Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020

Π-ΑΜΘ: Συμβουλές στους καταναλωτές, ενόψει Σαρακοστής

Ροή Ειδήσεων

Εμπόριο με ραντεβού, «ακορντεόν» και click away δεν γίνεται

Μη εφαρμόσιμη, χαρακτήρισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», την πρακτική του click away, για την οποία πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες μέρες, ο...

Διαγραμμίσεις στον δήμο Νέστου

Ο Δήμος Νέστου συνεχίζοντας τα έργα βελτίωσης της καθημερινότητας, προχώρησε σε νέες διαγραμμίσεις όπου προβλέπεται, για την αποφυγή ατυχημάτων.Στόχος η διευκόλυνση της καθημερινότητας των...

Πορτοκαλί μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου η Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας

Ο Δήμος Καβάλας, αποδεχόμενος την πρόταση του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Καβάλας, αποφάσισε να "χρωματίσει" ένα από πλέον εμβληματικά κτίρια της πόλης.Από την Τετάρτη (25/11) μέχρι...

Ανακοίνωση της Μητρόπολης για τα κρούσματα κορωνοϊού στο «Προκόπειο»

Από την Μονάδα Φροντίδος Ηλικιωμένων και Χρονίως Πασχόντων «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΙΛΑΣ» της ΙΜΦΝΘ, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μονάδος Φροντίδος Ηλικιωμένων και...

ΟΕΒΕΚ: Υποβάλετε αιτήσεις για συμψηφισμό του κόστους μισθοδοσίας

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Καβάλας καλεί τα μέλη της καθώς και όλους τους δικαιούχους της επιδότησης του κόστους μισθοδοσίας  να υποβάλλουν...

Άρθρα & Απόψεις

Παραθεριστική κατοικία: Μία σταθερή και ποιοτική μορφή τουρισμού

Αφού πολλές μορφές της οικονομίας θα αλλάξουν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι ανάγκη να αλλάξει και η δομή του τουρισμού.Τουλάχιστον στην περιοχή μας...

Ο κορωνοϊός και ο ιός της Αριστεράς (ηχητικό)

Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε για τον κορωνοϊό και το τι σημαίνει ένα δεύτερο λοκντάουν. Συζητάμε για τα όσα συνέβησαν στην επέτειο του Πολυτεχνείου,...

Πλάτωνος «Νόμοι» Βιβλίο Ε (Μέρος 4ο)

Γράφει ο Βασίλης ΤσιάντοςΚαθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου ΕλλάδοςΠρόεδρος Δ.Ε. Παραρτήματος Καβάλας της ΕΜΕΕισαγωγήΤην Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 (τρίτη Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου) ήταν η Παγκόσμια...

9 ξεκάθαρες απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το συναινετικό διαζύγιο (του Γιώργου Γιαγκουδάκη) – Βίντεο

Θέλεις να μάθεις τις top συχνές ερωτήσεις σχετικά με το συναινετικό διαζύγιο και να έχεις τις πιο ξεκάθαρες απαντήσεις? Αν ναι παρακολούθησε το βίντεο...

Τριανταφυλλιά, 2ο μέρος, (της Αναστασίας Τερζόγλου)

Γράφει η Αναστασία Τερζόγλου Η Τριανταφυλλιά μας, η μικροπαντρεμένη μετανάστρια, στο Μόντρεαλ του Καναδά, φυσικά, στην αρχή ζούσε χαρούμενη, παρ’ όλη την διαφορετικότητα του καιρού,...
Γιάννης Σιαπέρας
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει της περιόδου της σαρακοστής, συστήνει στους καταναλωτές  να λάβουν υπόψη τους τα παρακάτω κριτήρια καταλληλότητας για τα τρόφιμα που θα αγοράσουν:

Α. Μαλακόστρακα (γαρίδες, γάμπαρι, καραβίδες, καβούρια αστακοί κ.α)

Τα νωπά μαλακόστρακα φέρουν κέλυφος γυαλιστερό και υγρό, τα πόδια τους είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα, τα μάτια τους είναι διαυγή, το κρέας τους είναι κυρίως λευκό και συμπαγές και η οσμή τους είναι ευχάριστη. Τα αλλοιωμένα μαλακόστρακα έχουν κέλυφος ξηρό και γλοιώδες, τα πόδια τους αποσπώνται εύκολα, τα μάτια τους είναι βυθισμένα, η κοιλιά τους μαλακή και γλοιώδης, το κρέας τους είναι μαλακό, με κηλίδες κίτρινες ή μελανές και παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Β. Μαλάκια (Κεφαλόποδα, Οστρακοειδή)

  • Κεφαλόποδα (χταπόδια, μοσχοί, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Τα νωπά κεφαλόποδα πρέπει να έχουν οσμή ευχάριστη, σάρκα συμπαγή και ελαστική, πλοκάμια και βεντούζες σταθερά στην έλξη και η επιφάνεια τους να είναι υγρή και γυαλιστερή, με τα μάτια γυαλιστερά και ζωηρά χωρίς κηλίδες. Τα αλλοιωμένα κεφαλόποδα έχουν μάτια αποχρωματισμένα, σάρκα ξηρή, θολή, μυρίζουν δυσάρεστα και η εξωτερική τους επιφάνεια καλύπτεται από βλέννα.

  • Οστρακοειδή (μύδια, στρείδια. κυδώνια, χτένια, αχιβάδες, γυαλιστερές κλπ)

Τα οστρακοειδή, εφόσον πωλούνται με κέλυφος, πρέπει να είναι ζωντανά. Το κέλυφος τους πρέπει να είναι κλειστό και να ανοίγει δύσκολα, ενώ το υγρό που περιέχει να είναι άοσμο και διαυγές. Η σάρκα του οστράκου πρέπει να αντιδρά σε κάθε εξωτερικό ερέθισμα. Τα νεκρά όστρακα έχουν κέλυφος ανοιχτό που δεν αντιδρά στην πίεση, ενώ έχουν οσμή δυσάρεστη.

Τα μύδια που πωλούνται χωρίς κέλυφος συσκευάζονται σε πλαστικό σακουλάκι που περιέχει ποσότητα νερού. Συντηρούνται σε ψύξη ή τοποθετούνται πάνω σε πάγο. Στην συσκευασία επάνω πρέπει να είναι ευανάγνωστος ο κωδικός της εγκατάστασης  αποκελύφωσης, η διατηρησιμότητα (πέντε περίπου ημέρες από την αποκελύφωση), καθώς και η προέλευσή τους.

Γ. Εχινόδερμα

Οι αχινοί πωλούνται ζωντανοί. Η αναγνώριση των ζωντανών βασίζεται στα αγκάθια τους που μένουν όρθια και κινούνται όταν μένουν σε ηρεμία. Το εσωτερικό υγρό είναι διαυγές, άχρωμο και άοσμο. Δεν αναδύουν δυσάρεστη οσμή.

Δ. Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Για τις κονσέρβες θαλασσινών θα πρέπει να προσέχουμε να μην είναι διογκωμένες, να μην φέρουν σκουριά, να μην υπάρχει έξοδος υγρού περιεχομένου, και να αναγράφονται στην ετικέτα η ημερομηνία παραγωγής, η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός Ε.Ε. της επιχείρησης.  Κατά το άνοιγμα θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου και των εσωτερικών τοιχωμάτων καθώς και στην οσμή.

Η απόψυξη των αλιευμάτων επιτρέπεται μόνο από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Αυτά διατίθενται συσκευασμένα με την ένδειξη «αποψυχθέντα» και φέρουν τον κωδικό της εγκατάστασης απόψυξης. Δεν επιτρέπεται η απόψυξη στα σημεία πώλησης ακόμη και εάν αυτά επισημαίνονται ως «αποψυχθέντα».

Αλατισμένος μπακαλιάρος, λακέρδα: δεν επιτρέπεται κόκκινο χρώμα (αλλοίωση) και δυσοσμία.

Παστά και καπνιστά αλιεύματα: δεν πρέπει να υπάρχει δυσοσμία και γλοιώδης σάρκα.

Χαβιάρι και μπρικ: δεν πρέπει να υπάρχει δυσοσμία.

Αυγοτάραχο: το χρώμα του είναι συνήθως καστανό, με την εξωτερική μεμβράνη να  προσφύεται καλά στα αυγά. Η σύστασή του είναι σκληρή, η οσμή του ευχάριστη και η γεύση του αλμυρή. Όταν είναι αλλοιωμένο η οσμή του είναι δυσάρεστη, η γεύση του πικρή και η σύσταση του μαλακή.

Ταραμάς: το χρώμα του πρέπει να είναι ομοιόμορφο θολό ερυθρό ή λευκό ανάλογα με το είδος ψαριού, η σύσταση του μαλακή, και η οσμή του θυμίζει εκείνη της ρέγκας, η γεύση του είναι αλμυρή και ποτέ δεν πρέπει να  είναι  πικρή ή όξινη. Δεν επιτρέπεται επιφανειακή ξήρανση (αφυδάτωση), μούχλα και τάγγιση.

Χαλβάς: οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί για την παρουσία αλλεργιογόνων (π.χ. ξηροί καρποί), τα οποία είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στην ετικέτα.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. Επίσης, συστήνει σε όλους τους καταναλωτές να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις. τα οποία φέρουν τις απαραίτητες ενδείξεις (προέλευση, χρόνος αλίευσης – παρασκευής κ.λπ.) και σήμανση καταλληλότητας (ωοειδής) . Οι καταναλωτές, σε περίπτωση που διαπιστώσουν απουσία των προβλεπόμενων ενδείξεων ή ακατάλληλα τρόφιμα μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές.

Τέλος, ενημερώνουμε πως  οι έλεγχοι συνεχίζονται συστηματικά.

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜΘ

Διαφημίσεις