Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Παραμένει υποτονική η κίνηση στην αγορά

Γιάννης Κελγιώργης: Η επανεκκίνηση της εστίασης δεν είχε το αποτέλεσμα που όλοι προσδοκούσαν / Η «Λευκή Νύχτα» βρίσκεται στις προθέσεις του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Συνεχίζει να είναι υποτονική η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Καβάλας, καθώς και ο Μάιος έκλεισε με αρνητικό πρόσημο στους τζίρους, ενώ και οι πρώτες ημέρες του Ιουνίου δεν έδειξαν κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που συμβαίνει εδώ και μήνες στην τοπική αγορά.

Όπως τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, η επανεκκίνηση της εστίασης, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με την κίνηση στο λιανεμπόριο, δεν είχε το αποτέλεσμα που όλοι προσδοκούσαν, γεγονός που είχε αντίκτυπο και στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων της πόλης.

«Οι προσδοκίες όλων μας στρέφονται πλέον στην τουριστική περίοδο, η οποία όπως φαίνεται θ’ αρχίσει από τις αρχές Ιουλίου και με το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει εν τέλει»

«Η πτώση που καταγράφηκε στους τζίρους μας τον Μάιο ήταν αρκετά μεγάλη και προστέθηκε στη μείωση όλου του προηγούμενου διαστήματος. Σ’ αυτό συντέλεσε σε μεγάλο βαθμό το ότι δεν είχαμε καθόλου τουρίστες στην περιοχή μας αυτό το διάστημα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, τον Μάιο βλέπαμε τους πρώτους επισκέπτες, κυρίως από τις γειτονικές χώρες. Παράλληλα, συνεχίζονται να υφίστανται οι περιορισμοί σε εκδηλώσεις, όπως είναι οι γάμοι, οι συνεστιάσεις κλπ, αλλά και το ότι δεν πήγε καλά η εστίαση με το άνοιγμα της, συμπαρέσυρε και το λιανεμπόριο. Οι προσδοκίες όλων μας στρέφονται πλέον στην τουριστική περίοδο, η οποία όπως φαίνεται θ’ αρχίσει από τις αρχές Ιουλίου και με το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει εν τέλει», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

«Όλες οι χώρες που μαστίζονται από την πανδημία, θα κάνουν το παν για να κρατήσουν τον κόσμο τους εντός της χώρας για να μην υπάρχει διαρροή συναλλάγματος. Αυτό όλο δημιουργεί σίγουρα μια αβεβαιότητα για το φετινό καλοκαίρι…»

Παράλληλα, ο Γιάννης Κελγιώργης επισήμανε ότι η προσπάθεια πολλών χωρών να κρατήσουν τους πολίτες τους εντός των τειχών το φετινό καλοκαίρι, δημιουργεί ήδη τεράστια αβεβαιότητα για το πως θα κυλήσει η τουριστική περίοδος του 2021.

«Όλες οι χώρες που μαστίζονται από την πανδημία, θα κάνουν το παν για να κρατήσουν τον κόσμο τους εντός της χώρας για να μην υπάρχει διαρροή συναλλάγματος. Γι’ αυτό και προκύπτουν διάφορα θέματα στις χώρες απ’ όπου περιμένουμε τουρίστες στην περιοχή μας. Η Σερβία για παράδειγμα έχει ένα κόστος τεστ στα 80 ευρώ και για να επιστρέψει στη χώρα του ένα μόνο άτομο χρειάζεται 160 ευρώ, νούμερα αποτρεπτικά για όσους δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού στα χέρια τους. Στη Βουλγαρία το κόστος για τα τεστ είναι χαμηλότερο, όμως ο εμβολιασμός στη χώρα είναι σε μικρό ποσοστό. Η Ρωσία έχει εμβολιάσει πλήρως μόλις το 7%, η Ουκρανία κάτω από το 3%, η Λευκορωσία κάτω από 1%, χώρες απ’ όπου είχαμε επισκέπτες τα τελευταία χρόνια, ενώ και από την Τουρκία δεν έχουμε δει κανέναν επισκέπτη ακόμη. Δεν μπορούν εύκολα να έρθουν στην περιοχή μας, αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό όλο δημιουργεί σίγουρα μια αβεβαιότητα για το φετινό καλοκαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Ε.Σ.Κ.

«Όπως όλα δείχνουν είναι χαμένο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ας ελπίσουμε να μη χαθεί το δεύτερο μισό. Έχουμε προσδοκίες και ελπίδες διότι ο τουρισμός είναι το Α και το Ω σε περιοχές όπως η δική μας»

Ερωτηθείς σχετικά με το αν οι Έλληνες επισκέπτες και ο εσωτερικός τουρισμός θα βοηθήσουν κάπως την κατάσταση για την περιοχή μας, ο Γιάννης Κελγιώργης υπογράμμισε: «Πέρυσι τον Αύγουστο οι Έλληνες έκαναν τη διαφορά και έσωσαν κάπως την παρτίδα, ειδικά στο νησί της Θάσου. Το ίδιο εκτιμώ θα συμβεί και φέτος, όμως ο Έλληνας τουρίστας δεν δίνει χρήματα που προστίθενται στον κρατικό προϋπολογισμό. Χρειαζόμαστε χρήματα από το εξωτερικό και ευελπιστούμε κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο τα πράγματα να πάνε πολύ καλύτερα από πέρυσι, αφού θα ανεβαίνει και ο ρυθμός των εμβολιασμών. Όπως όλα δείχνουν είναι χαμένο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ας ελπίσουμε να μη χαθεί το δεύτερο μισό. Έχουμε προσδοκίες και ελπίδες διότι ο τουρισμός είναι το Α και το Ω σε περιοχές όπως η δική μας».

Αναφορικά με το πόσο σημαντικές είναι οι θερινές εκπτώσεις για την τοπική αγορά, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας σημείωσε: «Οι θερινές εκπτώσεις πάντα συμπίπτουν με την κορύφωση της τουριστικής κίνησης και βοηθούν πολύ τα ταμεία των επιχειρήσεων μας. Αρκεί να υπάρχουν όμως τουρίστες και ύφεση στην πανδημία για να πάνε όλα καλά».

«Η «Λευκή Νύχτα» είναι μια εκδήλωση που βρίσκεται στις προθέσεις του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να την υλοποιήσουμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού…»

Ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας αναφέρθηκε στο πλαίσιο των δηλώσεών του και στην πιθανότητα πραγματοποίησης μιας ακόμη «Λευκής Νύχτας», η συζήτηση για την οποία άρχισε τις τελευταίες ημέρες.

«Η «Λευκή Νύχτα» είναι μια εκδήλωση που βρίσκεται στις προθέσεις του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να την υλοποιήσουμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Είναι μια ενέργεια που προϋποθέτει προσπάθεια μηνών και διαβουλεύσεων. Έχουμε κάνει όλα τα απαραίτητα έγγραφα προς τους φορείς που θα χρηματοδοτήσουν το γεγονός, ώστε εγκαίρως να εγγραφούν στους προϋπολογισμούς τους τα χρήματα για τη «Λευκή Νύχτα». Αν και εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν είμαστε έτοιμοι να ορίσουμε την ημερομηνία και να κάνουμε το παν για μια άκρως επιτυχημένη «Λευκή Νύχτα», καλύτερη ακόμη και από του 2019. Οι ημερομηνίες θα αρχίσουν να συζητούνται από τη στιγμή που θα έχουμε πλήρη άρση των περιορισμών. Θα είναι τέλος Ιουλίου ή τέλος Αυγούστου; Θα το δούμε. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ο κλάδος που έχει συμβάλει λιγότερο στη μετάδοση της πανδημίας. Αυτό θέλουμε να συμβεί και τώρα, γιατί πάνω απ’ όλα είναι η υγεία», σημείωσε καταληκτικά ο Γιάννης Κελγιώργης.

spot_img

Διαφημίσεις