Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Βασάνιζε γάτα, αλλά τον «πρόδωσε» το βίντεο

Ταυτοποιήθηκε το άτομο που απεικονίζεται σε βιντεοληπτικό...

«Άδειασαν» τους λογαριασμούς επιχειρηματιών σε Καβάλα και Δράμα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Εξιχνιάστηκαν δύο ληστείες σε επιχειρήσεις στην Καβάλα

Έπειτα από εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών του...

Τίμησαν την μνήμη του Αη Γιάννη στο Παλιό Χορτοκόπι

Διοργανωτής της εκδήλωσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χορτοκοπίου

Ακολούθησε μας

Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Χορτοκοπίου διοργάνωσε το Σάββατο (29/6) , εκδήλωση στην μνήμη της γεννήσεως του Ιωάννου του Προδρόμου, στο παρεκκλήσι που βρίσκεται στο Παλιό Χορτοκόπι.

Η εκδήλωση περιλάμβανε πέρα από το θρησκευτικό μέρος, τρισάγιο και μνημόσυνο στην μνήμη των άδικα φονευθέντων συγχωριανών από τους Βουλγάρους και την διανομή «κουρμπάν». Μετά το θρησκευτικό μέρος ακολούθησε «μουχαπέτ».

Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος με δικά του έξοδα ανέγειρε το παρεκκλήσι σε ανάμνηση της Ιεράς Μονής Βαζελών, που ήταν στον Πόντο και ήταν χτισμένη στον ορεινό όγκο δυτικά από το βουνό Βαζελών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την παράδοση η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου «Αε Γιάννες ο Βαζελών» ιδρύθηκε το 270 μ.χ. και ήταν η παλαιότερη μονή του χριστιανισμού. «Σκαρφαλωμένη» στους απότομους κρημνούς του βουνού, μέσα σε μια παραδείσια ερημιά, περιτριγυρισμένη από καταπράσινα δάση, προσέφερε τα μέγιστα στον κοινό αγώνα για την επιβίωση του γένους καθ’ όλη την διάρκεια των αιώνων.

Από της κατακτήσεως της αυτοκρατορίας μέχρι και την εκδίωξη των μοναχών το 1922 προσέφερε καταφυγή και προστασία στους κατοίκους της γύρω περιοχής, στάθηκε αρωγούς τους σε ότι ζητήθηκε και μπορούσαν να πραγματοποιήσουν. Καθομολογείται πως με τις ενέργειες του πεφωτισμένου ηγουμένου Χρύσανθου το 1821, με την έκρηξη της επανάστασης, σώθηκε ο τοπικός πληθυσμός από το λεπίδι των αντιποίνων.

Η πρώτη μονή καταστράφηκε από τους Πέρσες το 480 μ.χ. αλλά ανεγέρθηκε μεγαλύτερη και λαμπρότερη από τον στρατηγό του Ιουστινιανού, Βελισάριο. Στη βιβλιοθήκη της, η οποία λεηλατήθηκε, πυρπολήθηκε και καταστράφηκε, υπήρχαν πολύτιμοι κώδικες που περιλάμβαναν χρυσόβουλα αυτοκρατόρων, φιρμάνια σουλτάνων, δωρητήρια έγγραφα κ.λ.π.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα