Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Θ. Μαρκόπουλος: Η μη επιστρεπτέα ενίσχυση πρέπει να διορθωθεί

Δεν πρέπει να μπούμε στη λογική «στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Για ένα αποτυχημένο πρόγραμμα, το οποίο πρέπει άμεσα να διορθωθεί από τη διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έκανε λόγο με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο τέως αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και περιφερειακός σύμβουλος Α.Μ.Θ. με την «Περιφερειακή Σύνθεση», Θόδωρος Μαρκόπουλος.

«Το αίτημα μας προς τη διοίκηση της Π.Α.Μ.Θ. είναι να αποσύρει αυτό το αποτυχημένο πρόγραμμα που εξήγγειλε και να το διορθώσει», επισήμανε με έμφαση ο κ. Μαρκόπουλος, σχετικά με το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία, το οποίο συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε επαγγελματικούς φορείς.

«Τον Απρίλιο η παράταξη της «Περιφερειακής Σύνθεσης» έθετε την αναγκαιότητα να δοθούν από την Περιφέρεια χρήματα, ως βοήθεια στις επιχειρήσεις. Εκείνο που μας απαντούσε η διοίκηση ήταν ότι αυτά δεν γίνονται, ότι αποκλείεται ή που τα είδατε αυτά!»

«Αν μπούμε σε μια λογική του τύπου «στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι» θα μπορούσαμε να πούμε ότι τουλάχιστον έχουμε αυτό το πρόγραμμα. Όμως είναι γεγονός ότι τον Απρίλιο η παράταξη της «Περιφερειακής Σύνθεσης» έθετε την αναγκαιότητα να δοθούν από την Περιφέρεια χρήματα, ως βοήθεια στις επιχειρήσεις. Εκείνο που μας απαντούσε η διοίκηση ήταν ότι αυτά δεν γίνονται, ότι αποκλείεται ή που τα είδατε αυτά! Ωστόσο ήταν πολύ σημαντική επιτυχία του πρωθυπουργού που έπεισε την Ε.Ε. να υπάρχει δυνατότητα, ώστε να δίνουν οι Περιφέρειες χρήματα από αυτά που έχουν μείνει χωρίς απορρόφηση από το Π.Ε.Π. στις επιχειρήσεις, να γίνει δηλαδή μια ανακατεύθυνση των πόρων. Η Περιφέρειά μας όμως ανακοίνωσε το πρόγραμμά της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης 12η στις 13! Με τεράστια καθυστέρηση κι ενώ εμείς διαμαρτυρόμασταν και πιέζαμε για να γίνει αυτό», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο Θόδωρος Μαρκόπουλος.

«Δεν μπορεί να τρελάθηκαν ταυτόχρονα όλοι οι φορείς μαζί, ούτε μπορεί να παρασύρθηκαν όλοι για να κάνουν μόνο και μόνο το χατίρι της αντιπολίτευσης…»

«Στο μεταξύ βλέποντας το πρόγραμμα και χωρίς να μπούμε στη λογική του τι λέμε εμείς ως αντιπολίτευση, κοιτάξαμε το τι λένε οι επιχειρηματίες, τα Επιμελητήρια, οι φορείς του τουρισμού και γενικότερα η ίδια η κοινωνία. Δεν μπορεί να τρελάθηκαν ταυτόχρονα όλοι οι φορείς μαζί, ούτε μπορεί να παρασύρθηκαν όλοι για να κάνουν μόνο και μόνο το χατίρι της αντιπολίτευσης! Οι διοικούντες λοιπόν πρέπει να λάβουν υπόψη τους όλα αυτά που θέτουν οι φορείς και να επανέλθει το πρόγραμμα με τις απαραίτητες αλλαγές. Εμείς δεν θα τους πούμε ως αντιπολίτευση ότι γελοιοποιούνται, αλλά τους ζητάμε να ακούσουν αυτό που τους λέει η κοινωνία. Υπάρχουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση για να εξυπηρετούμε τις ανάγκες των πολιτών. Είναι τραγωδία αυτό που συμβαίνει, το να προσπαθούν δηλαδή να κάνουν μια ρελάνς δήθεν με αντισυσκέψεις ή ότι δήθεν βρήκαμε έναν επαγγελματικό σύλλογο που λέει ότι είναι καλό το πρόγραμμα κλπ. Πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματική οικονομία το συγκεκριμένο πρόγραμμα», ανέφερε ακολούθως στις δηλώσεις του στον «Ε» ο τέως αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

«Είναι η μοναδική ευκαιρία του περιφερειάρχη, να υποστηρίξει την τοπική οικονομία, να πάψει να βλέπει μόνο τον μικρόκοσμο τον δικό του. Εμείς θέλουμε μια Περιφέρεια που να συνθέτει απόψεις και να οδηγεί στην ανάπτυξη…»

Παράλληλα, ο κ. Μαρκόπουλος επισήμανε ότι οι πόροι του εν λόγω προγράμματος δεν πρέπει με τίποτα να καταλήξουν στα δημόσια ταμεία, αλλά αντιθέτως να βοηθήσουν στην επιβίωση των επιχειρήσεων, στην περιστολή της ανεργίας και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

«Είναι η μοναδική ευκαιρία του περιφερειάρχη, να υποστηρίξει την τοπική οικονομία, να πάψει να βλέπει μόνο τον μικρόκοσμο τον δικό του και να βλέπει το τι γίνεται ευρύτερα. Εμείς θέλουμε μια Περιφέρεια που να συνθέτει απόψεις και να οδηγεί στην ανάπτυξη.

Θα είναι τραγικό αν δεν το κάνει, όπως και να κινηθεί σε μια λογική εγωπαθή και προβληματική που θα λέει πάμε σε μια λογική να υποσχεθούμε ένα δεύτερο πρόγραμμα. Η συμφωνία που έχει γίνει με την Ε.Ε. μιλά για ένα πρόγραμμα σε κάθε Περιφέρεια. Αν θα υπάρξει δεύτερο πρόγραμμα, που δεν το νομίζω, θα είναι σε μεταγενέστερο χρόνο. Εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις μας τώρα! Ξενοδόχοι, εστιάτορες, άνθρωποι του τουρισμού, όσοι παράγουν χρήμα και πληρώνουν φόρους προς το ελληνικό δημόσιο έχουν ανάγκη. Πρέπει η φωνή της λογικής και της κοινωνίας που είναι ισχυρές να ακουστούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός σύμβουλος Α.Μ.Θ.

«Θα πρέπει να πάμε σε μια λογική του να δούμε την επόμενη μέρα με ένα πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στο τώρα»

«Θέλω να συγχαρώ όλους τους φορείς που μπόρεσαν να συνθέσουν μια άποψη, καθώς δείχνουν τον δρόμο στον οποίο πρέπει να ακολουθήσει ο περιφερειάρχης κι όλοι αυτοί που δείχνουν σαν να μη θέλουν να διοικήσουν, αλλά αντιλαμβάνονται την Περιφέρεια ως ένα παιχνίδι που μπορούν να κάνουν τους δικούς τους τακτικισμούς και εμμονές επιδρώντας άσχημα στην τοπική οικονομία. Οι αλλαγές στο πρόγραμμα είναι υποχρεωτικό να γίνουν. Θα πρέπει να πάμε σε μια λογική του να δούμε την επόμενη μέρα με ένα πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στο τώρα», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο Θόδωρος Μαρκόπουλος.

spot_img

Διαφημίσεις