Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Άρση των μέτρων περιμένει η αγορά

Γιάννης Κελγιώργης: «Οποιοδήποτε όπλο προστίθεται στην καταπολέμηση της πανδημίας είναι πολύ θετικό κι ένα από αυτά είναι και τα self tests...»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, είναι αυτή που θα επιτρέψει στην αγορά της Καβάλας να επανακάμψει σημαντικά, τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης.

Μιλώντας αρχικά για το αποτύπωμα που άφησε στην τοπική αγορά η πασχαλινή περίοδος, ο γραμματέας του Ε.Σ.Κ. ανέφερε ότι η αγοραστική κίνηση για την εν λόγω περίοδο έκλεισε με δύο ταχύτητες. Θετικά για τα καταστήματα τροφίμων και για όσα πωλούν εποχικά και δη πασχαλινά προϊόντα, ενώ για την ένδυση και την υπόδηση η κίνηση ήταν πολύ υποτονική.

«Τα μέτρα αναμένεται να αρθούν και σίγουρα θα καλυτερεύσει σημαντικά η εικόνα της κίνησης στα καταστήματα της πόλης…»

«Οι καταναλωτές προσέχουν πολύ, υπάρχουν ακόμη πολλοί περιορισμοί, click inside και click away, τα ραντεβού και οι χρονικοί περιορισμοί, που αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για πολύ μεγάλη μερίδα καταναλωτών, προκειμένου να ψωνίσουν από τα τοπικά καταστήματα. Πλέον τα μέτρα αναμένεται να αρθούν και σίγουρα θα καλυτερεύσει σημαντικά η εικόνα της κίνησης στα καταστήματα της πόλης, κάτι που έχουμε μεγάλη ανάγκη ύστερα από τόσους μήνες άνοιξε – κλείσε, «ακορντεόν» και πολλών και διαφόρων μέτρων που λειτούργησαν αποτρεπτικά στο να αποφασίσει ο καταναλωτής να προβεί σε αγορές. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα για τους κανόνες που θα ισχύουν για την είσοδο των πελατών στα καταστήματα, αν το πλήρες άνοιγμα θα αφορά εξίσου όλη την Ελλάδα κλπ.», επισήμανε σχετικά ο γραμματέας του Ε.Σ.Κ.

Ικανοποιητικές οι εκπτώσεις στα καλοκαιρινά είδη, στο πλαίσιο του εκπτωτικού δεκαπενθημέρου, το οποίο λήγει στις 15 Μαΐου

«Σημασία έχει ότι στις 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός, αν και απ’ όσα λένε οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτόν, ο Μάιος και το πρώτο μέρος του Ιουνίου θα είναι χαμένα στην ουσία. Από τις 15 Ιουνίου και μετά αναμένουμε να υπάρξει κορύφωση της τουριστικής κίνησης, η οποία θα είναι ανάλογη και με τον εμβολιασμό και την πτώση της πανδημίας», σημείωσε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο κ. Κελγιώργης.

Σχετικά με το εκπτωτικό δεκαπενθήμερο το οποίο είναι σε εξέλιξη υπογράμμισε: «Θα ολοκληρωθεί στις 15 Μαΐου, άρχισε την Πρωτομαγιά, πέσαμε σε αργίες, ενώ την Κυριακή (9/5) που η αγορά ήταν ανοιχτή, πολλά καταστήματα δεν άνοιξαν. Τα περισσότερα που άνοιξαν ήταν ένδυσης και υπόδησης με εποχικά προϊόντα και με την κίνηση σε μέτρια επίπεδα αναλογικά πάντα με προηγούμενες χρονιές. Τα ανοιξιάτικα δεν ζητά πλέον ο κόσμος, ενώ οι εκπτώσεις στα καλοκαιρινά είδη είναι ικανοποιητικές».

«Οποιοδήποτε όπλο προστίθεται στην καταπολέμηση της πανδημίας είναι πολύ θετικό κι ένα από αυτά είναι και τα self tests…»

Σε σχέση με τα self tests και στο κατά πόσο θα βοηθήσουν αυτά στην πιο εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ο Γιάννης Κελγιώργης υπογράμμισε: «Και αυτή η εβδομάδα είναι αναγνωριστική όσον αφορά τα self tests μέχρι τις 16 του μήνα, οπότε και συνεργεία του ΣΕΠΕ θα ενημερώνουν σχετικά. Από την επόμενη εβδομάδα θα απαιτούνται δυο self tests υποχρεωτικά στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων, οι οποίοι θα λαμβάνουν το ένα δωρεάν με τον ΑΜΚΑ τους και το δεύτερο θα το πληρώνει ο εργοδότης. Δεν υποχρεώνει κανείς τους εργοδότες να κάνουν, όμως από τη στιγμή που η πλατφόρμα μας δίνει το τεστ και το δικαιούμαστε με τον ΑΜΚΑ μας, ξέρω πολλούς συναδέλφους που θα το κάνουν για την προσωπική τους ασφάλεια. Οπότε οποιοδήποτε όπλο προστίθεται στην καταπολέμηση της πανδημίας είναι πολύ θετικό κι ένα από αυτά είναι και τα self tests».

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από συναδέλφους, ξέρω πολλούς που έκαναν ή θα κάνουν το εμβόλιο, το οποίο είναι και μόνη μας διέξοδος προς την ελευθερία…»

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενδιαφέρον από τους συναδέλφους του για να εμβολιαστούν κατά του COVID19, ο γραμματέας του Ε.Σ.Κ. απάντησε: «Σίγουρα το καλύτερο όπλο απ’ όλα σε αυτήν την μάχη με την πανδημία είναι το εμβόλιο. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από συναδέλφους, ξέρω πολλούς που έκαναν ή θα κάνουν το εμβόλιο, το οποίο είναι και μόνη μας διέξοδος προς την ελευθερία. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ίσως και μέχρι τον Οκτώβριο να έχουμε μια ικανοποιητική κίνηση, καθώς το κομμάτι που χάθηκε Μάιο και Ιούνιο θα το πάρουμε πίσω Σεπτέμβριο και Οκτώβριο».

«Πραγματικά υπάρχουν πάρα πολλές υποχρεώσεις που μεταφέρθηκαν στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει σχετική μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας»

Αναφορικά τέλος με το «βουνό» των υποχρεώσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα οι επαγγελματίες της αγοράς, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας επισήμανε: «Πραγματικά υπάρχουν πάρα πολλές υποχρεώσεις που μεταφέρθηκαν στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει σχετική μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας για τέτοιες υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας. Έχουμε επιταγές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και πολλά άλλα και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα του λογαριασμού. Εκεί θα πρέπει να σκύψει η πολιτεία, ώστε να δοθεί λύση για να μείνουν τα καταστήματα ανοιχτά και να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας».

spot_img

Διαφημίσεις