Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ρευστότητα στην ΔΕΥΑΚ με δάνειο 1,5 εκατ. ευρώ

Ημέρα:

spot_img

Την πρόσθεση της ΔΕΥΑΚ να συνάψει δάνειο 1,5 εκ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα της επιχείρησης, γνωστοποίησε ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Απόστολο Χρόνη. Το δάνειο χορηγείται με ευνοϊκούς όρους και θα εξοφληθεί σε 72 δόσεις.

Από τα χρήματα του δανείου ένα μέρος θα καλύψει άμεσες λειτουργικές ανάγκες της ΔΕΥΑΚ, μέρος του θα διατεθεί σε αναβαθμίσεις εξοπλισμού και ένα μέρος του θα διατεθεί για την εξόφληση προμηθευτών της Επιχείρησης, οι οφειλές της οποίας προς «τρίτους» ξεπερνούν τις 700.000 ευρώ.

Ποιο αυστηρός προς τους κακοπληρωτές

Αναφερόμενος στις οφειλές των δημοτών προς την ΔΕΥΑΚ, ο κ. Μουριάδης υπογράμμισε: «Από εδώ και πέρα θα είμαστε ακόμη περισσότερο αυστηροί με αυτούς που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Και δεν μιλάω για τους ανθρώπους του μεροκάματου που παλεύουν να ζήσουν την οικογένειά τους. Εκεί υπάρχει το κοινωνικό τιμολόγιο, υπάρχει άλλη αντιμετώπιση. Δεν μπορεί όμως κάποιοι να μην πληρώνουν συστηματικά και «από άποψη». Έχουμε φτάσει σε ένα χρέος που κοντεύει τα 5 εκ. ευρώ! Και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, εννοείται πως όταν μια επιχείρηση δεν εισπράττει, μπορεί και να χρεοκοπήσει!», τόνισε ο κ. Μουριάδης, προσθέτοντας ότι μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης, η ΔΕΥΑΚ θα συνεχίσει να «πιέζει» τους κακοπληρωτές.

Μείωση του λειτουργικού κόστους

«Για να γίνει καλύτερη η ΔΕΥΑΚ θα πρέπει να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας της. Και αυτό δεν είναι μόνο το προσωπικό. Εκεί, ό,τι μειωθεί, έχει μειωθεί! Από εδώ και πέρα η Διοίκηση θα πρέπει να βρούμε την τομή ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος», σημείωσε ο κ. Μουριάδης, αναφέροντας ότι θα πρέπει να γίνει ορθότερη διαχείριση των λυμάτων αλλά και ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός των ενεργοβόρων αντλιοστασίων και του λοιπού εξοπλισμού της Επιχείρησης.

Αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Ακόμη ο δήμαρχος Καβάλας τόνισε ότι είναι κάθετα αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να προστατευτεί. Σε καμία περίπτωση οι Καβαλιώτες δεν πρέπει να επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού. Και αυτό που λέω δεν είναι ιδεοληψία, αλλά η παγκόσμια πρακτική. Όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό, ακόμα και σε Πολιτείες της Αμερικής, το πείραμα απέτυχε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απόστολος Χρόνης: «Δεν υπάρχει κακοδιαχείριση»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης τόνισε:

«Δεν υπάρχει κακοδιαχείριση στα οικονομικά της Επιχείρησης. Ρωτήστε όποιον θέλετε μέσα από τη ΔΕΥΑΚ, να σας πει. Η επιχείρηση πλήττεται από τον κορωνοϊό όπως όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Τα έσοδα έχουν πέσει δραματικά. Υπάρχουν αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν και υπάρχουν και αυτοί που χρησιμοποιούν την πανδημία ως πρόσχημα για να μην πληρώσουν», ανέφερε ο κ. Χρόνης και πρόσθεσε:

«Αποθεματικό δεν υπήρχε όταν ήρθαμε εμείς. Ούτε μπορέσαμε να κάνουμε. Ακόμη πληρώνουμε υπόλοιπα παλαιότερων ετών. Ρωτήστε τον κ. Κουφατζή και τον κ. Ξανθόπουλο. Η δοκιμαστική άντληση στα ορεινά πληρώθηκε»;

Παράλληλα ο κ. Χρόνης εξαπέλυσε επίθεση κατά της διοίκησης Τσανάκα και των προκατόχων του Ν. Ξανθόπουλου και Χ. Κουφατζή, λέγοντας ότι «χρησιμοποιούν τα λεγόμενα δημιουργικά μαθηματικά, αλλάζουν τα νούμερα όπως τους βολεύει».

Ανέφερε επίσης, ότι θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί ο «πεπαλαιωμένος 30ετίας εξοπλισμός» που παρέλαβε η νέα διοίκηση, με παρεμβάσεις σε αντλιοστάσια, στους Βιολογικούς της Καβάλας και του Παληού αλλά και στον Βιολογικό του Δάτου όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ έκανε λόγο για παλιά, ασυντήρητα ή κακοσυντηρημένα οχήματα. Κάποια απ’ αυτά επισκευάστηκαν, ενώ αγοράστηκαν και δύο καινούργια. Επίσης στους χώρους της επιχείρησης βρέθηκαν δύο σκαπτικά μηχανήματα εκτός λειτουργίας. Το ένα επισκευάστηκε, το δεύτερο θα παραδοθεί εντός των επόμενων ημερών, ενώ η ΔΕΥΑΚ θα προχωρήσει και στην προμήθεια ενός τρίτου σκαπτικού, ώστε να αποκτήσει αυτονομία στον τομέα των εκσκαφών.

Τέλος ο κ. Χρόνης αναφερόμενος στις οφειλές φορέων και οργανισμών προς την ΔΕΥΑΚ, είπε ότι με όλες τις διοικήσεις είναι σε συνεννόηση και έχουν ήδη εισπραχθεί μεγάλα ποσά. Διευκρίνισε δε πως ο Δήμος δεν χρωστάει στη ΔΕΥΑΚ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...