Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Διεύθυνση Τεχνικών Έργων: Αντιμετωπίστηκαν επαρκώς τα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ημέρα:

Απολογισμό των δράσεών της κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, κάνει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Καβάλας, στο παρακάτω δελτίο τύπου που απέστειλε:

Την Παρασκευή 23.02.2018 μας έγινε γνωστό Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ. Αμέσως τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα οι υπηρεσίες της Π.Ε. Καβάλας και ιδιαίτερα η Δ/νση Τεχνικών Έργων. Δόθηκε εντολή για προληπτικό έλεγχο των μηχανημάτων και επιφυλακή του προσωπικού. Το Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ διαβιβάστηκε και στους αναδόχους των έργων συντήρησης του οδικού δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Καβάλας από την Παρασκευή 23.02.2018 με οδηγίες για αυξημένη ετοιμότητα.

Στο ηπειρωτικό τμήμα του Νομού η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καβάλας αντιμετώπισε τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας και διαφύλαξε τη βατότητα των οδών που βρίσκεται στην αρμοδιότητά της. Αναφερόμαστε σε οδικό δίκτυο περίπου 530 χιλιομέτρων. Τα βασικά μέσα που έχει στη διάθεσή της είναι 5 αποχιονιστικά μηχανήματα και 2 διαμορφωτές γαιών (Grader), μεγάλης ηλικίας και ιδιαίτερης καταπόνησης. Τα παραπάνω μηχανήματα, από την έναρξη της κακοκαιρίας (βράδυ Κυριακής 25.02) επιχειρούσαν στο οδικό δίκτυο. Δυστυχώς το ένα εξ’ αυτών τέθηκε, νωρίς, εκτός λειτουργίας λόγω σοβαρής μηχανικής βλάβης η οποία ήταν απρόβλεπτη και δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί άμεσα. Το μειωμένο αριθμητικά προσωπικό της υπηρεσίας, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, επιχείρησε σε ένα πολύ μεγάλο εύρος, από τον ορεινό όγκο του Νομού του Δήμου Νέστου και του Δήμου Παγγαίου ως και τον Δήμο Καβάλας. Την στιγμή που το φαινόμενο ήταν σε έξαρση, το μεσημέρι της Δευτέρας 26.02, εντοπίστηκαν και τα περισσότερα προβλήματα στον Άγιο Σίλλα την ώρα που επιχειρούσαν 2 μηχανήματα, χωρίς διαλείμματα ή καθυστερήσεις προκειμένου να κρατήσουν ανοικτό το δρόμο. Η ένταση του χιονιού σε συνδυασμό με τον όγκο των αυτοκινήτων – φορτηγών (τα οποία ήταν και αυτά ανέτοιμα, χωρίς αλυσίδες και οδηγούς χωρίς εμπειρία σε αντίστοιχες συνθήκες) οδήγησαν σε καθυστερήσεις στο έργο των μηχανημάτων. Παρόλα αυτά επιτεύχθηκε να παραμείνει διαρκώς ο δρόμος ανοικτός, με μειωμένη βέβαια ροή αυτοκινήτων, χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό ατύχημα. Αντίστοιχων απαιτήσεων καταστάσεις αντιμετωπίστηκαν επαρκώς στο κρίσιμο σημείο της διάβασης του Ακροβουνίου καθώς και στους ορεινούς δρόμους του Δήμου Παγγαίου και Δήμου Νέστου. Επιπλέον τα μηχανήματα της Π.Ε. Καβάλας επιχείρησαν πρώτα αυτά να ανοίξουν τον δημοτικό δρόμο που οδηγεί από τον Αγ. Λουκά στο νοσοκομείο από το ύψος του Δασαρχείου Καβάλας και να απεγκλωβίσουν αρκετά αυτοκίνητα που ήταν καθηλωμένα.

 Όσον αφορά στη νήσο Θάσο, το Σάββατο 24.02.2018 ζητήθηκε μέσω, τηλεφωνικού μηνύματος, από τον ανάδοχο του έργου συντήρησης του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της νήσου Θάσου, περίπου 100 χλμ. να επιβεβαιώσει την επιχειρησιακή του ικανότητα (του αποχιονιστικού μηχανήματος και του χειριστή). Λάβαμε από τον ανάδοχο τη διαβεβαίωση ότι όλα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτό δηλώθηκε και στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Θάσου. Την Κυριακή το βράδυ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον χειριστή του μηχανήματος ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται στο νησί από την Παρασκευή. Τη Δευτέρα το πρωί, μετά από σχετική ειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας, δόθηκε εντολή στον χειριστή του μηχανήματος, στις 7.25 να ξεκινήσει αλατοδιανομή σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού. Ο χειριστής, στην τηλεφωνική επικοινωνία, δήλωσε ότι ξεκινάει άμεσα τις εργασίες αποχιονισμού. Από εκείνο το σημείο και μετά ο χειριστής δεν απάντησε σε καμία κλήση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων. Το μισθωμένο αποχιονιστικό μηχάνημα, μέσω της εργολαβίας συντήρησης, ήταν το κύριο «όπλο» της υπηρεσίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο αποκλεισμός του νησιού λόγω της κακοκαιρίας, όλη τη Δευτέρα 26.02 δεν μας επέτρεψε να στείλουμε έγκαιρα στο νησί επιπλέον ειδικό αποχιονιστικό μηχάνημα. Κατόπιν αυτού ήρθαμε σε επικοινωνία με τους ανθρώπους του Δήμου Θάσου και από κοινού, όπως προβλέπει άλλωστε και η Συμφωνία 2017-2018 που διαμορφώθηκε στα πλαίσια του από 17.11.2017 ΣΟΠΠ Π.Ε. Καβάλας, προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε στο έργο του αποχιονισμού. Ο ανάδοχος του έργου, εν τέλει, απέστειλε δύο χειριστές (για φόρτωση αλατιού, αλατοδιανομή, κ.λ.π.) οι οποίοι ανέλαβαν δράση από νωρίς το πρωί της επομένης, στις 27.02. Την Τετάρτη 28.02 στάλθηκε, με το πρώτο δρομολόγιο, στο νησί και επιπλέον μηχάνημα της Π.Ε. Καβάλας για να συνδράμει στο έργο του αποχιονισμού και της αλατοδιανομής.

Συνοπτικά ενημερώνουμε ότι τα 5 αποχιονιστικά μηχανήματα, οι 2 διαμορφωτές γαιών (Grader) και ο φορτωτής που έχει υπό την ευθύνη της και διαχειρίζεται η Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Καβάλας, πάντα σε συνεργασία και υπόδειξη της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, ενήργησαν στο διάστημα από ώρα 19:30 της Κυριακής 25.02.2018 έως το μεσημέρι 12:00 της Τετάρτης 28.02.2018 ως εξής:

  • Αποχιονιστικό IVECO, KHH 5111 επί 32 ώρες σε 450 χλμ. οδικού δικτύου,
  • Αποχιονιστικό THOMAS, KHH 5117 επί 47 ώρες σε 709 χλμ. οδικού δικτύου,
  • Αποχιονιστικό UNIMUC, KHI 2871 επί 40 ώρες σε 650 χλμ. οδικού δικτύου,
  • (Αποχιονιστικό IVECO, KHH 6510, 15 χλμ. οδικού δικτύου.

Τέθηκε σε ακινησία, λόγω σοβαρής βλάβης και είναι υπό επισκευή. )

  • Αποχιονιστικό MERCEDES, ME 70990 μισθωμένο μέσω της εργολαβίας συντήρησης, 60 ώρες σε 356 χλμ. οδικού δικτύου.
  • Διαμορφωτής γαιών, Grader διατέθηκε στις 26.02.2018 στο Δήμο Παγγαίου και αλλού για τις ανάγκες αποχιονισμού του οδικού δικτύου του Δήμου (Εθνικό, επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο).
  • Διαμορφωτής γαιών, Grader διατέθηκε στις 27.02.2018 στο Δήμο Παγγαίου και αλλού για τις ανάγκες αποχιονισμού του οδικού δικτύου του Δήμου (Εθνικό, επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο).

Ήτοι, συνολικά διανύθηκαν και αποχιονίστηκαν 2.180 χλμ. οδικού δικτύου.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Α. Η Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Καβάλας δεν επικεντρώνεται στην επικοινωνιακή διαχείριση των ενεργειών της και την προβολή του έργου της αλλά μόνο στο να ανταποκριθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο στο καθήκον και τις υποχρεώσεις της.

Β. Στην εν λόγω κακοκαιρία, για το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης της Καβάλας, στα πλαίσια αρμοδιότητας και ευθύνης λειτουργίας του οδικού δικτύου του Δήμου Καβάλας, απαιτήθηκε αποχιονισμός ενός περίπου χιλιομέτρου (από το 6ο Δημοτικό Σχολείο έως το νοσοκομείο). Παρόλα αυτά, λόγω ετοιμότητας, απαιτήσεων των συνθηκών και υποδείξεων της Πολιτικής Προστασίας (οδηγίες του κ. Κιβράκη Στ.) δύο αποχιονιστικά μηχανήματα της Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Καβάλας ενήργησαν πρώτα και καταλυτικά στο εν λόγω τμήμα της οδού.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κώστας Πεφάνης: «Αυτή η θητεία του δημοτικού συμβουλίου ήταν ιδιαίτερη»

«Αυτή η θητεία του δημοτικού συμβουλίου ήταν ιδιαίτερη, καθώς...

Η βίλα του Γιάννη Ραγκούση που νοικιάζει προς 14.700 ευρώ την εβδομάδα

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η...

Υποψήφιος στον δήμο Θερμαϊκού ο Βασίλης Καρράς

Υποψήφιος στον δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ-Σύγχρονος...

Ελπίζουν σε αύξηση της κίνησης το Πάσχα οι έμποροι της Καβάλας

Γιάννης Κελγιώργης: Τα έργα για το φυσικό αέριο θα...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...