Σάββατο, Μάι 8, 2021

Αγωνία και ανασφάλεια στην μετά κορωνοϊό εποχή

Μάρκος Δέμπας: «Κινούμαστε πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, αυτό είναι το μόνο σίγουρο»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Κινούμαστε πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ποτέ ξανά τα τελευταία 80 χρόνια δεν έχουμε ζήσει κάτι παρόμοιο. Ούτε στην δεκαετή κρίση που χτύπησε τη χώρα μας δεν ζήσαμε αυτό το πράγμα! Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, που ήταν η τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση σε συνδυασμό με πολλούς νεκρούς, νομίζω ότι αυτή η κρίση της πανδημίας είναι η χειρότερη της γενιάς μας».

Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο οποίος παράλληλα υπογραμμίζει ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να είσαι σίγουρος για την επόμενη ημέρα, ενώ συμπληρώνοντας αναφέρει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 είναι ήδη χαμένο για τις επιχειρήσεις της χώρας!

«Κατορθώσαμε την υγειονομική κρίση, σχεδόν να την ξεπεράσουμε με ελάχιστες απώλειες – Στο σκέλος όμως της οικονομίας, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα θα είναι πολλά…»

«Το πρώτιστο και βασικό είναι ότι κατορθώσαμε την υγειονομική κρίση, σχεδόν να την ξεπεράσουμε με ελάχιστες απώλειες, σε σχέση με αυτά που βλέπαμε σε άλλες χώρες, όπως Ιταλία και Ισπανία. Ο ελληνικός λαός έδειξε μεγάλη αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία, κάτι που μας έχει εκπλήξει όλους. Ακούσαμε και εφαρμόσαμε τις εντολές των ειδικών και νομίζω ότι μπορούμε να διαφυλάξουμε πλέον αυτό το κομμάτι που αφορά την υγεία μας. Στο δεύτερο πιο σημαντικό σκέλος όμως, αυτό της οικονομίας, μιας που ξεκίνησε τη Δευτέρα (4/5) το άνοιγμα της αγοράς δειλά – δειλά, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα θα είναι πολλά», τονίζει σχετικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Δεν κρύβω ότι πραγματικά υπάρχει ένα σφίξιμο, ένα κούμπωμα και μια αγωνία για το πως θα εξελιχθεί ο Μάιος για την οικονομία»

«Δεν ξέρουμε το πως θα αντιδράσει η αγορά, πως θα κινηθεί ο κόσμος, ποια καταστήματα θα αντέξουν να ανοίξουν τελικά. Δεν κρύβω ότι πραγματικά υπάρχει ένα σφίξιμο, ένα κούμπωμα και μια αγωνία για το πως θα εξελιχθεί ο Μάιος για την οικονομία. Οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι θα είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα κινηθεί η κατανάλωση. Το θέμα του ιού δεν έχει τελειώσει, υπάρχει πάντα η Δαμόκλειος Σπάθη ενός νέου lock down, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά. Επίσης φάρμακο και εμβόλιο δεν υπάρχουν ακόμη, οπότε πρέπει να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί», αναφέρει ακόμη ο Μάρκος Δέμπας.

«Θα χαθούν πάντως πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από την οικονομία, όποια κι αν είναι η ύφεση…»

«Όταν έχεις μια κλειστή οικονομία επί ενάμιση μήνα, σημαίνει ότι υπάρχουν μαζεμένες ζημιές και απώλειες, χωρίς αντίστοιχα να υπάρχουν έσοδα. Από την άλλη εβδομάδα που θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα καταστήματα, θα έχουμε ακόμη πιο σαφή εικόνα, όποτε θα φανεί πως θα κινηθούμε. Θα χαθούν πάντως πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από την οικονομία, όποια κι αν είναι η ύφεση, την οποία η κυβέρνηση εκτιμά από 4 μέχρι 8%. Προσπάθησε η κυβέρνηση στην πρώτη φάση να κρατήσει μια συνοχή με τα μέτρα που πήρε και τώρα εμείς στην αγορά περιμένουμε τη γενναία επόμενη δέσμη μέτρων», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καβάλας.

Ρευστότητα, ενίσχυση της απασχόλησης, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, είναι αυτά που «καίνε» πλέον τις επιχειρήσεις

Παράλληλα, ο Μάρκος Δέμπας σημειώνει ότι αυτά που «καίνε» πλέον τις επιχειρήσεις είναι η ρευστότητα, η ενίσχυση της απασχόλησης, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

«Χρειάζεται γενικότερα εξασφάλιση πόρων για να κρατηθούν οι επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους. Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που διανύουμε το θεωρώ ήδη καταδικασμένο, ενώ εξίσου δύσκολο φαίνεται ότι θα είναι και το δεύτερο, καθώς στηριζόμαστε πολύ στον τουρισμό, στον οποίο κουμπώνουν η εστίαση και το εμπόριο. Τα σύνορα είναι κλειστά, όπως και τα ξενοδοχεία, περιμένουμε τα υγειονομικά πρότυπα κι είναι πολλά αυτά που μας προβληματίζουν. Με μεγάλη αγωνία περιμένουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Όλοι είναι προβληματισμένοι, τα καταστήματα είναι γεμάτα λογαριασμούς, ενοίκια, έχουν μαζευτεί πολλά και γι’ αυτό πιέζουμε το συντομότερο δυνατό να ανοίξει η αγορά ακόμη νωρίτερα. Είναι αυτά που θα δώσουν την ώθηση για μια ακόμη καλύτερη εικόνα στην οικονομία», αναφέρει σχετικά.

Διαφημίσεις