Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δεύτερη Κυριακή βλέπει ο Θόδωρος Μουριάδης

Ημέρα:

spot_img

«Αυτό που βλέπω από τους πολίτες του δήμου Καβάλας, είναι ότι ο συνδυασμός μας θα περάσει στην δεύτερη Κυριακή. Από εκεί και πέρα πλέον όλα είναι ανοιχτά», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ενήμερο» ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας και επικεφαλής του συνδυασμού «Σύγχρονος Δήμος», Θόδωρος Μουριάδης. 

 «Στόχευση μας στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές, είναι να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατό περισσότερο συμπολίτες μας κι αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή. Βρισκόμαστε στις γειτονιές και στις συνοικίες της πόλης καθημερινά. Μένουν ακόμη μερικές και ορισμένες κοινότητες για να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των επαφών», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας, ο οποίος ακολούθως απάντησε στις ερωτήσεις του «Ε».

-Είστε ικανοποιημένος από την επαφή σας με τους πολίτες του δήμου Καβάλας; Εισπράττετε την αποδοχή τους;

«Ξεκίνησα σχετικά αργά σε σχέση με τους συνυποψήφιους μου. Είναι νέος ο συνδυασμός μας και νέος και στα πρόσωπα. Χρειάστηκε προσπάθεια και κόπος για να πείσουμε τους συμπολίτες μας να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα ήθελα να είχα δύο μήνες ακόμη στη διάθεσή μου, αλλά γενικότερα είμαι ικανοποιημένος από την επαφή μου με τους πολίτες. Πολλοί θεωρούσαν ότι θα είμαι τέταρτος στις εκλογές και ότι θα με προσέγγισαν για τη μετέπειτα διοίκηση. Όμως τα πράγματα αλλάζουν κι ο καθένας μας έχει αποδείξει τι έχει κάνει στη ζωή του κι αυτό τελικά μετρά νομίζω στους συνδημότες μου, όπως και ο ήπιος τρόπος μου, που δεν είναι όμως αδυναμία. Επίσης, έχω την αυτοπεποίθηση ότι μπορώ να κάνω πράγματα, έχω τις γνώσεις, πιστεύω πολύ στο διάβασμα και στην ενημέρωση, καθώς πρέπει να ξέρεις με ποιους μπορείς να συνεργαστείς για να φέρεις εις πέρα το έργο σου».

-Πώς πρέπει να κινηθεί ένας σύγχρονος δήμαρχος μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο μιας δύσκολης οικονομικής κατάστασης;

«Το έργο ενός δήμου είναι πάρα πολύ μεγάλο. Ας μην επικεντρωνόμαστε μόνο στην καθημερινότητα, που είναι σημαντική, καθώς υπάρχουν πολλά θέματα που είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν για έναν δήμο, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η εξοικονόμηση – παραγωγή ενέργειας που σημαίνουν παράλληλα εξοικονόμηση χρημάτων. Το μοντέλο ενός δημάρχου που έπαιρνε χρήματα και τα διέθετε σε διάφορες ανάγκες έχει τελειώσει. Το κράτος δίνει περιορισμένο αριθμό χρημάτων και η διοίκηση που θέλει να προσφέρει πρέπει να τρέξει για να βρει προγράμματα και να εντάξει έργα, γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Πρέπει επίσης ο δήμαρχος να δει πως μπορεί ο δήμος του να κερδίζει χρήματα κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη σωστή διαχείριση απορριμμάτων. Το ίδιο και με την ενέργεια. Μπορεί να επιτευχθεί μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων, ενώ παράλληλα μπορούν να υπάρξουν και νέες θέσεις εργασίας».

-Σας ικανοποιεί μέχρι σήμερα το επίπεδο του προεκλογικού αγώνα για τον δήμο Καβάλας; Τι απαντάτε σε όσους σας θεωρούν «συνέχεια» του Κωστή Σιμιτσή;

«Το επίπεδο του προεκλογικού αγώνα είναι πολιτισμένο, καθώς δεν υπάρχουν οι έντονες συγκρούσεις άλλων εποχών. Από κάποιους υπάρχουν χτυπήματα κάτω από τη μέση, διότι καταλαβαίνουν ότι ενδεχόμενα αυτό που πίστευαν μπορεί και να μην πραγματοποιηθεί. Κάποιοι χρησιμοποιούν ένα επιχείρημα ότι είμαι συνέχεια του κ. Σιμιτσή. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν είμαι αγνώμων απέναντι σε ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα και δεν μου φέρθηκαν άσχημα. Ο κ. Σιμιτσής για εμένα υπήρξε πολύ καλός δήμαρχος και να λάβουμε υπόψη σε ποια εποχή και με ποιες συγκυρίες ήταν δήμαρχος. Όμως είναι άλλη η προσωπικότητα του Κωστή Σιμιτσή κι άλλη του Θόδωρου Μουριάδη. Άρα κανείς δεν μπορεί να λέει ότι είμαι η συνέχειά του. Επίσης για ό,τι δεν έχει γίνει δεν φταίω εγώ. Υπήρξα αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και να μου αποδώσουν μόνο για αυτά. Άνθρωποι που δουλεύουν άλλωστε κάνουν σφάλματα, αυτοί που δεν δουλεύουν όχι».

-Πόσο σημαντικός είναι για τον συνδυασμό σας ο τομέας του πολιτισμού και τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει με τα μεγάλα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στον δήμο Καβάλας;

«Πολιτισμός για εμάς είναι η σημαντική παρουσία των πολιτιστικών συλλόγων που μας γυρίζουν στις ρίζες μας, αλλά και ο πολιτισμός που μας κάνει καλύτερους είναι το Φεστιβάλ Φιλίππων που πρέπει να αναβαθμιστεί. Λίγες,  επιλεγμένες και καλές παραστάσεις. Όσον αφορά το Cosmopolis, ήρθε η ώρα να το αναβαθμίσουμε, να σχεδιαστούν κάποια πράγματα από την αρχή και να το επεκτείνουμε στην πόλη, όπως στην παραλία και στον Άγιο Νικόλαο. Έχουμε σχέδιο για το Cosmopolis που μπορεί να το κάνει ακόμη και αυτοχρηματοδοτούμενο, αλλά αυτό είναι κάτι που θα γίνει σε βάθος χρόνου. Επίσης, το φεστιβάλ Παπαϊωάννου που πρέπει να μεταφερθεί προς τον χειμώνα στο κτήριο της Μεγάλης Λέσχης με παρουσίαση πλέον και νέων συνθετών. Ο πολιτισμός είναι πολύ ψηλά για εμάς, καθώς είναι κίνητρο, ώστε να αναπτυχθεί ο ποιοτικός τουρισμός. Όχι απλά νούμερα, αλλά αυτό να μετριέται και στο ταμείο».

– Σε σχέση με τον τομέα του αθλητισμού;

«Επίσης σημαντικό κομμάτι είναι και ο αθλητικός τουρισμός. Γίνονται πολλά, να μη το μηδενίσουμε, έχει γίνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί εκεί που μπορούμε. Επίσης, τα παιδιά πρέπει να αρχίσουν να μπαίνουν στη λογική του αθλητισμού. Πρέπει να δώσουμε βαρύτητα εκεί και ιδίως στον κλασικό αθλητισμό που τα τελευταία χρόνια ατονεί. Χρειάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα και γυμναστές για να γίνει αυτό».

– Όσον αφορά τις υποδομές και γενικότερα τις παρεμβάσεις σε τεχνικό επίπεδο, τι πρέπει να αλλάξει στην Καβάλα;

«Η Καβάλα είναι μια όμορφη πόλη. Μας χάρισε ο Θεός τη θάλασσα και την Παναγία. Το υπόλοιπο κομμάτι όμως είναι τσιμέντο, άσχημα δομημένη. Άρα, πρέπει να ενισχύσουμε το πράσινο, να δώσουμε βαρύτητα στις γειτονιές και στην αισθητική της πόλης. Έχουμε μια άσχημη πλατεία όπως έχει καταντήσει. Έχουμε καταθέσει πρόταση για τη βελτίωσή της και μάλιστα χωρίς πολλά χρήματα. Για τις παρεμβάσεις πάντως που θα γίνονται αν αναλάβουμε τη διοίκηση του δήμου θα υπάρχει διαβούλευση με τον σύλλογο αρχιτεκτόνων και με τον κόσμο, δηλαδή τους επαγγελματίες και τους πολίτες, ώστε οι ιδέες να έχουν την καλύτερη λειτουργική απόδοση».

– Σας φοβίζει το γεγονός ότι η επόμενη τετραετία θα μπορούσε να είναι και πάλι δύσκολη όπως αυτές τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και πως μπορεί ένας δήμαρχος να κινηθεί για να πετύχει σημαντικά έργα;

«Ναι, κάτι τέτοιο με φοβίζει. Υπάρχουν όμως μεγάλα έργα που χρειάζονται χρήματα και πρέπει να τα σχεδιάσεις, να έχεις μελέτες, να τα κυνηγήσεις. Πρέπει να έχεις στο μυαλό σου τι θέλεις να κάνεις και να είσαι έτοιμος με μελέτες για να καταφέρεις πράγματα. Οι σύμβουλοί μου θα είναι άνθρωποι που θα μπορούν να προσφέρουν. Αυτοί θα είναι στα θέματα κυρίως στα θέματα της ενέργειας και της διαχείρισης των απορριμμάτων, εκεί είναι το μέλλον».

-Τέλος, σε σχέση με την επόμενη μέρα μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών και τις συνεργασίες που θα απαιτηθούν, ποια είναι η θέση σας; Θα αποτελέσει η απλή αναλογική ένα μεγάλο τεστ;

«Θα πρέπει να συνεννοηθείς το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής με τους άλλους αρχηγούς και με αυτούς που θα μπορέσεις να συνεργαστείς θα πρέπει να υπάρξει ένας κοινός άξονας συμπόρευσης. Από εκεί και πέρα την επόμενη ημέρα όποιος εκλεγεί δήμαρχος θα πρέπει να συνεργάζεται με τους άλλους. Στην περίπτωση που δεν πάω στη δεύτερη Κυριακή δεν πρόκειται να ζητήσω συνδιαχείριση της διοίκησης, ο κόσμος διάλεξε έναν δήμαρχο, αυτός θα διοικήσει. Είμαι ένας άνθρωπος λογικός κι όταν θα με πείθουν γιατί πρέπει να ψηφίζω ένα θέμα, αρκεί αυτό να έρχεται έγκαιρα θα το ψηφίζω. Θα είναι όντως ένα μεγάλο τεστ η απλή αναλογική. Το σύστημα αυτό δεν είναι κακό, είναι δημοκρατικό και υπέρ του πολίτη και όχι δημαρχοκεντρικό. Μένει να δούμε στην πράξη πως θα λειτουργήσει».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...