Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παρατηρητήριο Παράκτιας Ζώνης: Τα παράπονα στον δήμαρχο με ένα κλικ

Ημέρα:

spot_img

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (30/5), η τελική εκδήλωση του έργου Mare Nostrum.  

Η πεντάμηνη παράταση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο έργο Mare Nostrum, έως 31-5-2016, επέτρεψε στον δήμο Καβάλας, να τροφοδοτήσει το Παρατηρητήριο Παράκτιας Ζώνης με πληθώρα τεχνικών και διοικητικών πληροφοριών που καλύπτουν κρίσιμες πτυχές της καθημερινότητας του δημότη.

Σημαντικά στοιχεία για την «ταυτότητα» της Καβάλας

Στο διάστημα αυτό ο δήμος Καβάλας τελειοποίησε την διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία έχουν ήδη αναρτηθεί τα βασικά χωροταξικά δεδομένα της Παράκτιας Ζώνης, όπως το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, χρήσεις γης, αποφάσεις χωροθέτησης αιγιαλού και περιβαλλοντικά δεδομένα. Παράλληλα, καταχωρήθηκαν οι πλήρεις φάκελοι των ιδιωτικών οικοδομικών αδειών της τελευταίας πενταετίας, καθώς και οι άδειες όλων των δημοτικών κτηρίων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η μέχρι τώρα επιτευχθείσα πρόοδος του Παρατηρητηρίου Παράκτιας Ζώνης και συζητήθηκαν, με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, οι τρόποι συνεργασίας και εμπλουτισμού του Παρατηρητηρίου, που θα επιτρέψουν την συνέχιση και ενδυνάμωση της λειτουργίας του, με στόχο την προσφορά ολοκληρωμένης ενημέρωσης και την αξιοποίησή του, επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας.

Με ένα κλικ ο δημότης θα μπορεί να επισημαίνει προβλήματα ή να κάνει παράπονα!

«Το τελικό παραδοτέο του έργου είναι το Παρατηρητήριο Παράκτιας Ζώνης, το οποίο είναι ένα καινοτόμο εργαλείο, αφού για πρώτη φορά ένας δήμος στη Μεσόγειο αποκτά ένα τέτοιο εργαλείο που είναι διαθέσιμο και σταδιακά θα εμπλουτίζεται στην ιστοσελίδα του δήμου Καβάλας. Το Παρατηρητήριο είναι μια τεράστια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει μια σειρά από χάρτες που σχετίζονται με το πολεοδομικό σχέδιο, το ρυμοτομικό, με τις νέες επεκτάσεις της πόλης, με οποιαδήποτε παρέμβαση γίνει στην παράκτια ζώνη και που παράλληλα δίνει πληροφορίες για τις πιέσεις που υφίσταται η παράκτια ζώνη, για τα αποτελέσματα αυτών, δηλαδή ρύπανση, διάβρωση ή εμφάνιση φυτοπλαγκτού, ενώ δίνει στο δημότη τη δυνατότητα να κάνει κλικ σε οποιαδήποτε θέση στο χάρτη και να αποτυπώσει ένα πρόβλημα, ένα παράπονο, το οποίο θα καταγράφεται και θα μεταφέρεται στο Παρατηρητήριο, που θα επιλαμβάνεται αμέσως», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αναπληρωτής καθηγητής του Δ.Π.Θ., Γιώργος Συλαίος.

Στόχος να γίνει το Παρατηρητήριο κεντρικό σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών του δήμου Καβάλας  

«Το Παρατηρητήριο δεν είναι ένα εργαλείο του δήμου, με την έννοια της διοικητικής μονάδας, αλλά φιλοδοξούμε και πρέπει να είναι ένα εργαλείο όλων των φορέων που συμμετέχουν. Στην νέα ιστοσελίδα του δήμου θα υπάρχει μια πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες θα καταθέτουν τα προβλήματα που εντοπίζουν στην  πόλη κι ό,τι θέλουν να δηλώσουν στο δήμο. Το Παρατηρητήριο ξεκίνησε με την παράκτια ζώνη, αλλά φιλοδοξία μας είναι ουσιαστικά να γίνει το κεντρικό σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών του δήμου», δήλωσε από τη μεριά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Ανάπτυξης, Σχεδιασμού και Ψηφιακών Υπηρεσιών, Δημοσθένης Τουλκίδης.

Απτά βήματα προς την υλοποίηση του στρατηγικού οράματος για βιώσιμη ανάπτυξη

Η συνεργασία του δήμου Καβάλας με την τοπική κοινωνία, και τους αρμόδιους φορείς, είναι το βασικό συστατικό που θα μετατρέψει το καινοτόμο αυτό εγχείρημα σε εργαλείο αειφόρου και συμμετοχικής ανάπτυξης. Η συγκέντρωση και η δημοσίευση επικαιροποιημένων δεδομένων από κάθε αρμόδιο φορέα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών διαβούλευσης, οι οποίες θα υποστηρίζουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε θέματα που αφορούν την παράκτια ζώνη, αποτελούν απτά βήματα προς την υλοποίηση του στρατηγικού οράματος για μία βιώσιμη ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην προστασία φυσικών πόρων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Η ταυτότητα του Mare Nostrum

Πρωταρχικός στόχος του έργου Mare Nostrum είναι να συμβάλει στη βελτίωση των διαδικασιών εφαρμογής και υλοποίησης της πολιτικής που αναφέρεται στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιας Ζώνης σε τοπικό, εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των πολιτικών της παράκτιας ζώνης στις ευρύτερες κοινωνικό-οικονομικές και χωροταξικές πολιτικές. Επικεφαλής εταίρος είναι το Πανεπιστήμιο Technion (Ισραήλ). Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από συνολικά 11 εταίρους από Ισραήλ, Ισπανία, Ιορδανία, Μάλτα και Ελλάδα (δήμος Αλεξανδρούπολης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και δήμος Καβάλας).Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 90% από το «Πρόγραμμα Λεκάνης της Μεσογείου» και κατά 10% από εθνικούς πόρους.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...