο, αντιθέτως έφτασαν στοιχεία που έδειχναν αύξηση εξαγωγών! Οι εξαγωγές όντως μπορεί να αυξήθηκαν από την μεριά των εμπόρων, αλλά μην ξεχνάμε ότι τα σταφύλια που εξήγαγαν δεν ήταν από την Π.Ε. Καβάλας, αλλά από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό που έπρεπε να κάνει η Αντιπεριφέρεια και η Π.Α.Μ.Θ. ήταν να δώσει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα σταφύλια που εξήχθησαν προέρχονταν από άλλες περιοχές της χώρας και ότι αποδεδειγμένα τα δικά μας σταφύλια έμειναν στα αμπέλια και σάπισαν! Αυτό δεν έγινε ποτέ. Έχει πάρει παράταση το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιδοτήσεων για τον covid, δεν ξέρω όμως τι σχεδιάζει το υπουργείο σχετικά και αν και πότε θα καταβληθούν αυτές οι αποζημιώσεις».

«Δυστυχώς απ’ όσα βλέπουμε δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από την ίδια τη διοίκηση…»

Σε σχέση με την φετινή τουριστική περίοδο, ο κ. Γάκης σημείωσε: «Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τον Τουρισμό μέσα στο 2021; Δυστυχώς απ’ όσα βλέπουμε δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από την ίδια τη διοίκηση. Δεν έχει υπάρξει κανένα πλάνο για το αν θα ανοίξουν εν τέλει τα τελωνεία στην Εξοχή ή στην Νυμφαία γιατί δεν έχουν φροντίσει για εξοπλισμό ή στελέχωση με προσωπικό των περιοχών αυτών, ώστε οι επισκέπτες που έρχονται στη χώρα μας να υποβάλλονται σε τεστ για να διαπιστώνεται αν είναι θετικοί στον ιό. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμιά πρόνοια ή προγραμματισμός. Άκουσα τον αντιπεριφερειάρχη σε ραδιόφωνο, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει σχεδιασμός για το πως θα διαχειριστούν την τουριστική σεζόν απάντησε ότι υπάρχει σχεδιασμός, αλλά δεν θέλει να τον δημοσιοποιήσει! Προφανώς δεν υπάρχει τίποτα και στις ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί από τη δική μας παράταξη δεν υπάρχει κάποια απάντηση. Αν δεν γίνουν άμεσα κάποιες ενέργειες, ώστε να ληφθούν μέτρα να ανοίξουν τα τελωνεία για να έρθουν τουρίστες με ασφάλεια, ώστε για να μη μας δημιουργήσουν προβλήματα, θα έχουμε θέματα και στη φετινή τουριστική περίοδο κι αυτό θα είναι μεγάλο πλήγμα για όλους μας».

«Πέρα από το να βγαίνουν κάποιοι φωτογραφίες για να παραμένουν στην επικαιρότητα, νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πλήρη αδράνεια…»

Κληθείς τέλος να σχολιάσει γενικότερα τη διοίκηση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., αλλά και της Αντιπεριφέρειας Καβάλας, ο Χρήστος Γάκης τόνισε: «Πέρα από το να βγαίνουν κάποιοι φωτογραφίες για να παραμένουν στην επικαιρότητα, νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πλήρη αδράνεια. Όλα τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνονται από την Περιφέρεια, δυστυχώς, βρίσκονται σε στασιμότητα. Καλή η διαχείριση της καθημερινότητας, σαφώς πρέπει να καθαρίζονται τα ρέματα, να γίνονται οι ασφαλτοστρώσεις, αλλά αυτά είναι πάγιες υποχρεώσεις της διοίκησης. Είναι τα αυτονόητα που έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνονται. Όταν φτάνουμε στο σημείο να φωτογραφιζόμαστε για να λέμε ότι καθαρίσαμε ένα ρέμα ή αλλάξαμε λάμπες σε μια περιοχή ή κάναμε τη διαγράμμιση σε έναν δρόμο και να το παρουσιάζουμε ως μεγάλο έργο, νομίζω αυτό από μόνο του αποδεικνύει το τέλμα στο οποίο βρίσκεται η διοίκηση. Αυτά είναι έργα που κάθε χρόνο υπάρχουν στον σχεδιασμό των υπηρεσιών, δεν είναι κάτι που το σχεδιάζει η Περιφέρεια. Αυτά δεν είναι έργα. Αυτό που πρέπει να κάνει η Περιφέρεια είναι να διαχειριστεί τα σπουδαία και τα σημαντικά έργα για να έρθει η ανάπτυξη στην περιοχή μας».

spot_img

Διαφημίσεις