Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Ένοπλη ληστεία σε μίνι μάρκετ

Επιστάμενες έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές για...

Το θύμα κατάλαβε την απάτη, αλλά ο δράστης εξαπάτησε συγγενικό της πρόσωπο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Αναβίωσε το ταφικό έθιμο στο Χορτοκόπι

Ακολούθησε μας

spot_img

Ένα από τα ήθη και έθιμα των Ποντίων είναι το ταφικό έθιμο που λαμβάνει χώρα τη δεύτερη μέρα του Πάσχα φανερώνοντας την πίστη στη χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών καθώς και το μεγάλο σεβασμό και την τιμή γι’ αυτούς.

Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει από που προέρχονται, το πώς καθιερώθηκαν, τους λόγους και το τυπικό τους. Εικάζεται ότι στηρίζονται πάνω στη δεδηλωμένη πίστη τόσο του αρχαίου όσο και του χριστιανικού κόσμου για τη ζωή μετά το θάνατο, καθώς και στην ανάσταση των νεκρών. Έχει να κάνει επίσης με τα ιδιαίτερα στοιχεία που συνθέτουν τη συγκεκριμένη ομάδα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, τις απόψεις και τις δοξασίες τους σε θέματα ύπαρξης ζωής και θανάτου. Ένα τέτοιο ταφικό έθιμο είναι κι αυτό που αναβιώνει στο Χορτοκόπι, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Είναι η μέρα των νεκρών. Είναι η θύμηση και η απόδοση οφειλόμενων τιμών μνήμης και σεβασμού προς τους συγχωρεμένους γεννήτορες όλης της κοινότητας, η οποία μάλιστα ενισχύεται και από τους ξενιτεμένους που κατά κανόνα, τούτες τις μέρες, επισκέπτονται το χωριό.

Η προετοιμασία ξεκινάει μερικές μέρες πριν. Με τον καθαρισμό των τάφων και του περιβάλλοντα χώρου, το ζύμωμα των τσουρεκιών, των πισίων, των τσιριχτών, των φελίων και το βάψιμο των κόκκινων αυγών, συνοδευόμενα όλα αυτά τα εδέσματα και πολλά άλλα από ούζο.

Το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα οι Χορτοκοπίτες μετά τη θεία λειτουργία, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, συγκεντρώθηκαν στα νεκροταφεία. Ο ιερέας τέλεσε το μνημόσυνο αναφέροντας όλα τα ονόματα των νεκρών, ενώ λόγω των μέτρων δεν μοιράσθηκαν εδέσματα.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα