Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Τεράστιο έργο η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης

Απόστολος Χρόνης: Ξεκινάμε στον Αμυγδαλεώνα, ακολουθούν οι Κρηνίδες, δεν βρήκαμε νερό στη γεώτρηση των Φιλίππων, είμαστε διαρκώς επί ποδός για να αντεπεξέλθουμε στις βλάβες

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Εντός του επόμενου τριμήνου, στην περίπτωση που δεν υποβληθούν ενστάσεις, αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για το εμβληματικό έργο της αντικατάστασης συνολικά του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Καβάλας, ύψους 14,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, Απόστολος Χρόνης, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για το εν λόγω έργο και σε αυτή τη φάση σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της υποβολής των ενστάσεων.

Στην περίπτωση που υπάρξει κάποια ένσταση, η όλη διαδικασία θα πάει αρκετά πιο πίσω, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα το έργο να μην αρχίσει εντός του 2021, αλλά τους πρώτους μήνες του 2022

«Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, μέσα στους επόμενους δυο με τρεις μήνες θα υπογραφεί η σύμβαση και θα ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του εμβληματικού αυτού έργου για τον δήμο μας. Η αρχή θα γίνει από τη συνοικία της Νεάπολης, καθώς εκεί σημειώνονται συχνά πολλές βλάβες, αφού το δίκτυο δεν έγινε με ορθολογικό τρόπο και θα φτάσουμε μέχρι και το Περιγιάλι, όπου φυσικά θα κατασκευαστεί και νέο δίκτυο», σημείωσε σχετικά με το θέμα ο Απόστολος Χρόνης. Στην περίπτωση φυσικά που υπάρξει κάποια ένσταση, η όλη διαδικασία θα πάει αρκετά πιο πίσω, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα το έργο να μην αρχίσει εντός του 2021, αλλά τους πρώτους μήνες του 2022.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η σύμβαση για την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης του δημοτικού διαμερίσματος του Αμυγδαλεώνα, συνολικού κόστους 3,5 εκ. ευρώ

Εκτός όμως από το προαναφερθέν σημαντικό έργο, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας υπογράμμισε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η σύμβαση για την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης του δημοτικού διαμερίσματος του Αμυγδαλεώνα, συνολικού κόστους 3,5 εκ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι για το εν λόγω έργο δεν υπήρξαν ενστάσεις, εγκρίθηκε ήδη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, ώστε να ξεκινήσει άμεσα, σε μια ούτως ή άλλως προβληματική περιοχή, όσον αφορά τις βλάβες. Ακολούθως τέλος του μήνα υποβάλλεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης των Κρηνίδων, με κόστος 6,5 εκ. ευρώ. Απομένουν δύο έργα που έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. (Πολύστυλο, Δάτο, Μικροχώρι και το υπόλοιπο Ζυγού) που αν ενταχθούν κι αυτά, όλος ο δήμος Καβάλας θα έχει νέο δίκτυο ύδρευσης.

Ακολουθούν τα εξωτερικά δίκτυα ύδρευσης

Σειρά θα πάρουν τα εξωτερικά δίκτυα, δηλαδή αυτό που ενώνει την Καβάλα με το Παληό, αυτό που ενώνει τη γεώτρηση του Κρυονερίου με τη δεξαμενή του Κρυονερίου. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Χρόνη «στη γεώτρηση των Φιλίππων τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς φτάσαμε στα 220 μέτρα και δεν βρέθηκε νερό, ενώ συζητάμε μήπως κατέβουμε άλλα 100 μέτρα. Στις Κορυφές βρήκαμε νερό και προχωράμε και η επόμενη φάση είναι το Βουνοχώρι. Αν βρούμε κι εκεί νερό, σώθηκε και η περιοχή και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ., τόσο από βλάβες όσο και από κόστος».

«Φροντίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα να κάνουμε συντήρηση σε όλα τα αντλιοστάσια, ύδρευσης και αποχέτευσης»

Παράλληλα, μιλώντας σχετικά με τις κινήσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ενόψει της θερινής περιόδου, ο Απόστολος Χρόνης ανέφερε: «Φροντίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα να κάνουμε συντήρηση σε όλα τα αντλιοστάσια, ύδρευσης και αποχέτευσης. Στα αντλιοστάσια αποχέτευσης συνεχίζεται αυτή η διαδικασία, καθώς την προηγούμενη Παρασκευή ήμασταν στο Α1 που βρίσκεται στην Καλαμίτσα, όπου έγινε καθαρισμός και θα συνεχιστεί και αυτήν την Παρασκευή κι ακολουθούν τα αντλιοστάσια Α2 και Α3. Από εκεί και πέρα έχουμε προβεί και στη συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού μας εξοπλισμού. Φυσικά πρέπει να πούμε ότι όσο αυξάνονται οι καταναλώσεις, τόσο αυξάνονται και οι βλάβες. Αυτή τη στιγμή έχουμε συνεργεία έξω, δεν έχουμε γενικότερα πολλές βλάβες, αλλά θα προκύπτουν συνεχώς. Για παράδειγμα τη Δευτέρα (17/5) αστόχησε η γεώτρηση του Κρυονερίου, είχαμε πολύωρη διακοπή νερού, ήρθε εξειδικευμένο συνεργείο που άλλαξε αντλία, υποβρύχιο και μοτέρ και αποκαταστάθηκε η βλάβη. Επειδή λειτουργούσε όμως το δίκτυο του Ζυγού για να δώσει και στο Κρυονέρι, την Τρίτη (18/5) είχαμε σπάσιμο στο δίκτυο του Ζυγού. Είμαστε διαρκώς επί ποδός και νομίζω ότι θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε για την θερινή περίοδο που ακολουθεί».

Σε πάνω από 36 δρόμους έχουν γίνει ακυρώσεις παλαιών δικτύων και λειτουργεί το νέο δίκτυο…

Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, επισήμανε ακόμη στις δηλώσεις του στον «Ε» ότι ήδη έχουν ακυρωθεί πολλά παλαιά δίκτυα στην πόλη της Καβάλας.

«Σε πολλά σημεία λειτουργούν ταυτόχρονα παλιό και νέο δίκτυο. Σε πάνω από 36 δρόμους έχουν γίνει ακυρώσεις παλαιών δικτύων και λειτουργεί το νέο δίκτυο, το οποίο μόλις τίθεται σε λειτουργία σταματάνε και οι βλάβες. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με το μεγάλο έργο των 8.000 συνδέσεων, ώστε να ακυρωθούν όλα τα παλιά δίκτυα και να λειτουργούν μόνο τα νέα και να μην υπάρχουν βλάβες και διαρροή νερού», σημείωσε σχετικά.

Με το προσωπικό δεν έχουμε αυτή την στιγμή τον αριθμό εργαζομένων που θα θέλαμε

Όσον αφορά το προσωπικό της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και το αν υπάρχουν ελλείψεις ο κ. Χρόνης τόνισε: «Είναι αλήθεια ότι με το προσωπικό δεν έχουμε αυτή την στιγμή τον αριθμό εργαζομένων που θα θέλαμε. Επειδή ξεκίνησαν τα σεμινάρια του Κοινωφελούς υπάρχει ένα θέμα. Μόλις μπορέσουμε θα κοιτάξουμε να πάρουμε κάποιους εργαζόμενους με δίμηνα γιατί είναι και ζήτημα διαδικασιών, δεν είναι στο χέρι μας όλα. Όλα αυτά με στόχο να μην έχουμε προβλήματα τους καλοκαιρινούς μήνες».

«Η πανδημία επηρέασε τα πάντα. Προσπαθούμε λιτά, όπως λέμε ίσα βάρκα ίσα πανιά να λειτουργήσουμε…»

Τέλος, όσον αφορά το αν οι πολίτες μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ο κ. Χρόνης ανέφερε: «Έχει κολλήσει η οικονομία, γενικότερα δεν υπάρχει ευρωστία κι άρα υπάρχει υστέρηση στα έσοδα της επιχείρησης. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Επειδή είχαμε θέσει ένα μεγάλο ποσό 1,4 εκ. ευρώ σε διακανονισμό παίρνουμε τις δόσεις από εκεί και τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες μας τις πληρώνουμε. Δεν υπάρχει η ευρωστία που είχαμε στην αρχή. Η πανδημία επηρέασε τα πάντα. Προσπαθούμε λιτά, όπως λέμε ίσα βάρκα ίσα πανιά να λειτουργήσουμε».

spot_img

Διαφημίσεις