Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επεισοδιακή η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέστου

Ημέρα:

spot_img

Επεισοδιακή ήταν η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέστου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση του Σώματος επί του προσφυγικού προβλήματος. Η συνεδρίαση κρίθηκε κατεπείγουσα λόγω της προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, αρχικά ξεκίνησε την ενημέρωση του Σώματος με όσα είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες με την άφιξη των πρώτων προσφύγων.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου 27 Φεβρουαρίου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δήλωσα παρών σε ότι χρειάζεται να κάνει ο Δήμος Νέστου, αλλά με τα ανάλογα έγγραφα για να υπάρξει η διασφάλιση της φιλοξενίας. Μετά από εξέταση χώρων, επιλέξαμε το ΚΕΓΕ, αφού εξετάσαμε και την περίπτωση, άλλων όπως το ΚΑΑΥ, όπου δεν ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο. Εδώ να σημειωθεί ότι, εξετάζεται ακόμη ο χώρος των κτιριακών εγκαταστάσεων της «Φωνής της Αμερικής», ο οποίος όμως απ’ ότι γνωρίζουμε είναι κι αυτός ακατάλληλος. Εμείς αυτήν την στιγμή, έχουμε καθαρίσει τον χώρο του ΚΕΓΕ, τον οποίο βρήκαμε σε άθλια κατάσταση, παρ’ ότι είναι ένας πολύ ωραίος χώρος, για την φιλοξενία 70 περίπου ατόμων, αν μας ζητηθεί την τελευταία στιγμή. Βέβαια αυτό που ζητείται είναι ο χώρος φιλοξενίας να είναι εκτός του αστικού ιστού και να έχει και κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αλλά ούτε κι αυτό ισχύει, όπως γνωρίζουμε. Αυτά που σας αναφέρω, να σας πω ότι, ισχύουν μέχρι την επόμενη ώρα, αφού όλα αλλάζουν, ανά πάσα στιγμή. Ο Δήμος Νέστου όμως δηλώνει με το ενδιαφέρον του ότι, δεν είναι ούτε ξενοφοβικός ούτε διακατέχεται από ρατσισμό, γι’ αυτό προτείνω να βοηθήσουμε κι εμείς με προϊόντα και είδη που είναι απαραίτητα. Ζητώ από το σώμα να αποφασίσουμε για την βοήθεια που θα δώσουμε, βάσει των αναγκών τους που υπάρχει σε κατάλογο που μας έχει δοθεί. Πρόταση τόσο της ΚΕΔΕ όσο και δική μου, είναι να ενημερώσουμε τα σχολεία και την κοινωνία, ώστε να συγκεντρωθούν τα είδη που είναι απαραίτητα και να μεταφερθούν από τον Δήμο Νέστου».

 Αποχώρηση της αντιπολίτευσης

Εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης μίλησε η κ. Μαρία Γατούλα, λόγω απουσίας του επικεφαλής, Σάββα Μιχαηλίδη, ο οποίος απουσίαζε λόγω φόρτου εργασίας. Η κα. Γατούλα, διαφώνησε με τις προτάσεις του Δημάρχου Νέστου, ακόμη και με τον χώρο σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης και πρότεινε τον νέο παιδικό σταθμό για την φιλοξενία των προσφύγων, αφού όπως είπε είναι κλειστός αυτήν την στιγμή. Η κα Γατούλα έτσι, πυροδότησε μια σειρά αντιδράσεων με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη ένταση.

Ο Δήμαρχος Νέστου αντέδρασε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ντρέπομαι για όσα λέει η κα Γατούλα, την στιγμή που θα έπρεπε το δημοτικό συμβούλιο να είναι ενωμένο σαν γροθιά, εσείς κάνετε μικροπολιτική και προτείνετε το κτίριο του παιδικού σταθμού να γίνει χώρος φιλοξενίας». Επίσης ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Λάζαρος Σαββαΐδης, χαρακτήρισε εριστική αναφορά της κας Γατούλα, όταν ξεκινώντας την τοποθέτηση της είπε ότι εκπροσωπεί τον Δήμαρχο της (εννοούσε τον Σ. Μιχαηλίδη).

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε, αποχώρησε η κα Γατούλα, όσο οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης που ήταν εκεί, εκτός του κ. Γιώργου Λεπίδα, ο οποίος παρέμεινε.

 Ο Περικλής Αμπεριάδης

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Περικλής Αμπεριάδης, ο οποίος συστρατεύτηκε με την πρόθεση της Δημοτικής αρχής, να προσφέρει στο μέτρο του δυνατού ότι μπορεί, για την ανακούφιση των προσφύγων. Και έκλεισε λέγοντας ότι η παράταξη του συμπαρίσταται και ψηφίζει όλες τις προτάσεις της δημοτικής αρχής, «διότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν επιδέχεται αντιπολιτευτικής θέσης. Είναι θέμα ανθρωπιστικό κι έτσι πρέπει να αντιμετωπισθεί».

Ο Δήμαρχος Νέστου ευχαρίστησε τον κ. Αμπεριάδη για την τοποθέτηση του «που τον τιμά κι ως αυτοδιοικητικό κι ως επιστήμονα. Και βέβαια δηλώνει και την φιλοσοφία της παράταξης του».

Ο Δημοτικός σύμβουλος Νίκος Βαλσαμίδης ζήτησε να ενημερωθεί το Σώμα, για τον τρόπο κατανομής των προσφύγων από την στιγμή που φθάνουν στην Καβάλα. Η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι δεν υπάρχει, βάσει των ζητούμενων προδιαγραφών, χώρος στον Δήμο Νέστου να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες. Παρ όλα αυτά θα γίνει ότι είναι δυνατόν να συμβάλει στην φιλοξενία τους.

Επανερχόμενος ο κ. Αμπεριάδης, συμπλήρωσε ότι αν έρθουν στον Δήμο 50 ή 100 άτομα, να κάνουμε ως δήμος το χρέος μας. Όσο και όπως μπορούμε.

Τέλος, μετά από ανάγνωση του Προέδρου του Δ.Σ. κ.  Καραγεωργίου, της απόφασης της ΠΕΔ που αφορά την παροχή βοήθειας όλων των δήμων, προς τους δήμους που έχουν αναλάβει την φιλοξενία προσφύγων, κάλεσε το Σώμα να ψηφίσει. Συμπλήρωσε ότι μετά την αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης και την παρουσία του κ. Λεπίδα, ο οποίος δήλωσε ότι ψηφίζει θετικά, το θέμα ψηφίσθηκε ομόφωνα.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...