Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Ανακαινίζονται το Μετόχι Αγ. Ανδρέα και το Νεοκλασικό στην Ελευθερούπολη

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Στην ανακαίνιση των διατηρητέων κτιρίων, του Μετοχίου Ι. Σκήτης Αγ.Ανδρέα και του Νεοκλασικού της οδού Εγνατίας στην Ελευθερούπολη, θα προχωρήσει ο Δήμος Παγγαίου. Αφού ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, ενέκριναν το πρακτικό ελέγχου των δικαιολογητικών και προχώρησαν στην ανάδειξη οριστικού αναδόχου, ο οποίος σημειωτέον έδωσε έκπτωση 52%, ενώ η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη του έργου ανέρχεται στο ποσό των 383.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παγγαίου προβλέπεται, στην Τοπική Κοινότητα του Αγ. Ανδρέα και στην ∆ημοτική Κοινότητα Ελευθερούπολης, να γίνουν εργασίες ανακαίνισης και αποπεράτωσης του Καθολικού του Μετοχίου του Αγ. Ανδρέα και του διατηρητέου κτιρίου ιδιοκτησίας ∆ήμου Παγγαίου στην οδό Εγνατίας 14 στον ιστορικό τόπο της Ελευθερούπολης.

Οι εργασίες στο Καθολικό του Μετοχίου του Αγ. Ανδρέα αποτελούν ουσιαστικά την αποπεράτωση της συντήρησης και αξιοποίησης του εν λόγω Καθολικού, η Α’ φάση του οποίου ολοκληρώθηκε το 2010 από τον πρώην ∆ήμο Ελευθερών και τίτλο «Συντήρηση και Αξιοποίηση Μετοχίου Ιεράς Σκήτης Αγ. Ανδρέα.». Η χρηματοδότηση του ήταν από Εθνικούς Πόρους ( Θησέας).

Το κτίριο είναι τριώροφο και αποτελείται από κέλυφος από λιθοδομή με κεραμοσκεπή στέγη, εντός του οποίου έχει κατασκευαστεί στην Α’ φάση νέος φέρων οργανισμός από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ο τρίτος όροφος που αποτελεί και τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα είναι πλήρως αποπερατωμένος και λειτουργεί κανονικά. Ο πρώτος (μεσαίος) όροφος του κτιρίου προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί αφενός σαν αίθουσα δεξιώσεων για τις ανάγκες του Ναού και αφετέρου σαν αίθουσα εκδηλώσεων-χώρου προβολής του μουσείου που θα στεγαστεί στο ισόγειο.

Προβλέπεται η τοποθέτηση ξύλινων εξωτερικών και εσωτερικών κουφωμάτων στον πρώτο και δεύτερο όροφο, η επίστρωση των δαπέδων με φυσική ξυλεία και πλακάκια, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, εργασίες επιχρισμάτων, χρωματισμών, και κατασκευή ψευδοροφών και τοίχων από γυψοσανίδα για την διαμόρφωση των χώρων των τουαλετών, του γραφείου, της κουζίνας και του χώρου του μουσείου στο ισόγειο. Ο χώρος της κουζίνας θα εξοπλιστεί με τα απαιτούμενα ερμάρια, πάγκους, ψυγείο και κουζίνα ενώ ο χώρος του γραφείου θα είναι εξοπλισμένος με έπιπλο γραφείου και καρέκλες. Ο χώρος των εκδηλώσεων-δεξιώσεων θα είναι εξοπλισμένος με πλήρες σύστημα προβολέα (προτζέκτορα), ηλεκτρικά αναδιπλούμενου πανιού προβολής και μικροφωνικής-μεγαφωνικής εγκατάστασης. Επίσης θα υπάρχει εγκαταστημένο κατάλληλο σύστημα φωτισμού οροφής για την φιλοξενία εκθέσεων ζωγραφικής-φωτογραφίας κλπ. όπως περιγράφεται αναλυτικά στην Τεχνική Έκθεση Ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών. Σε συγκεκριμένα σημεία του δαπέδου και κατόπιν εντολής της ∆ιευθύνουσας Υπηρεσίας θα επαναχρησιμοποιηθούν παλαιά πλακάκια του κτιρίου που διασώθηκαν και είναι κατασκευής του 1872.

Επίσης προβλέπεται η κατασκευή ψηφιδωτής αγιογραφικής παράστασης από ειδικευμένο τεχνίτη και σύμφωνα με το περιγραφικό τιμολόγιο, σε σχέδιο και μορφή που θα επιλέξει και υποδείξει η ∆ιευθύνουσα Υπηρεσία. Τέλος προβλέπεται η ενίσχυση των υποστυλωμάτων του φορέα στο ισόγειο με την κατασκευή μανδύα, καθώς και η περίσφυξη του λιθόκτιστου φορέα του κτιρίου με τένοντες, όπως περιγράφεται στο τιμολόγιο οικοδομικών εργασιών.

Στο ∆ιατηρητέο Κτίριο επί της οδού Εγνατίας 14, στην Ελευθερούπολη, το οποίο είναι ένα παλαιό αρχοντικό του μεσοπολέμου και ανήκε σε καπνέμπορο, προβλέπονται να γίνουν εργασίες αντικατάστασης των παλαιών ξύλινων κουφωμάτων με καινούργια καθώς το υπόλοιπο κτίριο βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Το έργο θα υλοποιηθεί στα πλαίσια της 2ης πρόσκλησης του INTERREG V-A GREECE-BULGARIA 2014-2020.

Διαφημίσεις