Τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο μπορεί να «περπατήσει» το μέτρο της αναγνώρισης αφορολόγητου μόνο με τη χρήση πιστωτικών καρτών, από την στιγμή που πολύ απλά οι καταναλωτές δεν έχουν χρήμα ούτε σε έντυπη, αλλά ούτε και σε πλαστική μορφή, εξέφρασε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης.
«Είναι ένα μέτρο, το οποίο για να προχωρήσει εναπόκειται στους πελάτες και σε πόσους από αυτούς χρησιμοποιούν την πιστωτική κάρτα. Οι δοσοληψίες με τις τράπεζες και τα δάνεια με πιστωτικές κάρτες έχουν δυσκολέψει πολύ, ειδικά τον τελευταίο καιρό. Πολλοί είναι υπερχρεωμένοι με τις πιστωτικές κάρτες και δεν μπορούν να αποπληρώσουν το κεφάλαιο συν τους τόκους που έχουν επιβληθεί. Είναι ένα ολόκληρο σύστημα που εδώ και χρόνια προσπαθεί να κωδικοποιήσει τον καθένα μας ξεχωριστά, είτε με την κάρτα του πολίτη, με κωδικούς, νούμερα κλπ. Μακάρι να προχωρήσει αυτό το μέτρο, όμως έτσι κι αλλιώς η δύναμη του καταναλωτή δεν έχει να κάνει με το αν έχει σε έντυπη ή πλαστική μορφή το χρήμα, αλλά το ότι απλά δεν έχει χρήμα», επισήμανε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Λεμονίδης.
Αύξηση, σε μικρό βαθμό, της χρήσης χρεωστικών κι όχι πιστωτικών καρτών
Ερωτηθείς αναφορικά με το αν διαπίστωσε μεγαλύτερη χρήση καρτών από τους καταναλωτές, εξαιτίας των capital controls, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, απάντησε: «Σε ένα μικρό βαθμό αυξήθηκε η χρήση πλαστικού χρήματος, από την επιβολή των capital controls, περισσότερο των χρεωστικών κι όχι τόσο των πιστωτικών καρτών. Όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να συναλλασσόμαστε με πλαστικό χρήμα. Και για εμάς όμως τα «μηχανάκια» (POS) είτε μέσω της προμήθειας που μας παίρνει η τράπεζα, είτε μέσω προμήθειας που παίρνει για το «μηχανάκι» ή επειδή δεν παίρνουμε τη στιγμή που θέλουμε τα χρήματα και θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές εβδομάδες, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Άρα όταν κάποιο κατάστημα κάνει 1.000 ευρώ τζίρο την εβδομάδα σε πλαστικό χρήμα και μπορεί να πάρει μόνο τα 420 δεν ξέρω αν κερδίζει κάτι».
Αδύνατος ο ταυτόχρονος εφοδιασμός των καταστημάτων με POS
Σχετικά με το αν τα εμπορικά καταστήματα έχουν προμηθευτεί τα περίφημα πλέον «μηχανάκια» (POS), αλλά και για το αν οι τουρίστες που βρέθηκαν στην Καβάλα το καλοκαίρι χρησιμοποίησαν το πλαστικό χρήμα, ο Βασίλης Λεμονίδης απάντησε: «Αναρωτιέμαι πόσοι καταναλωτές έχουν κάρτες και πόσα μαγαζιά έχουν τα «μηχανάκια». Δεν νομίζω όλες οι τράπεζες να έχουν δυνατότητα να διοχετεύσουν ταυτόχρονα στα καταστήματα μας τα POS. Όσον αφορά τους τουρίστες και το αν χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα, η αναλογία είναι η ίδια περίπου και με τους συμπολίτες μας. Υπήρχαν αρκετοί που είχαν κάρτες κι άλλοι που πλήρωναν τοις μετρητοίς. Αυτό που πρέπει κάθε τέτοια εποχή να κάνουμε, είναι μια αποτίμηση του τουριστικού προϊόντος, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Είμασταν στην Θάσο (την Τετάρτη) στο ετήσιο διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου. Ειπώθηκαν πολλά για τον τουρισμό, για την κρουαζιέρα