Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Τον Ιούνιο θα ξεκαθαρίσει η εικόνα του τουρισμού

Μάρκος Δέμπας: «Επιτέλους ο κλάδος της εστίασης άνοιξε και πάλι, δυστυχώς συνεχίζεται το μπέρδεμα με τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα αποσαφηνιστεί η πορεία που θα διαγραφεί στη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου, εκτιμά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, με δηλώσεις του στον «Ενήμερο».

Όπως σημειώνει σχετικά, η περιοχή μας έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να βασίζεται κυρίως στον οδικό τουρισμό, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο εκάστοτε επισκέπτης να αποφασίζει συνήθως την τελευταία στιγμή για το που και πότε θα κάνει τις διακοπές του. Παράλληλα, κάνει αναφορά στο άνοιγμα της εστίασης, αλλά και στην πορεία του προγράμματος της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης της ΠΑΜΘ προς τις τοπικές επιχειρήσεις.

«Μακάρι σύντομα οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου να βγουν από το «βαθύ κόκκινο…»

«Όπως είμαστε επιφυλακτικοί εμείς, έτσι είναι και επισκέπτες μας από τις γειτονικές χώρες. Όσο βελτιώνεται ο καιρός και προχωρούν οι εμβολιασμοί νομίζω ότι η εικόνα θα βαίνει διαρκώς προς το καλύτερο. Μακάρι σύντομα οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου να βγουν από το «βαθύ κόκκινο» και να περάσουν στο «πράσινο». Αυτό θα είναι ένα καλό μήνυμα για τον τουρίστα που θέλει να βρεθεί στην περιοχή μας, να αισθάνεται κι ο ίδιος ασφάλεια ότι πηγαίνει σε μια περιοχή με μηδενικά κρούσματα. Γι’ αυτό συνεχίζουμε να κινούμαστε με ασφάλεια και να τηρούμε τα μέτρα, καθώς ακόμη είμαστε στο «βαθύ κόκκινο». Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό σε καμιά περίπτωση. Χρειάζεται κόπος και χρόνος για να επιστρέψουμε στο «πράσινο». Άρα, ειδικά στη Θάσο, για να δοθεί το μήνυμα ότι το νησί έχει «πρασινίσει», πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια από όλους, ώστε να πάνε όλα καλύτερα», αναφέρει σχετικά με το κομμάτι του τουρισμού ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Με το άνοιγμα της Νυμφαίας είδαμε στην περιοχή μας και επισκέπτες από Βουλγαρία και Ρουμανία. Χρειάζεται όμως προσοχή»

Μιλώντας ειδικότερα για το άνοιγμα του σταθμού της Νυμφαίας κι απαντώντας στο αν θεωρεί ότι μπορεί να επαναληφθούν καταστάσεις παρόμοιες με το καλοκαίρι του 2020, οπότε και εισήλθαν στη χώρα μας αρκετοί επισκέπτες που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό, ο Μάρκος Δέμπας υπογραμμίζει: «Με το άνοιγμα της Νυμφαίας είδαμε στην περιοχή μας και επισκέπτες από Βουλγαρία και Ρουμανία. Χρειάζεται όμως προσοχή. Από τη στιγμή που εισέρχονται με κανόνες και γίνεται πρόληψη στις πύλες εισόδου, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έχουμε τα περσινά θέματα. Δεν πρέπει να τα ζήσουμε ξανά, γιατί θα είναι πραγματικά ένα σοβαρό χτύπημα αν συμβεί ό,τι και το περασμένο καλοκαίρι. Με την τήρηση όλων των μέτρων και των απαραίτητων πρωτοκόλλων, νομίζω ότι δεν θα επηρεάσει ο τουρισμός την υγειονομική κατάσταση όσο φοβούνται κάποιοι. Μη ξεχνάμε ότι επί έναν χρόνο δεν είχαμε τουρίστες, όμως κατά περιόδους υπήρχε τεράστια διασπορά του ιού στη χώρα μας».

«Επιτέλους ο κλάδος της εστίασης άνοιξε και πάλι. Επανέρχεται θα λέγαμε σιγά σιγά η κανονικότητα…»

Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας σημειώνει: «Επιτέλους ο κλάδος της εστίασης άνοιξε και πάλι. Επανέρχεται θα λέγαμε σιγά σιγά η κανονικότητα, έστω και με περιοριστικά μέτρα, που οφείλουμε όμως να τηρήσουμε με ευλάβεια όλοι, γιατί ακόμη ο ιός είναι εδώ. Σταδιακά οι βασικοί κλάδοι της οικονομίας επανέρχονται, αλλά το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε είναι υπομονή και προσοχή. Οι εμβολιασμοί προχωρούν καλά κι από εκεί και πέρα πιστεύω θα επανέλθει η κανονικότητα με γρήγορους και ικανοποιητικούς ρυθμούς. Φάνηκε ήδη από τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας της εστίασης ότι ο κόσμος είχε ανάγκη να βγει, να καθίσει σε ένα κατάστημα, το είδαμε και στην πόλη μας. Ο κόσμος θεωρώ ότι προσέχει στην πλειονότητά του, ωστόσο τα μέτρα της εστίασης είναι καλό να τα εφαρμόσουμε για ένα ακόμη διάστημα, να περάσει κι ο Μάιος ίσως και μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Καλώς ανοίγει τμηματικά και σταδιακά την αγορά η κυβέρνηση, πρέπει να γίνει αυτό, διότι υγεία και οικονομία πηγαίνουν μαζί. Αυτό είναι και το μήνυμα που περάσαμε ως Επιμελητήριο στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου το Πάσχα. Δυστυχώς κι αυτό το Πάσχα είχαμε περιορισμούς στην αγορά κι όλα αυτά έπαιξαν τον ρόλο τους, όμως έχουμε κατορθώσει να βρούμε έναν βηματισμό. Εκτιμώ ότι έρχονται καλύτερες ημέρες και το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι αισιόδοξο».

«Δυστυχώς συνεχίζεται το μπέρδεμα με τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση. Από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία…»

Όσον αφορά τέλος το ζήτημα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς τις τοπικές επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας δηλώνει: «Περίπου 15 επιχειρήσεις ήταν να πληρωθούν, αλλά δεν γνωρίζω αν έγινε κάτι αυτές τις ημέρες. Μιλάμε για έναν απειροελάχιστο αριθμό επιχειρήσεων. Δυστυχώς συνεχίζεται το μπέρδεμα με τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση. Από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία και δεν υπήρξε πρόβλεψη για αξιολογητές, αφού είχαμε τόσες χιλιάδες επιχειρήσεις. Κάποιοι δεν κατανοούν ότι είναι πρόγραμμα της ίδιας της Π.Α.Μ.Θ. μέσω της Ε.Ε. Θα έπρεπε η ίδια η Περιφέρεια να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το να κατηγορεί τα Επιμελητήρια ή άλλους για το αν έχει γίνει απορρόφηση ή όχι. Όταν ο υπουργός Ανάπτυξης λέει ουσιαστικά δίνουμε τα προγράμματα στον ΕΦΕΠΑΕ να τα διαχειριστεί, αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ, που είναι ο φορέας της Περιφέρειας μας, πάει για κλείσιμο. Μέχρι να κάνει ο ΕΦΕΠΑΕ τις διαδικασίες θα χαθεί επιπλέον χρόνος».

«Είναι ντροπή για την Περιφέρειά μας, να μην έχει ενδιάμεσο φορέα, που ήταν η ΔΕΣΜ-ΟΣ, ο πιο αξιόλογος φορέας διαχείρισης κονδυλίων. Ξαφνικά μέσα σε έναν χρόνο τα «διαλύσαμε» όλα…»

«Δυστυχώς, η Περιφέρεια ΑΜΘ κάνει λάθος κινήσεις, παίρνει λάθος αποφάσεις που αποβαίνουν εις βάρος των επιχειρήσεων μας. Εμείς ως Επιμελητήρια κι εγώ προσωπικά μιλάμε καθημερινά με τον ΕΦΕΠΑΕ για να δούμε πως θα λειτουργήσει, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ για τις επιχειρήσεις μας. Δεν είναι μόνο τα 50 εκ. ευρώ της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Είναι άλλα 100 εκ. ευρώ από άλλα προγράμματα. Συνολικά η ΠΑΜΘ έχει να μοιράσει περίπου 150 εκ. ευρώ, γι’ αυτό έγινε πρόσφατα τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη, αλλά δυστυχώς είμαστε η Περιφέρεια με τη χαμηλότερη απορροφητικότητα. Κινδυνεύει να χάσει η Περιφέρεια πόρους γι’ αυτό και φώναξαν τον περιφερειάρχη για το τι γίνεται. Όταν το υπουργείο βλέπει ότι δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας από τον περιφερειάρχη, σωστά παίρνει την απόφαση και λέει ας πάμε στον ΕΦΕΠΑΕ. Αυτό όμως είναι ντροπή για την Περιφέρειά μας, να μην έχει ενδιάμεσο φορέα, που ήταν η ΔΕΣΜ-ΟΣ, ο πιο αξιόλογος φορέας διαχείρισης κονδυλίων. Ξαφνικά μέσα σε έναν χρόνο τα «διαλύσαμε» όλα», τονίζει καταληκτικά για το θέμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

spot_img

Διαφημίσεις