Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Αναγκαίο κακό οι αυξήσεις των τελών στον δήμο Νέστου

Σάββας Μιχαηλίδης: «Χρέος 970.000 ευρώ σε ΔΕΗ και ΔΙΑΑΜΑΘ άφησε η προηγούμενη διοίκηση, μέσα στην επόμενη χρονιά θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε αυτή η αύξηση»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Υποχρεωμένη να προβεί σε αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών σε ποσοστό 40% ήταν η δημοτική αρχή του Δήμου Νέστου, λόγω της δραματικής οικονομικής κατάστασης και των χρεών που άφησε πίσω της η προηγούμενη διοίκηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης.

Η διοίκηση του Δήμου, παρέκαμψε ωστόσο τις εισηγήσεις της οικονομικής υπηρεσίας που πρότεινε αυξήσεις 85% στα ανταποδοτικά τέλη, ώστε να αποπληρωθούν άμεσα τα συσσωρευμένα χρέη της πενταετίας και να ισοσκελίσει ο προϋπολογισμός.

Δεν κατέστη δυνατό με άλλο νόμιμο τρόπο να αντιμετωπίσει ο Δήμος το συσσωρευμένο χρέος προς την ΔΕΗ και τον φορέα Διαχείρισης απορριμμάτων (ΔΙΑΑΜΑΘ)

Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε με έμφαση ότι όσο κι αν προσπάθησε η νέα διοίκηση στο δίμηνο που μεσολάβησε από την ανάληψη των καθηκόντων της και εξαντλώντας όλες τις πιθανές λύσεις μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό με άλλο νόμιμο τρόπο να αντιμετωπίσει το συσσωρευμένο χρέος προς την ΔΕΗ και τον φορέα Διαχείρισης απορριμμάτων (ΔΙΑΑΜΑΘ) που παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση. Σύμφωνα δε με την εισήγηση των υπηρεσιών του Δήμου Νέστου, αθροιστικά, το χρέος ανέρχεται σε 970.000 ευρώ!

«Αν θέλουν να ψάξουν τους υπαίτιους αυτής της κατάστασης, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν στον καθρέφτη τους, αφού στο μοναδικό πράγμα που διαθέτουν συνέπεια είναι η παραπληροφόρηση και το ψέμα»

«Αυτοί που διαφήμιζαν ότι νοικοκύρευαν τον Δήμο καλά θα κάνουν σεβόμενοι τους δημότες, να καταλάβουν ότι η σημερινή διοίκηση δεν έβαλε ποτέ αυξήσεις στις δυο προηγούμενες θητείες της, σε αντίθεση με το 20% που έβαλαν οι “νοικοκυραίοι” με το… καλημέρα το 2014 άνευ λόγου και σοβαρής αιτίας. Δεν θα το έκανε και τώρα εάν δεν ήταν υποχρεωμένη από τις καταστάσεις που τις κληροδότησαν. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς τους για πιθανές λύσεις, είχαν πέντε χρόνια να τις εφαρμόσουν και να μην χρέωναν τον δήμο, αντί να υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών με τις δηλώσεις τους. Αν θέλουν να ψάξουν τους υπαίτιους αυτής της κατάστασης, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν στον καθρέφτη τους, αφού στο μοναδικό πράγμα που διαθέτουν συνέπεια είναι η παραπληροφόρηση και το ψέμα», είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο κ. Μιχαηλίδης, μετά την επιβολή των αυξήσεων στα ανταποδοτικά τέλη.

«Πρέπει να θεραπεύσουμε άμεσα τις 970.000 ευρώ που είναι απαιτητές, προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ως Δήμος…»

«Παραλάβαμε μια κατάσταση, η οποία αποτελούσε μονόδρομο. Η διοίκηση έκανε προσπάθειες και κατάφερε να διαφοροποιηθεί από την εισήγηση της υπηρεσίας, η οποία ήθελε, προκειμένου να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, 85% αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη. Πρέπει να θεραπεύσουμε άμεσα τις 970.000 ευρώ που είναι απαιτητές από τη ΔΕΗ και τη διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων, προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ως Δήμος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο Σάββας Μιχαηλίδης.

«Μέσα στην επόμενη χρονιά θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε αυτή η αύξηση που είναι ετερόκλητη και που οφείλεται στους χειρισμούς των προηγούμενων, να μειωθεί»

«Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το τελευταίο πράγμα που θα έκανε αυτή η διοίκηση θα ήταν αυξήσεις. Αυτό όμως ήταν ένα μέτρο υποχρεωτικό, προκειμένου να συνεχίσουμε τη διαδικασία, ώστε να έχουμε μια λογική λειτουργία του Δήμου. Μέσα στην επόμενη χρονιά θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε αυτή η αύξηση που είναι ετερόκλητη και που οφείλεται στους χειρισμούς των προηγούμενων, να μειωθεί. Στην πράξη απέδειξαν οι προηγούμενοι διοικούντες ότι όλο αυτό δεν οφείλεται στις ημέρες της διοίκησής μας, αλλά ακριβώς στο ότι αυτό ήταν μη αναστρέψιμο. Φυσικά δεν πήγαμε σε 85% αυξήσεις, αλλά πήγαμε σε 40%, όμως πρέπει να επισημάνω ότι και στις δυο προηγούμενες θητείες μας δεν είχαμε επιβάλει καμιά αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη, σε αντίθεση με την προηγούμενη δημοτική αρχή που είχε προσθέσει 20% στα ανταποδοτικά τέλη όταν ανέλαβε το 2014. Σε αυτό το κομμάτι εμείς προσθέτουμε 40% υποχρεωτικά, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος», ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Νέστου.

«Ο κόσμος που έχει συμπιεστεί μετά από δέκα χρόνια ύφεσης, στον βαθμό που μπορεί, λειτουργεί με τη λογική – Εδώ είμαστε να μιλήσουμε μετά από ένα χρονοδιάγραμμα, στο οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα»

«Φυσικά η στόχευση μας είναι να οδηγήσουμε τον Δήμο Νέστου στην ομαλότητα και στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά και να εκτελέσουμε αναπτυξιακά έργα που θα κάνουν τον Δήμο μας οικονομικά ανεξάρτητο», συμπλήρωσε σχετικά ο Σάββας Μιχαηλίδης. Ερωτηθείς αναφορικά με πως περιμένει να αντιδράσουν οι δημότες στις αυξήσεις αυτές, ο δήμαρχος Νέστου απάντησε: «Ο κόσμος που έχει συμπιεστεί μετά από δέκα χρόνια ύφεσης, στον βαθμό που μπορεί, λειτουργεί με τη λογική. Η αύξηση για να δώσω ένα παράδειγμα είναι περίπου 50 ευρώ σε ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων τον χρόνο. Ακόμη κι αυτό όμως είναι μια επιβάρυνση. Όμως πολλά από αυτά που αφήσαμε το 2014 δεν βρέθηκαν στον βαθμό που υπήρχαν για να λειτουργήσουν και άλλα δυστυχώς απαξιώθηκαν, βλέπε γεωθερμία. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά και δική μας δουλειά είναι να λύσουμε αυτό το ζήτημα. Φυσικά δεν μπορέσαμε να το κάνουμε σε αυτό το μικρό διάστημα θα το κάνουμε το επόμενο κι εδώ είμαστε να μιλήσουμε μετά από ένα χρονοδιάγραμμα, στο οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα».

Διαφημίσεις