Οργή για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή των πλευρικών διοδίων της Εγνατίας

Με δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι τοπικοί φορείς, αντιδράσεις και για την αύξηση των εισιτηρίων Καβάλας ― Πρίνου

203

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι τοπικοί φορείς το επόμενο διάστημα για την καθυστέρηση αποπεράτωσης των εργασιών των πλευρικών διοδίων στους κόμβους Άσπρων Χωμάτων και Γαληψού.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (8/11) πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδη, συνάντηση εργασίας για το θέμα, παρουσία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γ. Πασχαλίδη, του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Κ. Σιμιτσή, του προέδρου του ΕΒΕ Μ. Δέμπα, της ΟΕΒΕΚ Θ. Χατζηχρήστου, του αντιπροέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Γ. Κελγιώργη, του αστυνομικού υποδιευθυντή Κ. Σιμούδη, του αντιδημάρχου Καβάλας Θ. Παπαδόπουλου και των περιφερειακών συμβούλων ΑΜΘ Α. Πολίτη, Α. Γρανά και Α. Καραγιώργη.

Υπόμνημα στην Εγνατία Οδό ΑΕ και συνάντηση μαζί της θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα οι τοπικοί φορείς ― Απόφαση να μην αποδεχτούν νέα παράταση για τα έργα, πέραν αυτής του Δεκεμβρίου

«Το συμπέρασμα της συνάντησής μας, είναι ότι πράγματι θεωρούμε πως είναι αδικαιολόγητη η Εγνατία Οδός ΑΕ για την πολύμηνη καθυστέρηση αποπεράτωσης των εργασιών, καθώς είναι η δεύτερη φορά που ο εργολάβος λαμβάνει παράταση, με τελικό ορίζοντα στις 22 Δεκεμβρίου. Επειδή από τότε που έγινε η έναρξη των εργασιών μέχρι και σήμερα έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να έχουν ταλαιπωρηθεί και οι τουρίστες, αλλά και οι πολίτες που κυκλοφορούν στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, αλλά και να υπάρχει τεράστια απώλεια εισοδήματος για τους επαγγελματίες της πόλης, αποφασίστηκε να συνταχθεί υπόμνημα που θα υπογραφεί από όλους τους θεσμικούς φορείς, ώστε να το καταθέσουμε την επόμενη εβδομάδα στη συνάντηση που θα έχουμε με την Εγνατία Οδό ΑΕ, προκειμένου να καταστήσουμε σαφές στο Δ.Σ. της εταιρείας και στον πρόεδρό της, ότι ως Π.Ε.Κ. δε θα δεχτούμε άλλη παράταση από αυτή που έχει δοθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου», υπογράμμισε στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετά το πέρας της συνάντησης εργασίας, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Κ. Σιμιτσής: «Θα υποστηρίξουμε τις κινητοποιήσεις που θα κάνουν, οι οποίες μπορεί να είναι έντονες, δυναμικές και με απειλή μηνύσεων εναντίον όσων ευθύνονται για την καθυστέρηση»

«Θα κλιμακώσουμε τη δράση μας. Oι επαγγελματικοί φορείς είναι αποφασισμένοι κι εμείς θα τους στηρίξουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του θεσμικού μας ρόλου, θα υποστηρίξουμε τις κινητοποιήσεις που θα κάνουν, οι οποίες μπορεί να είναι έντονες, δυναμικές και με απειλή μηνύσεων εναντίον όσων ευθύνονται για την καθυστέρηση, γιατί εγκυμονούν και κίνδυνοι πέρα από την οικονομική ζημιά», δήλωσε από τη μεριά ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κωστής Σιμιτσής.

«Βρίσκομαι σε επαφή με την εταιρεία εδώ και τέσσερις μήνες, στην προσπάθεια να βρεθεί μια λύση. Μου λένε θα αρχίσουμε τις εργασίες την επόμενη εβδομάδα, δεν τις αρχίζουν, τους ενοχλώ και πάλι και απαντούν για την παράταση. Εμείς τους πιέζουμε συνεχώς», επισήμανε σχετικά ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης.

Αντιδράσεις για την αύξηση των εισιτηρίων κατά ένα ευρώ στη γραμμή Καβάλας ― Πρίνου

Στη διάρκεια των δηλώσεων για το θέμα των διοδίων, οι τοπικοί φορείς κλήθηκαν από τους δημοσιογράφους να σχολιάσουν και την αύξηση κατά ένα ευρώ στις τιμές των εισιτηρίων στη γραμμή Καβάλας ― Πρίνου, από μια εκ των τριών ναυτιλιακών εταιρειών.

«Δεν είχε τεθεί θέμα για αύξηση εισιτηρίων στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε για το θέμα των δρομολογίων. Από τους παριστάμενους φορείς κανείς δεν είχε ενημερωθεί για το θέμα. Κι εγώ το πληροφορήθηκα το βράδυ της Πέμπτης», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, τόνισε: «Σίγουρα θα έρθουμε σε επαφή με το υπουργείο Ναυτιλίας, για το αν έχουν δικαίωμα να κάνουν αύξηση αυτή».

Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας επισήμανε: «Οτιδήποτε επιβαρύνει το κόστος μεταφοράς, ειδικά όταν έχουν πετύχει αυξήσεις τα τελευταία χρόνια από 3,5 στα 5 ευρώ στη γραμμή Καβάλας ― Πρίνου και στα 4 ευρώ στη γραμμή Λιμένας ― Κεραμωτή, είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. Θα πρέπει να υπάρχει μια τεκμηρίωση για ποιο λόγο έγινε η αύξηση αυτή. Όταν μιλάμε για ένα κοινωνικό αγαθό, όπως το λέμε εμείς, θα πρέπει πραγματικά να ξέρουμε αν έχει ενημερωθεί το αρμόδιο υπουργείο, αν συμφωνεί με αυτό ή αν πρόκειται για μια μονομερή πράξη από μια ναυτιλιακή εταιρεία. Οι νόμοι και οι θεσμοί υπάρχουν και θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Μας βρήκε προ εκπλήξεως αυτή η εξέλιξη, καθώς πριν μερικές μέρες είχαμε συνάντηση και δεν είχε τεθεί θέμα».