Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
spot_img

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Έπρεπε να είναι καλύτερα μελετημένο το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης

Ημέρα:

Για έλλειψη οράματος και συντονισμού, κατηγόρησε τη διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση», Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, με αφορμή το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κάλεσε τη διοίκηση της Περιφέρειας να αναλάβει δράση, ώστε να αλλάξει τα κακώς κείμενα του προγράμματος, τα οποία, σύμφωνα πάντα με τον Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, είναι ουκ ολίγα.

«Να συμφωνήσουμε εν πάση περιπτώσει, ότι πρόκειται για ένα θετικό πρόγραμμα . Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει πάρα πολλές ελλείψεις και «γκρίζα» σημεία. Οι ίδιοι που το ανακοίνωσαν με στόμφο πριν μερικές ημέρες, οι ίδιοι σκέφτονται να το αλλάξουν, όπως ακούγεται έντονα»

 «Το ότι ανακοινώθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έστω και με καθυστέρηση, αιτία είναι η παράταξή μας. Στις πρώτες μέρες της πανδημίας και του lock down, είχαμε ζητήσει με δελτίο Τύπου, να ενεργοποιηθούν όλα τα εργαλεία του ΕΣΠΑ για να στηριχθεί η οικονομία και οι άνθρωποι της αγοράς. Τότε κατηγορηθήκαμε για λαϊκισμό κι ότι εκμεταλλευόμασταν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με την πανδημία. Τελικά μετά από μήνες ήρθε η διοίκηση να ανακοινώσει με στόμφο το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Θα έπρεπε όμως να μας εξηγήσουν κατά πρώτον αν τελικά ήμασταν εμείς λαϊκιστές ή δεν αν δεν ήξεραν αυτοί τι ακριβώς έπρεπε να κάνουν από τον Απρίλιο. Να συμφωνήσουμε εν πάση περιπτώσει, ότι πρόκειται για ένα θετικό πρόγραμμα που θα ενισχύσει την αγορά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει πάρα πολλές ελλείψεις και «γκρίζα» σημεία, τα οποία οφείλουμε να αναδείξουμε. Οι ίδιοι που το ανακοίνωσαν με στόμφο πριν μερικές ημέρες, οι ίδιοι σκέφτονται να το αλλάξουν, όπως ακούγεται έντονα», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις στον «Ενήμερο» ο περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι η απαίτηση που υπάρχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη. Πολλοί δεν θα καταφέρουν να πάρουν χρήματα…»

 «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει την εντύπωση μιας επιδοματικής πολιτικής, μικροκομματικής θα έλεγα. Θα έπρεπε να στοχεύει συγκεκριμένα. Σε κανένα σημείο δεν λαμβάνεται υπόψη για παράδειγμα ο παράγοντας της εποχικότητας που διέπει κυρίως τις επιχειρήσεις της Θάσου, της Καβάλας και το παραλιακό μέτωπο γενικότερα της Περιφερειακής μας Ενότητας. Όλες αυτές οι περιοχές ή μένουν εκτός ή θα πάρουν πάρα πολύ μικρά ποσά. Δεν αφορά επίσης την κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Πρέπει να προστεθούν κι άλλοι Κ.Α.Δ., να αυξηθεί το όριο της επιχορήγησης, γιατί τα ποσά είναι μικρά. Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι η απαίτηση που υπάρχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη. Πολλοί δεν θα καταφέρουν να πάρουν χρήματα. Στην επιστρεπτέα προκαταβολή της κεντρικής Κυβέρνησης δεν υπάρχει αυτός ο όρος. Με όλα αυτά θέλω να πω ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα. Καλό είναι να διορθώνουν τα λάθη τους. Το ότι ανακοίνωσαν το πρόγραμμα κατόπιν πιέσεων μας και το ότι σκέφτονται να το αλλάξουν, καταδεικνύει ότι έχει πολλά προβλήματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.

«Υπάρχει έλλειψη οράματος και συντονισμού στην διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εφόσον άργησε να ανακοινώσει το πρόγραμμα, θα έπρεπε να ήταν ακόμη καλύτερα μελετημένο και σχεδιασμένο, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε»

«Υπάρχει κατακραυγή στην κοινωνία, στον επιχειρηματικό κόσμο της Θάσου, στα Επιμελητήρια, στις μεγάλες επιχειρήσεις κλπ. Ακόμη και η επιστολή της Ο.Ε.Β.Ε.Κ., η επιστολή των Επιμελητηρίων στον υπουργό Ανάπτυξης, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Ότι δηλαδή έγιναν πράγματα λανθασμένα και καλό είναι να διορθωθούν γρήγορα. Πέρα από τα θετικά, για να είμαστε και δίκαιοι, δηλαδή ότι πολλοί αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες θα πάρουν μια ανάσα και θα κινηθεί λίγο και η αγορά, πρέπει να το δούμε και στην πράξη. Πότε και πως θα πάρουν τα χρήματα οι δικαιούχοι; Σαν πρόθεση είναι θετική, αλλά μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, άρα και των Ελλήνων πολιτών. Γενικότερα θα έλεγα ότι υπάρχει έλλειψη οράματος και συντονισμού στην διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εφόσον άργησε να ανακοινώσει το πρόγραμμα, θα έπρεπε να ήταν ακόμη καλύτερα μελετημένο και σχεδιασμένο, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του για το θέμα ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση».

Είμαστε ΧΟΡΗΓΟΙ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Την επιδότηση ενέργειας καλούνται να επιστρέψουν οι επαγγελματίες

Τα 800 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί δεν εγκρίθηκαν...

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη / Πρεμιέρα στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων!

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Στις 11 σωζόμενες κωμωδίες του...

Το 25% του ΑΕΠ της Καβάλας καλύπτεται από τον τουρισμό

Κορίνα Γανίτου: Οι δυνατότητες που προσφέρει η πόλη μας...

86χρονος ανασύρθηκε νεκρός από την θάλασσα στο Ραχώνι Θάσου

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της...

Γιορτή Καλαμποκιού στους Αντιφιλίππους

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αντιφιλίππων σας προσκαλεί στην...

Έκαναν αγορές με πλαστά 50αρικα σε Καβάλα και Δράμα

Συνελήφθησαν την Πέμπτη (11-7-2024) το μεσημέρι στη Δράμα, από...