Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ελευθέρια Καβάλας: Αφιερωμένα στον ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη

Ημέρα:

spot_img

Για ακόμη μια χρονιά το φετινό πρόγραμμα των «Ελευθερίων» της Καβάλας περιλαμβάνει πλούσιες και ποικίλες εκδηλώσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης (13/6), στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, από την δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα και την πρόεδρο της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Αναστασία Ιωσηφίδου.

Η 104η επέτειος απελευθέρωσης της Καβάλας είναι αφιερωμένη στον ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη, ενώ ο δήμος τιμά τη μνήμη του εκατό χρόνια μετά τον θάνατό του (γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1848 και απεβίωσε στις 2 Οκτωβρίου 1917).

«Καλώς μας ήλθες, λευθεριά, στες χώρες των Φιλίππων, στου γένους μας τον ανθηρόν τον μυρωμένον κήπον», έγραφε ο φλογερός πατριώτης Ιωάννης  Κωνσταντινίδης, που ήρθε για εθνικούς λόγους στην Καβάλα το 1872, ώστε να τονώσει το φρόνημα των κατοίκων της πόλης και κατάφερε να ανελιχθεί στην τοπική κοινωνία, όπου και έζησε μέχρι το 1916, όταν και αναγκάστηκε να φύγει μετά τη δεύτερη εισβολή των Βουλγάρων.

Βρέθηκε απόγονος του Ι. Κωνσταντινίδη στην Αθήνα – Είναι εγγονός του και θα βρεθεί στην Καβάλα για να παραλάβει τιμητική πλακέτα για τον παππού του

Στις δηλώσεις της η δήμαρχος Καβάλας υπογράμμισε σχετικά: «Τιμούμε τις θυσίες των προγόνων μας, ώστε σήμερα εμείς να απολαμβάνουμε την ελευθερία. Τον Ιούνιο του 1913 οι Καβαλιώτες αντίκρισαν με δάκρυα στα μάτια την ελληνική σημαία να κυματίζει στα πλοία του ελληνικού ναυτικού. Οι μεγάλοι δάσκαλοι του γένους προετοίμαζαν μέσα από τα σχολεία της ελληνορθόδοξης κοινότητας να προσμένουν τη λευτεριά. Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Κρητικός, που ήρθε στην Καβάλα, ο οποίος με τον λόγο και τα ποιήματά του κρατούσε το φρόνημα ψηλά. Ήταν ο εθνικός ποιητής της Μακεδονίας και ο δήμος Καβάλας τιμά τη μνήμη του ποιητή στα φετινά «Ελευθέρια».

Η δήμαρχος συμπλήρωσε ότι βρέθηκε απόγονος του Ιωάννη Κωνσταντινίδη και ειδικότερα ο εγγονός του στην Αθήνα, ο οποίος έλαβε πρόσκληση και θα έρθει στην Καβάλα να παραλάβει τιμητική πλακέτα από τον δήμο Καβάλας για την προσφορά του παππού του.

Με έκθεση φωτογραφιών ανοίγει το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των φετινών «Ελευθερίων» ο δήμος θα τιμήσει τους ανθρώπους της αρχαιολογικής σκαπάνης, που διέσωσαν τα αρχαιολογικά ευρήματα του τόπου μας. Καταληκτικά στις δηλώσεις της η δήμαρχος Καβάλας απηύθυνε κάλεσα στους Καβαλιώτες να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.

Η πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Αναστασία Ιωσηφίδου, αναφέρθηκε από την μεριά της στο πλούσιο πρόγραμμα των «Ελευθερίων», που ξεκινούν στις 14 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 3 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανοίγει η έκθεση φωτογραφιών του δικηγόρου – μουσικού Γιώργου Κωνσταντινίδη, ο οποίος δεν έχει συγγενική σχέση με τον τιμώμενο ποιητή, κατά την οποία θα παρουσιαστεί ένα σπάνιο υλικό από εκατοντάδες φωτογραφίες από την πόλη της Καβάλας πριν το 1913. Ο κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος παρέστη στην συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι αυτό το υλικό έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη μας, αλλά κι ότι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και έρευνας για να πραγματοποιηθούν διάφορες εκδόσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος, ευχήθηκε να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με τον δήμο Καβάλας, ενώ δεν απέκλεισε να κάνει δωρεά μέρος αυτού του υλικού.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...