Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020

Π-ΑΜΘ: Συμβουλές στους καταναλωτές, ενόψει Σαρακοστής

Ροή Ειδήσεων

Οι επιχειρήσεις της ΑΜΘ παίρνουν την επιδότηση εργοδοτικού κόστους 12% και 4%

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, λύνεται το θέμα της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους 12% και 4%,...

Στην Καβάλα την Τρίτη η Φώφη Γεννηματά

Σύντομη επίσκεψη στην Καβάλα θα πραγματοποιήσει την προσεχή Τρίτη 14 Ιουλίου 2020, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.Το πρόγραμμά της είναι το εξής:09.30...

Προβλέπεται «τσουνάμι» απολύσεων στην εστίαση

Εκτίναξη των απολύσεων υπαλλήλων που εργάζονται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, «βλέπει» από τις 15 Ιουλίου και μετά, ο γραμματέας του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Μιχάλης...

Επιστρέφουν στην πατρίδα τους ο 10χρονος Σέρβος και η οικογένειά του, θετικός ο πατέρας του

Αναχωρούν σήμερα για την πατρίδα τους ο 10χρονος Σέρβος και η οικογένειά του, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊός, όταν εισήχθη στο νοσοκομείο της...

65χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στην παραλία της Ηρακλείτσας

Ένας 65χρονος άντρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στην παραλία της Νέας Ηρακλείτσας, το πρωί της Κυριακής (12-7-2020)Διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο...

Άρθρα & Απόψεις

Με ποια κριτήρια δίνουν μέχρι σήμερα συνεπιμέλεια τα Ελληνικά δικαστήρια; (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Γεια σας, είμαι πάλι εδώ κοντά σας με ένα ζήτημα που θίξαμε και σε προηγούμενο άρθρο και ταλαιπωρεί πολλούς μπαμπάδες χωρισμένους και δεν είναι...

Οι ηλικιωμένες της παροικίας του Μόντρεαλ

Γράφει η Αναστασία Τερζόγλου* ΓΥΝΑΙΚΑ. Πολύπλευρη υπόσταση! Πολύπλευρες δυνατότητες! Η μητρότητα την θεριεύει! Η ξενιτιά την αντριώνει! Αλαβάστρινη οντότητα, αλλά, όταν το επιτάσσει η ανάγκη...

Επετειακόν (05/07/2015)-Μια μικρή παρέμβαση (του Δ. Λυμπεράκη)

Ξημερώματα της 27ης Ιουνίου 2015Μετά από σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς η επίτευξη συμφωνίας με...

Τον νου σου στο μαγαζί

Γράφει ο Ναπολέων Λιναρδάτος Eίναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στην μετάφραση. Δηλαδή, πως ο Νίκος Παππάς μεταφράζει τον Νίκο Παππά. Μπορεί αυτός που μιλάει...
Γιάννης Σιαπέρας
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει της περιόδου της σαρακοστής, συστήνει στους καταναλωτές  να λάβουν υπόψη τους τα παρακάτω κριτήρια καταλληλότητας για τα τρόφιμα που θα αγοράσουν:

Α. Μαλακόστρακα (γαρίδες, γάμπαρι, καραβίδες, καβούρια αστακοί κ.α)

Τα νωπά μαλακόστρακα φέρουν κέλυφος γυαλιστερό και υγρό, τα πόδια τους είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα, τα μάτια τους είναι διαυγή, το κρέας τους είναι κυρίως λευκό και συμπαγές και η οσμή τους είναι ευχάριστη. Τα αλλοιωμένα μαλακόστρακα έχουν κέλυφος ξηρό και γλοιώδες, τα πόδια τους αποσπώνται εύκολα, τα μάτια τους είναι βυθισμένα, η κοιλιά τους μαλακή και γλοιώδης, το κρέας τους είναι μαλακό, με κηλίδες κίτρινες ή μελανές και παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Β. Μαλάκια (Κεφαλόποδα, Οστρακοειδή)

  • Κεφαλόποδα (χταπόδια, μοσχοί, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Τα νωπά κεφαλόποδα πρέπει να έχουν οσμή ευχάριστη, σάρκα συμπαγή και ελαστική, πλοκάμια και βεντούζες σταθερά στην έλξη και η επιφάνεια τους να είναι υγρή και γυαλιστερή, με τα μάτια γυαλιστερά και ζωηρά χωρίς κηλίδες. Τα αλλοιωμένα κεφαλόποδα έχουν μάτια αποχρωματισμένα, σάρκα ξηρή, θολή, μυρίζουν δυσάρεστα και η εξωτερική τους επιφάνεια καλύπτεται από βλέννα.

  • Οστρακοειδή (μύδια, στρείδια. κυδώνια, χτένια, αχιβάδες, γυαλιστερές κλπ)

Τα οστρακοειδή, εφόσον πωλούνται με κέλυφος, πρέπει να είναι ζωντανά. Το κέλυφος τους πρέπει να είναι κλειστό και να ανοίγει δύσκολα, ενώ το υγρό που περιέχει να είναι άοσμο και διαυγές. Η σάρκα του οστράκου πρέπει να αντιδρά σε κάθε εξωτερικό ερέθισμα. Τα νεκρά όστρακα έχουν κέλυφος ανοιχτό που δεν αντιδρά στην πίεση, ενώ έχουν οσμή δυσάρεστη.

Τα μύδια που πωλούνται χωρίς κέλυφος συσκευάζονται σε πλαστικό σακουλάκι που περιέχει ποσότητα νερού. Συντηρούνται σε ψύξη ή τοποθετούνται πάνω σε πάγο. Στην συσκευασία επάνω πρέπει να είναι ευανάγνωστος ο κωδικός της εγκατάστασης  αποκελύφωσης, η διατηρησιμότητα (πέντε περίπου ημέρες από την αποκελύφωση), καθώς και η προέλευσή τους.

Γ. Εχινόδερμα

Οι αχινοί πωλούνται ζωντανοί. Η αναγνώριση των ζωντανών βασίζεται στα αγκάθια τους που μένουν όρθια και κινούνται όταν μένουν σε ηρεμία. Το εσωτερικό υγρό είναι διαυγές, άχρωμο και άοσμο. Δεν αναδύουν δυσάρεστη οσμή.

Δ. Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Για τις κονσέρβες θαλασσινών θα πρέπει να προσέχουμε να μην είναι διογκωμένες, να μην φέρουν σκουριά, να μην υπάρχει έξοδος υγρού περιεχομένου, και να αναγράφονται στην ετικέτα η ημερομηνία παραγωγής, η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός Ε.Ε. της επιχείρησης.  Κατά το άνοιγμα θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου και των εσωτερικών τοιχωμάτων καθώς και στην οσμή.

Η απόψυξη των αλιευμάτων επιτρέπεται μόνο από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Αυτά διατίθενται συσκευασμένα με την ένδειξη «αποψυχθέντα» και φέρουν τον κωδικό της εγκατάστασης απόψυξης. Δεν επιτρέπεται η απόψυξη στα σημεία πώλησης ακόμη και εάν αυτά επισημαίνονται ως «αποψυχθέντα».

Αλατισμένος μπακαλιάρος, λακέρδα: δεν επιτρέπεται κόκκινο χρώμα (αλλοίωση) και δυσοσμία.

Παστά και καπνιστά αλιεύματα: δεν πρέπει να υπάρχει δυσοσμία και γλοιώδης σάρκα.

Χαβιάρι και μπρικ: δεν πρέπει να υπάρχει δυσοσμία.

Αυγοτάραχο: το χρώμα του είναι συνήθως καστανό, με την εξωτερική μεμβράνη να  προσφύεται καλά στα αυγά. Η σύστασή του είναι σκληρή, η οσμή του ευχάριστη και η γεύση του αλμυρή. Όταν είναι αλλοιωμένο η οσμή του είναι δυσάρεστη, η γεύση του πικρή και η σύσταση του μαλακή.

Ταραμάς: το χρώμα του πρέπει να είναι ομοιόμορφο θολό ερυθρό ή λευκό ανάλογα με το είδος ψαριού, η σύσταση του μαλακή, και η οσμή του θυμίζει εκείνη της ρέγκας, η γεύση του είναι αλμυρή και ποτέ δεν πρέπει να  είναι  πικρή ή όξινη. Δεν επιτρέπεται επιφανειακή ξήρανση (αφυδάτωση), μούχλα και τάγγιση.

Χαλβάς: οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί για την παρουσία αλλεργιογόνων (π.χ. ξηροί καρποί), τα οποία είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στην ετικέτα.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. Επίσης, συστήνει σε όλους τους καταναλωτές να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις. τα οποία φέρουν τις απαραίτητες ενδείξεις (προέλευση, χρόνος αλίευσης – παρασκευής κ.λπ.) και σήμανση καταλληλότητας (ωοειδής) . Οι καταναλωτές, σε περίπτωση που διαπιστώσουν απουσία των προβλεπόμενων ενδείξεων ή ακατάλληλα τρόφιμα μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές.

Τέλος, ενημερώνουμε πως  οι έλεγχοι συνεχίζονται συστηματικά.

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜΘ

Siapis Web Media

Διαφημίσεις