Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Γκρίζες ζώνες στο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων από την ΠΑΜΘ

Μάρκος Δέμπας: «Η ανακοίνωση είναι θετική, όμως βλέπουμε αρνητικούς όρους»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Προβληματικό σημείο, στο κατά τα άλλα πολύ θετικό πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. μέσω μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, την προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

Με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, επισημαίνει ότι το αίτημα για προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, τουλάχιστον στην πρώτη φάση της υποβολής της αίτησης, θα δυσκολέψει πολλές επιχειρήσεις αφήνοντάς τες εκτός του προγράμματος, τη στιγμή μάλιστα που το ίδιο το κράτος στην επιστρεπτέα προκαταβολή δεν ζητά από τους επιχειρηματίες φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Συνοπτικά τα όσα ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ., Χ. Μέτιος για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη (8/10) ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ., Χρήστος Μέτιος, ανακοίνωσε πόρους μέχρι 90 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως μη επιστρεπτέα επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, ποσό που εξασφάλισε η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. από το ΕΣΠΑ, μέσω ειδικού προγράμματος στήριξης που σχεδίασε και θα εφαρμόσει άμεσα. Ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι η επιχορήγηση θα κυμαίνεται από 2.000 έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που είχε κάθε επιχείρηση στην αρχή της πανδημίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι με το σχεδιασμό ειδικού προγράμματος προσαρμοσμένου στις ανάγκες των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Περιφέρεια βοηθάει τις επιχειρήσεις να καλύψουν μέρος από τις ζημιές και τα έξοδα που είχαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στηρίζει την απασχόληση. Προϋπόθεση είναι να έχουν διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων που είχαν στην αρχή της πανδημίας και να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

«Η ανακοίνωση είναι θετική, όμως βλέπουμε αρνητικούς όρους, όπως είναι η προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Είναι κάτι δύσκολο για πολλές επιχειρήσεις…»

«Επιτέλους ανακοινώθηκε και στην Π.Α.Μ.Θ. το τόσο θετικό πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Η ανακοίνωση είναι θετική, δεν μπορεί να πει κανείς το αντίθετο. Όμως η γκρίνια δημιουργείται στη συνέχεια. Διότι βλέπουμε αρνητικούς όρους, όπως είναι η προσκόμιση με την υποβολή της αίτησης, φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να υπάρχει στην καταβολή του ποσού στους δικαιούχους μετά από μερικούς μήνες. Είναι κάτι δύσκολο για πολλές επιχειρήσεις. Η ίδια η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών για ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές. αλλά και στην επιστρεπτέα προκαταβολή δεν έχει ζητηθεί ούτε ασφαλιστική ούτε φορολογική ενημερότητα! Σε κάποιες Περιφέρειες σε αυτό το στάδιο δεν υπήρχε αυτό το αίτημα. Στην συγκεκριμένη στιγμή θα δυσκολέψει αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις για να την προσκομίσουν», σημειώνει χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του για το θέμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Πραγματικά είναι προβληματικό αυτό το κομμάτι και δεν ξέρω αν μπορεί να αλλάξει…»

Παράλληλα, ο κ. Δέμπας αναφέρει ότι «θα διαβάσω με προσοχή τον οδηγό εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος για να δούμε κι άλλα σημεία που πιθανό να υπάρχουν και να μας δημιουργούν ζητήματα. Σίγουρα θα υπάρξει αντίδραση δικιά μας, όχι μόνο για τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά και σε άλλα ζητήματα, όπως στο ότι εποχικές επιχειρήσεις κυρίως στη Θάσο, λόγω της υγειονομικής κρίσης δεν προσέλαβαν εργαζόμενους ή δεν διατήρησαν αριθμό εργαζόμενων κι αλλάζουν κατηγορία κι αντί 15.000 ευρώ θα πάρουν πολύ λιγότερα. Επίσης, απ’ όσο είδα το πρόγραμμα, δεν βλέπει καθόλου το κομμάτι των λειτουργικών δαπανών κάθε επιχείρησης. Μια επιχείρηση με 20 εργαζόμενους για παράδειγμα θα πάρει 15.000 ενώ σε άλλη Περιφέρεια 50.000 ευρώ. Είναι μεγάλη η διαφορά. Μας έχει μεταφερθεί γκρίνια ήδη. Μας προβληματίζει όμως η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και σε αυτή τη φάση της υποβολής θα έχει ζητήματα. Πραγματικά είναι προβληματικό αυτό το κομμάτι και δεν ξέρω αν μπορεί να αλλάξει. Ίσως το πρόγραμμα της Περιφέρειάς μας έχει ενταχθεί σε ένα διαφορετικό πλαίσιο κοινοτικών ενισχύσεων. Το λέω με την έννοια ότι ενώ ο ορίζοντας για άλλες Περιφέρειες είναι μικρός στη δική μας Περιφέρεια πάει μέχρι τον Μάρτιο. Πρέπει να δούμε αν εμπλέκεται και το θέμα του deminimis. Εκεί θα έχουμε σίγουρα μεγάλη γκρίνια, καθώς χιλιάδες δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν. Νομίζω από την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουμε μια πλήρη εικόνα επί του θέματος».

spot_img

Διαφημίσεις