Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Αναβίωσαν «Τα Τσάνια» στο Παλαιοχώρι Παγγαίου

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Παρά τα «τερτίπια» του καιρού, πολύς κόσμος βρέθηκε και φέτος στο Παλαιοχώρι του Δήμου Παγγαίου για να παρακολουθήσει από κοντά την αναβίωση του πατροπαράδοτου εθίμου «Τα Τσάνια», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019.

Οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες κατέκλυσαν την πλατεία και τους κεντρικούς δρόμους του Παλαιοχωρίου για να παρακολουθήσουν την πομπή των στολισμένων και κουδουνοφορεμένων ζώων που μετέφεραν ξύλα από το βουνό, προκειμένου να βράσει το κουρμπάνι για το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία.

Η ημέρα έκλεισε με ένα παραδοσιακό γλέντι που διοργάνωσε ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος.

Τα «Τσάνια» είναι ένα έθιμο που χάνεται στο βάθος του χρόνου. Οι νέοι του Παλαιοχωρίου από παλιά το είχαν τάμα, μια Κυριακή πριν τη γιορτή του Προφήτη Ηλία να πηγαίνουν στο βουνό και να φέρνουν ξύλα για το κουρμπάνι του. Ξεκινούσαν λοιπόν από τα χαράματα αφού στόλιζαν με χάντρες τα ζώα, τα περνούσαν μεγάλα κουδούνια και έπαιρναν την ευλογία του παπά για το βουνό.

Εκεί, μάζευαν τα ξύλα και έστρωναν τρικούβερτο γλέντι. Αυτό παραξένευε τους Τούρκους κατακτητές και όταν άκουγαν τα ζώα να κατεβαίνουν και τους ήχους που έκανα τα «Τσάνια», δηλαδή τα κουδούνια, ένοιωθαν μεγάλη ταραχή.

Τον τιμούσαν όμως και οι ίδιοι τον Προφήτη Ηλία, με τον τρόπο τους, αφήνοντας το έθιμο να γίνεται κάθε χρόνο.

Σήμερα με το ίδιο ακριβώς τελετουργικό αναβιώνει το έθιμο προσελκύοντας εκατοντάδες επισκέπτες.

Διαφημίσεις