Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Φοβούνται την έκπληξη της τελευταίας στιγμής

Μάρκος Δέμπας: «Ασκήσαμε και ασκούμε ασφυκτικές πιέσεις προς την Κυβέρνηση, γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, η αγορά πρέπει να ανοίξει πάση θυσία»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Την… έκπληξη της τελευταίας στιγμής, όπως συνέβη με το «άνοιγμα» της αγοράς που δεν έγινε ποτέ στις 11 Ιανουαρίου, φοβάται ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, παρά το γεγονός ότι φαίνεται πως την Παρασκευή (15/1) η αρμόδια επιτροπή των ειδικών θα εισηγηθεί άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με όρους από την ερχόμενη Δευτέρα (18/1).

Με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο κ. Δέμπας τόνισε με έμφαση ότι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός κι ότι κρατάει μικρό καλάθι, ωστόσο υπογράμμισε ότι η αγορά πρέπει να ανοίξει πάση θυσία, διότι απλά δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα από τις χειμερινές εκπτώσεις που ήδη είναι σε εξέλιξη από τις 11 Ιανουαρίου.

«Έστω και με το click away και το click inside, η αγορά πρέπει να ανοίξει πάση θυσία, ώστε να πάμε παρακάτω και με τη συνέχιση του εμβολιασμού σύντομα να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην Οικονομία»

«Ευελπιστούμε να μην έχουμε κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, όπως την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί η πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων! Φαίνεται να υπάρχει μια σημαντική βελτίωση στους επιδημιολογικούς δείκτες και ειδικά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη τα πάμε πολύ καλύτερα. Ως εκ τούτου εκτιμώ ότι την Παρασκευή (15/1), οι ειδικοί θα αποφασίσουν το πως θα ανοίξει και πως θα λειτουργήσει η αγορά από την ερχόμενη εβδομάδα. Έστω και με το click away και το click inside, η αγορά πρέπει να ανοίξει πάση θυσία, ώστε να πάμε παρακάτω και με τη συνέχιση του εμβολιασμού σύντομα να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα σε όλους τους κλάδους της Οικονομίας», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Δεν μπορεί να τιμωρείται το λιανικό εμπόριο και η εστίαση και στις πλατείες να γίνεται χαμός. Πρέπει πραγματικά να μην κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις, αλλά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη, ώστε να μη δίνεται η λαβή για την τιμωρία της επιχειρηματικότητας…»

«Επειδή μας εξέπληξε η προηγούμενη απόφαση, πάντοτε κρατάμε μικρό καλάθι. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν τουλάχιστον ότι δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα. Εκτιμώ ότι θα δοθεί τελικά το πράσινο φως για να ανοίξει η αγορά, με εξαίρεση τις «κόκκινες» περιοχές. Με το click away η αγορά δεν μπόρεσε να πιάσει τα νούμερα που ήθελε. Κάτι κινήθηκε όμως. Το να είσαι στο μηδέν και οι υποχρεώσεις να συνεχίσουν να τρέχουν και να σε πνίγουν από ένα σημείο και μετά, το να ανοίξεις σίγουρα είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Όλοι μας εκτιμούμε ότι μετά από 20 μέρες ή έναν μήνα θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρχει πλήρες άνοιγμα της αγοράς. Είμαστε θεωρητικά σε lockdown, αλλά βλέπουμε μια τεράστια κινητικότητα. Δεν μπορεί να τιμωρείται το λιανικό εμπόριο και η εστίαση και στις πλατείες να γίνεται χαμός. Πρέπει πραγματικά να μην κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις, αλλά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη, ώστε να μη δίνεται η λαβή για την τιμωρία της επιχειρηματικότητας», επισήμανε στη συνέχεια ο Μάρκος Δέμπας.

«Ασκήσαμε και ασκούμε ασφυκτικές πιέσεις προς την Κυβέρνηση, γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Ο επιχειρηματικός κόσμος νιώθει μια θηλιά στον λαιμό του…»

Αναφορικά με τις πιέσεις που άσκησε και ασκεί στην Κυβέρνηση για άνοιγμα της αγοράς ο επαγγελματικός κόσμος, είτε αυτά είναι Επιμελητήρια, είτε Εμπορικοί Σύλλογοι, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας τόνισε: «Πράγματι ασκήσαμε και ασκούμε ασφυκτικές πιέσεις προς την Κυβέρνηση, γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Ο επιχειρηματικός κόσμος νιώθει μια θηλιά στον λαιμό του. Άρα αυτή η πίεση, είτε με επιστολές, είτε με τηλεδιασκέψεις, έχει δώσει το μήνυμα στην Κυβέρνηση, να βρει τρόπο να λειτουργήσει η αγορά με βάση φυσικά όλα τα μέτρα που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν. Δεν λέμε να μη σεβόμαστε τους κανόνες και τους όρους. Δεν προκαλεί την έξαρση του ιού το εμπόριο. Ίσα ίσα όλο αυτό το διάστημα που λειτουργήσαμε τηρήθηκαν τα μέτρα που επέβαλε η Κυβέρνηση. Άρα είναι μια καλή ευκαιρία να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό η Οικονομία».

«Νομίζω ότι η λύση τύπου «ακορντεόν», φαίνεται να είναι ό,τι χειρότερο – Αυτή η περίοδος των εκπτώσεων δεν πρέπει να χαθεί και το άνοιξε – κλείσε της αγοράς δεν αποτελεί λύση»

Ερωτηθείς τέλος για το αν υπάρχει κίνδυνος να ξανακλείσει η αγορά, στην περίπτωση που ανοίξει από την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Δέμπας απάντησε: «Νομίζω ότι η λύση τύπου «ακορντεόν», κάτι που ζήσαμε την περίοδο των εορτών, φαίνεται να είναι ό,τι χειρότερο. Το λέω με την έννοια ότι ένα κατάστημα γεμίζει με εποχικά προϊόντα και ξαφνικά μετά το κλείνουν, χωρίς καν να έχει προλάβει να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να λειτουργεί μια επιχείρηση ανοιγοκλείνοντας. Καλύτερα να έλεγαν σκληρό lockdown για 15 μέρες για όλη την κοινωνία και να ησυχάζαμε. Αν θα καταρρεύσει η Οικονομία θα υπάρξει αντίκτυπο σε όλους. Κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο. Πρέπει όλοι να καταλάβουν τον πόνο του επαγγελματία. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο των εκπτώσεων τα προηγούμενα χρόνια η αγορά είχε έναν τζίρο της τάξης των 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα τεράστιο νούμερο σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Μια μεγάλη οικονομική ανάσα, όχι μόνο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά και για την Οικονομία. Άρα αυτή η περίοδος δεν πρέπει να χαθεί και το άνοιξε – κλείσε της αγοράς δεν αποτελεί λύση».

spot_img

Διαφημίσεις