Στην αλλαγή νομοθεσίας τον Αύγουστο του 2016, απέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, τις οφειλές που εμφανίζεται να έχει η Π.Ε. Καβάλας, όπως και άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας, προς προμηθευτές.
Στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε το πρωί της Δευτέρας (27/11) στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε: «Το πρόβλημα προέκυψε από την αλλαγή του νομού και την ψήφιση του 4412. Αφορά κι άλλες περιφερειακές ενότητες στη χώρα. Το θέμα πρέπει να λυθεί με μια ρύθμιση πανελλαδικά. Τοποθετήσεις έχουν κάνει και ο κ. Μέτιος και οι άλλοι περιφερειάρχες, αλλά και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση και το θέμα χρονίζει».
Από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2016 η περίοδος των οφειλών
Ερωτηθείς για το ποιο είναι το ύψος των οφειλών της Π.Ε. Καβάλας προς τους προμηθευτές, ο κ. Μαρκόπουλος δεν γνώριζε ακριβές ποσό, ούτε για το πότε θα μπορέσουν αυτές να εξοφληθούν.
Να σημειωθεί ότι η περίοδος των απλήρωτων δαπανών αφορά σε οφειλές, που έχουν τιμολογηθεί, από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2016.
Στο περιφερειακό συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, μετά από ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Φώτη Καραλίδη, είχε τονίσει ότι οι οφειλές προς προμηθευτές ίσως και να ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ, υποδεικνύοντας τότε την διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Απαντήσεις για το φράγμα των Μαριών στη Θάσο
Στο πλαίσιο των δηλώσεων του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα του φράγματος των Μαριών στη Θάσο.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η ολοκλήρωση του καθαρισμού του εν λόγω φράγματος θα γίνει μέσα στη χρονική διάρκεια που προβλέπει η σύμβαση.
«Ο καθαρισμός συνεχίζεται κανονικά και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Για τις αντίθετες εκτιμήσεις υπάρχουν τα στοιχεία της υπηρεσίας, που επιβλέπει τις εργασίες, που δείχνουν ότι αυτό προχωρά κανονικά και θα ολοκληρωθεί, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, εντός της σύμβασης που έχει υπογραφεί. Έχουν αφαιρεθεί σημαντικές ποσότητες φερτών υλικών και από το πρόφραγμα και από το κυρίως φράγμα. Έχει παρατηρηθεί ότι η περιοχή εκείνη, που δεν έχει καεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές, κατεβάζει νερά και φερτά υλικά. Το θέμα αυτό θα διορθωθεί. Γι’ αυτό υπάρχει και η λεκάνη ηρεμίας, ώστε να μαζεύονται αυτά τα υλικά και με την απομάκρυνσή τους να προστατεύεται το κυρίως φράγμα. Ο νόμος 4412 μας υποχρεώνει να περνάμε κάθε διαδικασία τρεις φορές από την Οικονομική Επιτροπή. Δυστυχώς, αυτή η γραφειοκρατία μας κόστισε στο να χαθεί η περίοδος του καλοκαιριού. Θα έπρεπε να ξεκινήσουμε στα τέλη Ιουνίου, όμως τα έργα τελικώς άρχισαν στις αρχές του φθινοπώρου με τα γνωστά θέματα των βροχοπτώσεων. Πρόκειται για ένα παλιό έργο, αφού δεν μπορεί να φτάσει το φράγμα στην κατάσταση, όταν αυτό φτιάχτηκε το 1985. Ωστόσο, το φράγμα θα μπορέσει να σκαφτεί και να λειτουργήσει με τον μεγαλύτερο ωφέλιμο όγκο και μέχρι εκεί που είναι ασφαλές να προχωρήσουν τα έργα», ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.