Σάββατο, Μάι 8, 2021

Αβεβαιότητα και κατήφεια στα καταστήματα ένδυσης – υπόδησης

Γιάννης Κελγιώργης: Υπάρχει πιθανότητα ορισμένα εξ αυτών να μην μπορέσουν να ανοίξουν

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Δεν φαίνεται να υπάρχουν καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης που δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν στην αγορά της Καβάλας από τη Δευτέρα 11 Μαΐου, οπότε και ανοίγει στο σύνολό της η εμπορική δραστηριότητα, εκτιμά ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι ίδια η εικόνα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς υπάρχει πιθανότητα ορισμένα εξ αυτών να μην μπορέσουν να ανοίξουν από την 1η Ιουνίου ή και νωρίτερα, αν τελικά αλλάξει την αρχική της απόφαση η κυβέρνηση.

«Το πρώτο δίμηνο είναι πάρα πολύ κρίσιμο για τους εμπόρους της πόλης μας. Αν δεν υπάρχει δουλειά πιθανόν να δούμε και κλείσιμο καταστημάτων…»

«Στον χώρο της ένδυσης και της υπόδησης δεν φαίνεται να υπάρχουν καταστήματα που δεν θα ανοίξουν, τουλάχιστον τώρα στην πόλη της Καβάλας. Όμως το πρώτο δίμηνο είναι πάρα πολύ κρίσιμο για τους εμπόρους της πόλης μας. Αν δεν υπάρχει δουλειά πιθανόν να δούμε και τέτοια φαινόμενα, δηλαδή κλεισίματος καταστημάτων. Το θέμα όμως είναι στον χώρο της εστίασης. Εκεί οι καταστηματάρχες ζυγίζουν τα μέτρα, αν είναι βιώσιμη η επιχείρησή τους, αν με λίγα λόγια τους συμφέρει να την ανοίξουν. Πιθανώς κάποια καταστήματα εστίασης να μην ανοίξουν στην Καβάλα, αλλά για το λιανεμπόριο δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο από τις συζητήσεις που κάνουμε. Όλοι θα κάνουν την προσπάθειά τους, το μετά όμως δεν μπορούμε να το ξέρουμε με βεβαιότητα», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κελγιώργης.

«Γίνονται προετοιμασίες για την επόμενη ημέρα – Όλο το προηγούμενο διάστημα σημαδεύτηκε από μηδενικά έσοδα στις επιχειρήσεις, αρκετή αμφιβολία για το μέλλον και συσσωρευμένα έξοδα»

Όσον αφορά το άνοιγμα του συνόλου της αγοράς την 11η Μαΐου, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας επισημαίνει: «Γίνονται προετοιμασίες για την επόμενη ημέρα και φυσικά υπάρχουν προσδοκίες για το καλύτερο. Όλο το προηγούμενο διάστημα σημαδεύτηκε από μηδενικά έσοδα στις επιχειρήσεις, αρκετή αμφιβολία για το μέλλον και συσσωρευμένα έξοδα και υποχρεώσεις που μετατέθηκαν για μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεων, οπότε και θα κληθούμε να πληρώσουμε, αν φυσικά μας το επιτρέψουν οι τζίροι των καταστημάτων μας».

«Δεν υπάρχει πολύ μεγάλη αισιοδοξία, γιατί χάθηκε η περίοδος του Πάσχα, η οποία είχε πολλές προσδοκίες, μετά από μια πολύ άσχημη χειμερινή περίοδο»

Για το πως εκτιμά ότι θα κινηθούν οι καταναλωτές το πρώτο διάστημα, ο κ. Κελγιώργης υπογραμμίζει: «Δεν υπάρχει πολύ μεγάλη αισιοδοξία, γιατί χάθηκε η περίοδος του Πάσχα, η οποία είχε πολλές προσδοκίες, μετά από μια πολύ άσχημη χειμερινή περίοδο. Γενικότερα οι προσδοκίες ήταν πολλές για το 2020. Μετά το Πάσχα παραδοσιακά η αγορά έχει μια κάμψη, δεν θα έχουμε και τον τουρισμό που περιμέναμε, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την περιοχή μας, καθώς μεγάλο μέρος του ΑΕΠ μας προέρχεται από την τουριστική κίνηση. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει».

«Οι καταστηματάρχες την εβδομάδα που διανύουμε μαθαίνουν για τα νέα μέτρα, είναι συνεχείς οι ερωτήσεις τους στον Εμπορικό Σύλλογο – Οι κανόνες είναι ξεκάθαροι πρέπει να τους τηρήσουμε ευλαβικά…»

Σχετικά με την ετοιμότητα των εμπόρων για την εφαρμογή των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο Γ. Κελγιώργης αναφέρει: «Οι καταστηματάρχες την εβδομάδα που διανύουμε μαθαίνουν για τα νέα μέτρα, είναι συνεχείς οι ερωτήσεις τους στον Εμπορικό Σύλλογο σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν ανάλογα με το κατάστημα. Οι κανόνες είναι ξεκάθαροι πρέπει να τους τηρήσουμε ευλαβικά, διότι κάναμε έναν πολύ μεγάλο αγώνα όλο αυτό το διάστημα ως Ελλάδα, βγήκαμε νικητές στον παγκόσμιο χάρτη και πρέπει αυτό το πράγμα τώρα με το άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας να το κρατήσουμε, ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου».

«Οι επιχειρήσεις δειλά – δειλά παραλαμβάνουν νέα προϊόντα – Τα προϊόντα θα διατίθενται σε καλές τιμές, καθώς διανύουμε το εκπτωτικό δεκαπενθήμερο του Μαΐου κι ας μην το έχουμε καταλάβει»

Τέλος, για τα εμπορεύματα της προηγούμενης περιόδου που έμειναν στις βιτρίνες, αλλά και για το αν υπάρχει παραλαβή νέων, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας σημειώνει: «Κάποια εμπορεύματα που δεν μπορούν να διατεθούν, ειδικά τα πασχαλιάτικα προϊόντα, δυστυχώς θα μπουν στις αποθήκες. Οι επιχειρήσεις δειλά – δειλά παραλαμβάνουν νέα προϊόντα. Η οικονομία σταμάτησε απότομα, είχαν γίνει παραγγελίες, άρχισαν πλέον να φτάνουν στα μαγαζιά, οπότε τη Δευτέρα (11/5) θα είναι έτοιμα τα μαγαζιά της πόλης μας. Τα προϊόντα θα διατίθενται σε καλές τιμές, καθώς διανύουμε το εκπτωτικό δεκαπενθήμερο του Μαΐου κι ας μην το έχουμε καταλάβει. Θα μείνουν τέσσερις μέρες και κάποια καταστήματα μπορεί να κρατήσουν τις εκπτώσεις λίγο περισσότερο, ώστε να μπορέσει ο καταστηματάρχης λίγο να ρευστοποιήσει το εμπόρευμα της προηγούμενης περιόδου, για να πληρώσει τις υποχρεώσεις που μας καίνε πολύ αυτήν την περίοδο».

 

Διαφημίσεις