Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Φίλιπποι – Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO: Ώρα για δράση!

Ακολούθησε μας

Σύσκεψη με εκπροσώπους τοπικών φορέων του τουρισμού και της αγοράς πραγματοποίησε την Δευτέρα το απόγευμα η δημοτική παράταξη Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Καβάλας με βασικά θέματα:

1) την παρουσίαση των συμπερασμάτων της 2ης Αναπτυξιακής Ημερίδας (που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη το Σάββατο 13 Μαΐου 2017) σχετικά με τις εξελίξεις στα μεγάλα έργα για τα δίκτυα μεταφορών που σχεδιάζονται στην περιοχή μας,

2) την ανάγκη για άμεση κινητοποίηση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με την αξιοποίηση της ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO προς όφελος του τουρισμού, της αγοράς και των επιχειρήσεων του τόπου μας.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν: Γιάννης Παναγιωτίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Καβάλας, που φιλοξένησε και τη σύσκεψη, Φώτης Πούλος, Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βασίλης Λεμονίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Χρήστος Ιωαννίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί, Μαργαρίτης Κατσίδης, Πρόεδρος του EUROTAXI, Γιάννης Θωμαΐδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Καρβάλης, Θεόδωρος Χατζηχρήστου, Πρόεδρος του Σωματείου Ζαχαροπλαστών, Δημήτρης Χαδόλιας, Πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοπωλών – Χαρτοπωλών Ν. Καβάλας μαζί με τον Γιάννη Θεοχαρίδη, Παναγιώτης Κουτσόγλου, εκπρόσωπος των τουριστικών πρακτόρων. Παραβρέθηκαν επίσης ο Λευτέρης Κωταΐδης και ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης, πρώην δήμαρχοι Φιλίππων, και μέλη από την Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους”. Από την πλευρά της δημοτικής παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ παραβρέθηκαν η Κατερίνα Ιωαννίδου, δημοτική σύμβουλος, και ο Γιάννης Μούτλιας, μέλος του Δ.Σ. της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Στη συζήτηση που έγινε διατυπώθηκαν οι εξής βασικές διαπιστώσεις και παρατηρήσεις:

  • Η ένταξη των Φιλίππων στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τον τόπο μας να αποκτήσει διεθνή αναγνωρισιμότητα και να ωφεληθεί τουριστικά και οικονομικά. Ωστόσο, τα οφέλη από την εξέλιξη αυτή δεν έχουν εμπεδωθεί στη συνείδηση πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων παρά ελάχιστα.
  • Ήδη έχουν περάσει 10 μήνες από την ημέρα της ένταξης και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πότε και το πώς θα συσταθεί ο φορέας διαχείρισης του μνημείου των Φιλίππων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για την αξιοποίηση του μνημείου από οικονομικής και τουριστικής πλευράς.
  • Η επισκεψιμότητα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων έχει μειωθεί τις τελευταίες περιόδους ίσως λόγω της εποχικότητας που ισχύει στην τουριστική κίνηση της περιοχής μας, αλλά και του γεγονότος ότι οι Φίλιπποι δεν έχουν ενταχθεί στους προορισμούς – στόχους των τουριστικών πρακτορείων. Επισημάνθηκε ότι υπάρχουν αρκετά μικρο-προβλήματα προσβασιμότητας στον χώρο, όπως επίσης δεν προβλέπονται αρκετές ώρες λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου για τους επισκέπτες. Διατυπώθηκε επίσης η παρατήρηση ότι τα προβλήματα καθαριότητας της πόλης, του κυκλοφοριακού, της κακής κατάστασης και εικόνας της κεντρικής πλατείας κ.ά. επηρεάζουν αρνητικά τις εντυπώσεις των τουριστών.

Τέλος, τονίστηκε ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα τεχνογνωσίας που δεν επιτρέπει στον τόπο μας να προσελκύσει τουρισμό και ότι τοπικές αρχές και φορείς χρειάζεται να επιστρατεύσουν στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα