Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Τι προβλέπει το σχέδιο του δήμου Παγγαίου για τις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Στο πλαίσιο του προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Δήμος Παγγαίου και ειδικότερα η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου ετοίμασε μελέτη με τίτλο «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ», για να την υποβάλει στον άξονα προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών», με τίτλο: «Αστική Αναζωογόνηση», στον οποίο προβλέπονται έργα που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη με περιβαλλοντικό πρόσημο, στην ποιότητα ζωής και στην ενίσχυση της διοίκησης και της τοπικής οικονομίας.

Ειδικότερα η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παγγαίου προβλέπει:

– Την ενοποίηση του υπάρχοντος παραλιακού πεζοδρόμου της Ν. Ηρακλείτσας από το νότιο άκρο της “αλάνας” της Ν. Ηρακλείτσας έως και το βόρειο άκρο προς το “Παλιό Τσιφλίκι” (γνωστό ως “Παλιό”). Η παρέμβαση αυτή περιλαμβάνει την κατασκευή πεζοδρόμου, όμοιας αρχιτεκτονικής, αισθητικής και λειτουργικότητας με τον υπάρχοντα πεζόδρομο και κατασκευή δικτύου ηλεκτροφωτισμού καθ’ όλο το εύρος της παρέμβασης, η οποία αναπτύσσεται σε ένα μήκος 1.500 περίπου μέτρων. Με την ολοκλήρωση αυτής της παρέμβασης, θα έχει δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο παραλιακού πεζοδρόμου με ηλεκτροφωτισμό για περίπατο και ποδήλατο, ενώνοντας την περιοχή της “Ρέμβης” της Ν. Ηρακλείτσας (στον Νότο) με το βόρειο όριο του οικισμού συνολικού μήκους 2.500 περίπου μέτρων (υφιστάμενες υποδομές + νέες υποδομές).

– Την ολοκλήρωση και ενοποίηση των υπό κατασκευή πεζοδρομίων της κεντρικής οδού της Ελευθερούπολης επί της Φρίξου Παπαχρηστίδη, από το ύψος του Κέντρου έως και την βορειοδυτική έξοδο της πόλης. Πρόκειται για ανακατασκευή των υπαρχόντων ημικαταστραμμένων και πεπαλαιωμένων, μη λειτουργικών πεζοδρομίων με κατασκευή καινούργιων κρασπεδορείρθων και επιστρώσεων και σχεδιασμό προσβασιμότητας για τους ΑΜΕΑ. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ανακατασκευή του ασφαλτικού τάπητα κυκλοφορίας της οδού και θα κατασκευαστεί δίκτυο ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά σώματα χαμηλής κατανάλωσης και με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα Οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της μετεξέλιξης του κέντρου της πόλης σε φιλικότερο προς το περιβάλλον με σεβασμό και υιοθέτηση των σύγχρονων αρχών της αστικής κινητικότητας και βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

– Την κατασκευή πεζοδρομίων και δικτύου ηλεκτροφωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης στην πλατεία Αγίου Νικολάου της Ελευθερούπολης η οποία αποτελεί σημαντική περιοχή του κέντρου της πόλης και την ανακατασκευή της οδού που οδηγεί από την ανατολική είσοδο της πόλης στο κτίριο του παλιού ΙΚΑ και έως το ΚΑΠΗ. Η παρέμβαση στην οδό αυτή αφορά στην κατασκευή πεζοδρομίων: κρασπεδορείθρων, σωμάτων πεζοδρομίου και επιστρώσεων με σχεδιασμό προσβασιμότητας για τους ΑΜΕΑ και παράλληλα θα κατασκευαστεί και δίκτυο ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά σώματα χαμηλής κατανάλωσης και με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τέλος θα πραγματοποιηθεί ανακατασκευή του ασφαλτικού τάπητα κυκλοφορίας της οδού στα πλαίσια της ανάπτυξης του αστικού ιστού της πόλης.

– Την κατασκευή δικτύου πεζοδρομίων, ποδηλατόδρομου και ηλεκτροφωτισμού χαμηλής κατανάλωσης, μεταξύ των οικισμών της παραλίας Ορφυνίου, Ορφανίου και Κάρυανης και ασφαλτόστρωση της παραλιακής οδού. Η συγκεκριμένη παρέμβαση μήκους περίπου 4.200 μέτρων θα δημιουργήσει ένα ενοποιημένο δίκτυο πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων για περίπατο στην παραλία των οικισμών Οφρυνίου, Ορφανίου και Κάριανης αναβαθμίζοντας και αναδεικνύοντας το σύνολο του παραλιακού μετώπου της Δημοτικής Ενότητας Ορφανού, με σύγχρονες υποδομές, φιλικές προς το περιβάλλον και με θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της τουριστικής αυτής περιοχής.

– Την κατασκευή δύο γηπέδων 5×5 στους οικισμούς Εξοχής και Παραλίας Οφρυνίου στα πλαίσια βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος, την ανάπλαση οικιστικών ενοτήτων μέσω κατασκευής υποδομών για την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων που αφορούν στην αναβάθμιση και διαχείριση δικτύων κοινόχρηστων χώρων.

Στο έργο συμπεριλαμβάνονται και 6 θέσεις διπλών υπόγειων κάδων απορριμμάτων.

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 5.500.000,00€ με ΦΠΑ και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σχετικής πρόσκλησης ΑΤ06 και θα εκτελεσθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016, όπως ισχύει σήμερα.

spot_img

Διαφημίσεις