Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Αύξηση ένα ευρώ στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ

Στα 30 ευρώ μειώνεται η εγγύηση, αρχίζει κυνηγητό για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Ακολούθησε μας

Την Παρασκευή συνεδρίασε το Δ.Σ της ΔΕΥΑΚ και ελήφθησαν ορισμένες αποφάσεις που αφορούν το τιμολόγιο της επιχείρησης για το 2021.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης, δεν θα αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά τα τιμολόγια ύδρευσης – αποχέτευσης. Το μόνο που αλλάζει είναι μια επιβάρυνση με 1 ευρώ τον μήνα ανά υδρόμετρο και αφορά τα έργα που πρόκειται να γίνουν και αυτά που είναι σε εξέλιξη. Πρόκειται για μία επιβάρυνση 12 ευρώ τον χρόνο σε κάθε υδρόμετρο. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί υπολογίζεται στις 500.000 ευρώ στον χρόνο, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τα έργα. Το δεύτερο σημαντικό ήταν η απόφαση που αφορά την έκπτωση 70% που θα γίνει για την εγγύηση που τώρα είναι στα 100 ευρώ και μέχρι τον Ιούνιο του 2021 το ύψος της εγγύησης θα είναι στα 30 ευρώ. Αυτό θα βοηθήσει πολλούς καταναλωτές που κυρίως θέλουν να κάνουν διακανονισμούς γιατί ο κανονισμός της ΔΕΥΑΚ προβλέπει ως εγγύηση τα 100 ευρώ. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να δώσουν αυτά τα χρήματα και από την άλλη έχουν διακανονισμούς από υδρόμετρα που δεν είναι στο όνομά τους και για να μπει στο όνομά τους το υδρόμετρο πρέπει να δώσουν 100 ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα γίνουν 30 ευρώ. Αυτές οι δύο ήταν οι μεγάλες αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την συνεδρίαση της ΔΕΥΑΚ. Οι άλλες αποφάσεις ήταν ρουτίνας. Τα δύο αυτά ζητήματα θα περάσουν από οικονομική επιτροπή.

Αντιδράσεις από την «Λαϊκή Συσπείρωση»

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Ποτόλιας, έκανε λόγο για νοικοκυριά που αδυνατούν να καταβάλουν τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ, η οποία όπως λέει, δείχνει ένα ανάλγητο πρόσωπο κόβοντας τη παροχή ύδρευσης.

Ο κ. Χρόνης απαντώντας για το ζήτημα αυτό σημειώνει:

«Είχα προσωπική επικοινωνία με τον κ. Ποτόλια και του εξήγησα τι συμβαίνει. Στο πρώτο lockdown που είχε γίνει τον Μάρτιο, είχαμε πάρει απόφαση ως επιχείρηση να μην γίνει διακοπή σε κανέναν. Είχε βγει μετά μια ΚΥΑ που έδινε το δικαίωμα σε όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας, να λάβουν μια ενίσχυση από το κράτος. Εμείς είχαμε ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουμε 1.800.000 για 72 δόσεις που θα ήταν άτοκες. Ήταν μια ενίσχυση στο πλαίσιο της πανδημίας και είχαν πληγεί όλα τα ταμεία των ΔΕΥΑ. Δεν είχε περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, όμως η Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και για να γίνει αυτό πρέπει να έχει χρήματα, αφού ο νόμος λέει πως το νερό είναι ανταποδοτικό τέλος. Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν μπορέσαμε να πούμε πως δεν θα πάρουμε τα χρήματα που μας οφείλουν και τώρα πηγαίνουμε στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και αυτούς που έχουν να πληρώσουν λογαριασμούς πάνω από 2 χρόνια και προχωράμε σε διακοπή ύδρευσης. Αυτοί οι κακοπληρωτές είναι γύρω στους 6000 και δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα σέντ. Ζητάμε απ όλους αυτούς να έρθουν να κάνουν τον διακανονισμό τους και σιγά- σιγά να μπορέσουν να αποπληρώσουν. Ήδη έχω προχωρήσει σε διακανονισμούς με πολύ καλούς όρους, βάζοντας 100 δόσεις. Αυτή την στιγμή τρέχουν διακανονισμοί των 36 δόσεων και δεν έχουν φιλοτιμηθεί να έρθουν να κάνουν διακανονισμό στην οφειλή τους. Οπότε περνάμε σε διακοπές υδροδότησης για να μπορέσουμε να πάρουμε τα οφειλόμενα χρήματα. Μιλάμε για ανθρώπους που είναι κακοπληρωτές γιατί κανείς από αυτούς δεν είναι σε κοινωνικό τιμολόγιο, ούτε στα όρια της ανέχειας. Είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές καθαρά. Όταν κάποιος δεν πληρώνει, το ποσό αυτό μετακυλύεται σε κάποιον άλλον, όπως αναφέρει η νομοθεσία».

Δύο σημαντικές συμβάσεις στα δίκτυα υδροδότησης

«Σε ότι αφορά τα έργα της ΔΕΥΑΚ», λέει ο πρόεδρος της Επιχείρησης «έχω υπογράψει ήδη σύμβαση για το έργο της Κηπούπολης, το εσωτερικό δίκτυο. Την Παρασκευή υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη και αφορούσε το ότι προχωράμε στην δημοπράτηση του εσωτερικού δικτύου του Αμυγδαλεώνα και μέσα σε αυτό το δίκτυο έχει προβλεφθεί το τμήμα που αφορά την υδροδότηση της δημοτικής ενότητας Φιλίππων από τον ΤΑΡ. Θα υπάρχει ένας αγωγός δύο χιλιομέτρων που θα υδροδοτήσει από τις πηγές Κεφαλαρίου τα δημοτικά διαμερίσματα του Αμυγδαλεώνα, του Ζυγού, τον Νέο Ζυγό, Πολύστυλο, Δάτο και Μικροχώρι».

«Επίσης προχωρήσαμε στην δημοπράτηση της γεώτρησης των Φιλίππων. Ήρθε η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο Δασαρχείο, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε και να γίνει ερευνητική γεώτρηση και ανόρυξη της. Για 12 χρόνια οι άνθρωποι εκεί ταλαιπωρούνται με συχνές διακοπές νερού. Δώσαμε μια λύση από τον Σεπτέμβριο και μετά και έτσι δεν υπάρχει καθόλου διακοπή νερού. Όμως πρέπει να προχωρήσουμε στην ανόρυξη της γεώτρησης, για να είμαστε σίγουροι πως θα υπάρχει συνεχής υδροδότηση», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα