Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Τσατσούλης σε Αλεξιάδη: «Μη μας βάζετε συνεχώς εμπόδια…»

Ημέρα:

Σειρά θεμάτων τα οποία χρονίζουν, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, έθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Άγγελος Τσατσούλης, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε ο πρώτος με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής μας στο κτήριο του Ε.Β.Ε.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας έθεσε πρώτα το ζήτημα της επιδότησης του κόστους εργασίας που για τις περιφερειακές ενότητες Καβάλας και Δράμας μετατράπηκε από 12% σε 4%, επισημαίνοντας προς τον κ. Αλεξιάδη, ότι οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν να το λάβουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2010!

450 επιχειρήσεις της Π.Ε. Καβάλας περιμένουν ακόμη την επιδότηση του κόστους εργασίας

Παράλληλα, ο Άγγελος Τσατσούλης τόνισε ότι ο συμψηφισμός θα αποτελούσε μια καλή λύση για το θέμα που ταλανίζει περί τις 450 επιχειρήσεις στην Π.Ε. Καβάλας, ενώ ζήτησε από τον κ. Αλεξιάδη να απαντήσει η κυβέρνηση τι θα ισχύσει τελικά, ώστε και οι επιχειρηματίες να ξέρουν πως θα κινηθούν.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε. έθεσε το ζήτημα των δανείων που έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αναφέροντας ότι πρόκειται για θέμα που έχει γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα σε τράπεζες και 25η Διεύθυνση, ενώ αφορά 144 επιχειρήσεις που καλούνται να καταβάλλουν επιτόκιο 9%! Για το συγκεκριμένο ζήτημα οι επιχειρηματίες ζητούν επιμήκυνση, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι δόσεις.

Ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραμεθόριο ζήτησε ο Α. Τσατσούλης

Το τρίτο θέμα που ετέθη στον κ. Αλεξιάδη ήταν αυτό του Ε.Σ.Π.Α., καθώς όπως επισήμανε ο κ. Τσατσούλης, το ελληνικό δημόσιο δείχνει ασυνέπεια, αφού δεν αποπληρώνει όσα οφείλει, με τις τράπεζες από την άλλη πλευρά να πιέζουν. Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις από όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έχουν λαμβάνειν χρήματα από το Ε.Σ.Π.Α. είναι από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας και δη από την Θάσο.

Ο κ. Τσατσούλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας με τον αθέμιτο ανταγωνισμό από την Βουλγαρία και τα Σκόπια, όπου οι φορολογικοί συντελεστές είναι ιδιαίτερα χαμηλοί. Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Αλεξιάδη να υπάρξει μια ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των επιχειρήσεων της παραμεθορίου, ενώ έθεσε και το θέμα του παρεμπορίου που αναπτύσσεται στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, κάνοντας λόγο για ξέφραγο αμπέλι. Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε. ζήτησε παράλληλα εντατικοποίηση των ελέγχων, κάτι που μπορεί να γίνει με κλιμάκια, τα οποία μάλιστα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα ίδια τα Επιμελητήρια.

«Μη μας βάζετε συνεχώς εμπόδια…»

«Αφήστε μας να κάνουμε την δουλειά μας και μη μας βάζετε εμπόδια. Ελέγξτε μας, να είστε αμείλικτοι με την φοροδιαφυγή, όχι όμως να μας βάζετε εμπόδια συνεχώς», είπε χαρακτηριστικά προς τον κ. Αλεξιάδη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, ο οποίος ζήτησε, αν είναι εφικτό, να παραμείνει ο χαμηλός συντελεστής Φ.Π.Α. στο νησί της Θάσου.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τόνισε πως είναι δεδομένο ότι ο διάλογος με όλους τους παραγωγικούς φορείς θα είναι συνεχής.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να δώσω λύσεις. Δεν ήρθα εδώ με λογική «Μαυρογιαλούρου». Δεν έχω σκοπό να είμαι υποψήφιος δήμαρχος στην Καβάλα, όπως γράφτηκε. Όσα προβλήματα μπορώ, θα τα ξεμπλοκάρω», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην απάντησή του ο κ. Αλεξιάδης.

Προαπαιτούμενα, δόση και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών στην πρώτη γραμμή

Παράλληλα, ανέφερε ότι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση, η εκταμίευση της επόμενης δόσης και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σχετικά με το θέμα της «αιμορραγίας» των ελληνικών επιχειρήσεων προς την Βουλγαρία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να βρει λύσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έκανε λόγο για την δημιουργία ειδικής φορολογικής ζώνης στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης αναφέρθηκε επίσης στο «κλείσιμο» των εφοριών από τα μέσα του 2016, ώστε να απελευθερωθεί σημαντικός αριθμός υπαλλήλων για ελέγχους, ενώ υπογράμμισε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης. Για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. είπε ότι από το 2016 θα αλλάξει και θα υπολογίζεται με βάση τις εμπορικές κι όχι τις αντικειμενικές αξίες, με τον στόχο των εσόδων ωστόσο να παραμένει στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τέλος για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί πολύ την κυβέρνηση και για το οποίο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η βίλα του Γιάννη Ραγκούση που νοικιάζει προς 14.700 ευρώ την εβδομάδα

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η...

Υποψήφιος στον δήμο Θερμαϊκού ο Βασίλης Καρράς

Υποψήφιος στον δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ-Σύγχρονος...

Ελπίζουν σε αύξηση της κίνησης το Πάσχα οι έμποροι της Καβάλας

Γιάννης Κελγιώργης: Τα έργα για το φυσικό αέριο θα...

Προς τον συνεδριακό τουρισμό «κοιτάζει» η Περιφέρεια ΑΜΘ

«Ο συνεδριακός τουρισμός είναι ένα κομμάτι που διαθέτει ένα...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...