Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Cosmopolis διαρκείας με πιο διαδραστική προσέγγιση

Παρουσιάστηκε το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ που αρχίζει τον Μάιο και τελειώνει τον Νοέμβριο

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Θεωρώ ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική, καθώς με την παρουσίαση του φετινού προγράμματος, ανοίγει μια καινούργια σελίδα, για έναν από τους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς στο Δήμο Καβάλας».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη (5/3) για το φετινό Φεστιβάλ Cosmopolis, το οποίο, όπως τόνισε ο κ. Μουριάδης αποτελούσε για τον ίδιο και τη δημοτική του ομάδα, ένα μεγάλο στοίχημα.

«Το Cosmopolis, θα μας δώσει την ευκαιρία να βγούμε από τα σύνορα της περιφερειακής μας ενότητας και να κερδίσουμε τη μάχη της εξωστρέφειας»

«Βασική μας επιδίωξή ήταν και παραμένει, να συμπεριληφθεί πλέον επάξια στον χάρτη των παγκοσμίως φημισμένων Φεστιβάλ και να συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια ποιοτικής προβολής της πόλης μας στο εξωτερικό. Το Cosmopolis, θα μας δώσει την ευκαιρία να βγούμε από τα σύνορα της περιφερειακής μας ενότητας και να κερδίσουμε τη μάχη της εξωστρέφειας. Νομίζω ότι η Καβάλα έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Είναι η πόλη που συνδέει τον Βορρά με τον Νότο και την κουλτούρα της Ανατολής με τη Δύση. Είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, ένας σύνδεσμος πολιτιστικών επιρροών που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουριάδης.

«Η Παναγία και η Καβάλα μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης για ένα πολιτιστικό ταξίδι προς όλες τις κατευθύνσεις»

«Από την χερσόνησο της Παναγίας, και την πόλη μας, την Καβάλα, πρέπει να αναδειχθεί ένα στίγμα πολιτισμού, που θα ταξιδέψει σε όλες τις Ηπείρους. Η Παναγία και η Καβάλα μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης για ένα πολιτιστικό ταξίδι προς όλες τις κατευθύνσεις. Έχει στα χέρια της τον ιδανικό θεσμό του COSMOPOLIS. Έχει την ιστορία της, τα θέατρα της, τα όμορφα στενά της παλιάς πόλης, έχει τα καπνομάγαζα με το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, έχει το λιμάνι, το αεροδρόμιο και την οδική σύνδεση της Εγνατίας Οδού, που δίνουν άμεση πρόσβαση στον τόπο μας. Πρέπει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά να τα αξιοποιήσουμε και να δώσουμε μια νέα πνοή στην πόλη. Το COSMOPOLIS, όπως υπαινίσσεται και ο ορισμός του, πρέπει να κάνει την Καβάλα, “Πόλη” γνωστή σε όλο τον κόσμο. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Στηρίζουμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Cosmopolis στη νέα του πορεία», επισήμανε ακόμη ο δήμαρχος Καβάλας, ο οποίος ευχαρίστησε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Cosmopolis, Άλκη Ζοπόγλου, για την προσπάθεια βελτίωσης όλων των χαρακτηριστικών του θεσμού, η οποία κράτησε αρκετούς μήνες.

Π. Αγγελίδης: «Η «Δημωφέλεια» χρηματοδοτεί και οργανώνει το Φεστιβάλ όπως πάντα. Ένα φεστιβάλ που εξελίσσεται, αλλάζει, μεταμορφώνεται με μια πιο σύγχρονη και πιο διαδραστική προσέγγιση»

«Μια γιορτή της πολυπολιτισμικότητας, της γνωριμίας και του αλληλοσεβασμού! Ένα πολυδιάστατο φεστιβάλ που συγκεντρώνει περισσότερους από 30.000 επισκέπτες, όλων των ηλικιών και αποτελεί πολιτιστικό σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Η πολυμορφία αυτή βοηθάει στη βαθειά κατανόηση των πολιτισμών των φιλοξενούμενων χωρών και προάγει τη διεύρυνση του πνεύματος των πολιτών, καθιστώντας την Καβάλα σημαντική κοιτίδα πολιτισμού. To περασμένο καλοκαίρι το Cosmopolis συμπλήρωσε την 12η χρονιά. Ξεκίνησε το 2000 για πρώτη φορά, έγινε ξανά το 2002 και μέχρι το 2008 συνέχισε κανονικά. Το 2016 έγινε το Cosmopolis Reunion μετά από μερικά χρόνια διακοπής και συνεχίζεται κανονικά μέχρι σήμερα. Η «Δημωφέλεια» χρηματοδοτεί και οργανώνει το Φεστιβάλ όπως πάντα. Ένα φεστιβάλ που εξελίσσεται, αλλάζει, μεταμορφώνεται με μια πιο σύγχρονη και πιο διαδραστική προσέγγιση», ανέφερε από τη μεριά του ο πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Παναγιώτης Αγγελίδης.

«Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ από την επόμενη χρονιά να αυτοχρηματοδοτείται και να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων του περιορίζοντας όσο μπορεί περισσότερο την χρηματοδότηση από τα χρήματα των δημοτών, από τα χρήματα όλων μας»

«Ξεκινήσαμε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια στο θέμα των χορηγιών και της συμμετοχής όλης της πόλης σε κάτι που αφορά όλους μας. Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ από την επόμενη χρονιά να αυτοχρηματοδοτείται και να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων του περιορίζοντας όσο μπορεί περισσότερο την χρηματοδότηση από τα χρήματα των δημοτών, από τα χρήματα όλων μας. Η εμπλοκή των επιχειρηματιών της πόλης και όχι μόνο, είτε με τη μορφή χορηγιών είτε με τη μορφή εκμετάλλευσης εμπορικών δραστηριοτήτων, θα αλλάξει τη λογική του έχουμε άφθονα χρήματα, ξοδεύουμε (το εύκολο), αλλά οργανώνουμε κάτι με τη συμμετοχή πολλών και με την έννοια του εθελοντισμού και της χαράς της συμμετοχής σε αυτή τη γιορτή αλλά και με την έννοια της επαγγελματικής δραστηριοποίησης ανθρώπων της αγοράς της πόλης μας. Οφείλω και έχω την υποχρέωση να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη και εργαζόμενους της «Δημωφέλεια» που όλα αυτά τα χρόνια καταθέτουν και την ψυχή τους πέρα και έξω από ωράρια για την υλοποίηση και άψογη διοργάνωση του Φεστιβάλ», τόνισε ακόμη ο κ. Αγγελίδης.

Α. Ζοπόγλου: «Το Cosmopolis χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και αγάπης από όλους μας. Είναι κάτι που το εισπράττουμε καθημερινά από όλους»

Από τη μεριά του ο Άλκης Ζοπόγλου, παρουσίασε αναλυτικά το …μενού του φετινού Φεστιβάλ COSMOPOLIS. «Το Cosmopolis χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και αγάπης από όλους μας. Είναι κάτι που το εισπράττουμε καθημερινά από όλους. Του αξίζει λοιπόν μια ιδιαίτερη μεταχείριση που θα το αναδείξει ακόμη περισσότερο τόσο πανελλαδικά όσο και παγκόσμια. Την πολιτική απόφαση γι’ αυτήν την μεταχείριση την πήρε ο κ. δήμαρχος και την υλοποίησή της έχω αναλάβει εγώ, με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης μου και πάντοτε προσπαθώντας να αξιοποιήσω την πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας μου στην αγορά των φεστιβάλ αυτού του τύπου παγκοσμίως. Είναι σημαντικό να κατορθώσει το φεστιβάλ να μπει σε ένα γρανάζι κίνησης που θα το κρατήσει ζωντανό και επίκαιρο τις επόμενες δεκαετίες», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Η δομή του COSMOPOLIS

Δομή του φεστιβάλ Cosmopolis για το 2020: Η διάρκεια του πλέον μεγαλώνει. Ξεκινά στα τέλη Μαΐου και κλείνει για το 2020 στα τέλη Νοεμβρίου. Χωρίζεται σε 3 περιόδους οι οποίες είναι: Cosmopolis@home – CosmoWorld – CosmoClassical. Συνολικά θα συμμετάσχουν 163 καλλιτέχνες, θα δοθούν 47 συναυλίες, ενώ τα παράλληλα events θα φτάσουν τα 20. Επίσης θα αναδειχθούν πάνω από 20 νέοι χώροι – σημεία της πόλης.

Αναλυτικά όπως ανέφερε ο κ. Ζοπόγλου:

 • Cosmopolis@home: Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση που έχει αγκαλιαστεί με πολύ μεγάλη αγάπη και ενδιαφέρον από τον κόσμο ακόμη από τις πρώτες συζητήσεις. Από 29 Μαΐου και κάθε Παρασκευή μέχρι τις 03 Ιουλίου οργανώνονται μικρές συναυλίες στις γειτονιές της χερσονήσου και στις αυλές των σπιτιών. Η διάρκεια του Cosmopolis@home είναι για 6 εβδομάδες με 3 συναυλίες ταυτόχρονα κάθε Παρασκευή βράδυ. Είναι μια δράση όπου η Καβάλα και οι κάτοικοί της γιορτάζουν ουσιαστικά την έλευση του Cosmopolis και το καλωσορίζουν. Καλούνται να ανοίξουν με όμορφους ήχους τα σπίτια και τις αυλές τους, για να το υποδεχθούν. Μέσα από τα στενά της πόλης και της ιστορικής χερσονήσου της Παναγίας, ξεκινούν οι ήχοι το ταξίδι τους για να ακουστούν σε όλο τον κόσμο, εκεί όπου θα ταξιδεύει κάθε χρόνο το Cosmopolis. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα σε πρωτότυπα μουσικά σχήματα και στους τοπικούς κυρίως καλλιτέχνες να εκφράσουν την τέχνη τους δημόσια και να ενταχθούν στην ομπρέλα εκδηλώσεων του Cosmopolis.
 • CosmoWorld: Έτσι αποκαλούμε πλέον την δεύτερη περίοδο του φεστιβάλ που συμπίπτει χρονικά με τους καλοκαιρινούς μήνες και συμπεριλαμβάνει και το γνωστό τετραήμερο που όλοι μας ξέρουμε. Ξεκινά με το Wood Water Wild στις 16 Ιουνίου, συνεχίζει από 16 έως 19 Ιουλίου, όπου είναι και ο κύριος όγκος εκδηλώσεων και, ολοκληρώνεται με 4 events 2 μέσα στον Αύγουστο και 2 τον Σεπτέμβριο.

Ένα ιδιαίτερο κομμάτι του CosmoWorld, είναι η αναφορά στην τέχνη. Το κομμάτι αυτό το ονομάσαμε CosmoArts.

Για φέτος έχουμε επιλέξει την τέχνη της Κεραμικής, όπου αξιόλογοι καλλιτέχνες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό (Ταϋλάνδη, Πολωνία, Τουρκία) προσκαλούνται να δημιουργήσουν κεραμικά έργα στα πλαίσια του Cosmopolis. Έργα που θα παραμένουν κάθε χρόνο στην πόλη και θα διακοσμούν διάφορα σημεία της. Ταυτόχρονα και σε επίπεδο ερασιτεχνικής ενασχόλησης θα δημιουργούνται ελεύθερα εργαστήρια για το κοινό που θα κατευθύνουν αξιόλογοι κεραμίστες από την περιοχή μας και σπουδαστές καλών τεχνών που θα έρθουν στην πόλη μας τρόφιμοι για να παρακολουθήσουν και να συνδράμουν σε αυτό το δημιουργικό event. Το CosmoArt θα τρέχει από την Δευτέρα 13 Ιουλίου μέχρι και τις 19 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία. Θα δημιουργηθούν εκθαμβωτικά και μεγάλα σε όγκο κεραμικά έργα, εκ των οποίων το ένα θα αποκαλυφθεί το Σάββατο το βράδυ μετά την συναυλία του φρουρίου και τα άλλα δύο το πρωί της Κυριακής.

Ø Ένα δεύτερο κομμάτι που διατηρούμε μερικώς από την παλαιότερη μορφή του Cosmopolis είναι αυτό με αναφορά στους νέους. Πλέον το μετονομάσαμε σε CosmoYouth γιατί δεν επικεντρώνεται μόνο σε πολύ μικρές ηλικίες αλλά και σε νέους μεγαλύτερης ηλικίας. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε δράσεις ευαισθητοποίησης τους σε ζητήματα περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, στην σχέση τους με την μουσική δημιουργία. Σχεδιάζονται ευχάριστες δράσεις για νέους που θα έχουν την δυνατότητα μέσω έξυπνων πρακτικών να ξαναδίνουν χρηστικότητα σε αντικείμενα που θα προορίζοταν για σκουπίδια. Τώρα θα τα χρησιμοποιούμε για να παράγουμε μουσική. Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική δράση για τους νέους.

Ø Ένα τρίτο κομμάτι που παράλληλα με όλα τα παραπάνω θα τρέχει αυτές τις 4 ημέρες, αφορά διάφορες παράλληλες δράσεις πάντοτε σε σχέση με το concept του φεστιβάλ. Αυτό το κομμάτι το ονομάζουμε CosmoEvents και σας αναφέρω μερικά από αυτά:

 • μουσικοί του δρόμου που θα ομορφαίνουν με τους ήχους τους το κέντρο της πόλης τις πρωινές ώρες, αλλά και την Θ. Πουλίδου τις απογευματινές – βραδυνές,
 • το περιπλανώμενο μουσείο ένα ιδιαίτερο μουσείο με καμπάνες και κουδούνια από όλον τον κόσμο, (αφορμή για περιήγηση σε αυτές τις χώρες)
 • την φωτογραφική έκθεση με αρχαιολογικούς χώρους από την Κάτω Ιταλία και την Ελλάδα που θα γίνει στην παλιά Μουσική,
 • η παρουσίαση δημιουργιών από επιλεγμένους χειροτέχνες,
 • το επιβλητικό και αριστουργηματικό mapping projection με ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία της πόλης σε μεγάλη επιφάνεια κατά την διαδρομή της Θ. Πουλίδου, αλλά και,
 • τα περίπτερα των χωρών που φέτος προσκαλούνται να μας παρουσιάσουν την κουλτούρα τους,
 • τα χορευτικά events που θα λαμβάνουν χώρα στο κεντρικότερο σημείο της κορυφής του λόφου της Παναγίας, στην ειδική σκηνή που δημιουργείται μόνο για χορό και την οποία ονομάζουμε σκηνή χορού. Εκεί, κάθε απόγευμα τόσο για όσους ενδιαφέρονται να χορέψουν αλλά, και για όσους ενδιαφέρονται να θαυμάσουν χορούς από διάφορες χώρες, θα φιλοξενούνται ανοικτές στο κοινό επιδείξεις χορών από τις προσκεκλημένες χώρες (για φέτος θα είναι η Αργεντινή, η Παλαιστίνη, η Ιταλία και η Ισπανία). Το βράδυ μετά τις 22.15 θα ξεκινά πάρτυ με διάσημους DJ’s και χορούς όπως Salsa, Tango, Zumba αλλά και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.
 • επίσης, στο ειδικά διαμορφωμένο Bar θα μπορούν οι επισκέπτες να πίνουν ευχάριστα το ποτό τους και να δοκιμάσουν γευστικότατους μεζέδες και snacks από τις χώρες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Ø Τελευταίο είναι το κομμάτι των CosmoConcerts. Έχουμε κάνει σε αυτό το κομμάτι του φεστιβάλ, ιδιαίτερη προσπάθεια να καλύψουμε κάθε επιθυμία του κοινού και να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο το target group των ανθρώπων που επιθυμούν να παρακολουθούν συναυλίες στο φεστιβάλ. Εκτός από την σκηνή του φρουρίου η οποία θα φιλοξενήσει όπως κάθε χρόνο ιδιαίτερες συναυλίες με πολύ διακριτά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής δημιουργούνται άλλα 2 stages (σκηνές). Η μια με πιο εναλλακτικό ήχο την οποία ονομάζουμε εναλλακτική σκηνή. Στήνεται στην οδό Πιπίνου με φόντο τις καμάρες και προωθεί κυρίως τοπικές μπάντες με πρωτότυπο και ξεχωριστό ήχο. αναδεικνύοντας την προοπτική τους να συμμετάσχουν και σε άλλες παρόμοιες σκηνές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η δεύτερη σκηνή αφορά έναν πιο παραδοσιακό ήχο και την ονομάζουμε World σκηνή. Αυτή θα στηθεί στο πίσω μέρος του αγάλματος του Μεχμέτ Αλή, στο γνωστό σε όλους μας «θεατράκι». Το CosmoWorld ολοκληρώνεται με 4 ακόμη καλλιτεχνικές δράσεις, κατά κύριο λόγο συναυλίες, 2 μέσα στον Αύγουστο (3 και 19 Αυγούστου) και 2 μέσα στον Σεπτέμβριο (2 και 14 Σεπτεμβρίου). Γίνεται προσπάθεια να αναδειχθούν ιδιαίτερα σε ομορφιά σημεία της πόλης, που μέχρι τώρα παραμένουν αναξιοποίητα. Θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

 • CosmoClassical. Και περνάμε στο τελευταίο κομμάτι του Cosmopolis 2020 που είναι το CosmoClassical. Ξεκινά από 4 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 29 Νοεμβρίου. Με το CosmoClassical το Cosmopolis ανοίγει την αγκαλιά του στην κλασσική μουσική και μας προσκαλεί να ζήσουμε την μαγεία της. Είναι μια δράση που οργανώνεται σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο της πόλης και σκοπό έχει να δώσει χώρο σε όλα τα είδη της κλασσικής μουσικής όπως αυτά εξελίσσονται στην διάρκεια των αιώνων, μέχρι και σήμερα. Το CosmoClassical θα λάβει χώρα κατά την διάρκεια των Παρασκευοσαββατοκύριακων του Νοεμβρίου. Πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο στο CosmoClassical, έχει ο Καβαλιώτης συνθέτης Γιάννης Α. Παπαιωάννου, του οποίου έργα του θα παρουσιαστούν από διακεκριμένους μουσικούς, αναδεικνύοντας την αξιόλογη συνθετική του δράση. Όμως ένας ακόμη θεσμός ενσωματώνεται στο CosmoClassical. Μαθητές και καθηγητές των ωδείων της πόλης συνοδεύουν με τις μουσικές τους τα παιδιά με αναπηρίες στις χορογραφίες τους, στα πλαίσια του καθιερωμένου θεσμού “Live it up” δημιουργώντας ένα ιδανικό αποτέλεσμα συνεργασίας. Ταυτόχρονα μέσα σε αυτό το τριήμερο του Live it up λαμβάνουν χώρα ακόμη περισσότερα events από διάφορες δομές στην Ελλάδα για παιδιά με αναπηρία. Είναι πραγματικά τιμή μας που μέσα στο Cosmopolis φιλοξενούμε αυτήν την πολύ αξιόλογη δράση, που μας κάνει πραγματικά υπερήφανους.
spot_img

Διαφημίσεις