Τίμησαν την μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Προκοπίου

Ημέρα:

Τα εγκαίνια του εκκλησιαστικού ιδρύματος «Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και Χρονίως Πασχόντων» και η μετονομασία του σε «Προκόπειον Ίδρυμα», πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής (29/7).

Λίγο νωρίτερα είχε τελεστεί τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού μητροπολίτη Προκοπίου στην ιερά μονή του Αγίου Σίλα Καβάλας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκδημία του μακαριστού μητροπολίτη κυρού Προκοπίου, ο οποίος για σαράντα τρία χρόνια υπηρέτησε την τοπική Εκκλησία, η  Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, με σκοπό την απόδοση της οφειλόμενης τιμής προς τον εκλιπόντα ιεράρχη, το πρωί της Κυριακής τέλεσε αρχιερατικό συλλείτουργο στον καθεδρικό ιερό ναό του Αγίου Παύλου, καθώς και το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτη.

Αμέσως μετά έγιναν τα αποκαλυπτήρια των μαρμάρινων προτομών των αείμνηστων προκατόχων μητροπολιτών κυρού Χρυσοστόμου, κυρού Αλεξάνδρου και κυρού Προκοπίου, στην είσοδο του ιερού ναού του αγίου Παύλου Καβάλας με την ανάγνωση σχετικής ευχής υπέρ αναπαύσεως των ψυχών αυτών.

Μητροπολίτης Στέφανος: Το έργο αυτό του μακαριστού μητροπολίτη, είναι μνήμες που θα μείνουν άσβεστες

Στις δηλώσεις του ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Φ.Ν.Θ. Στέφανος τόνισε πως «το έργο αυτό του μακαριστού μητροπολίτη, είναι μνήμες που θα μείνουν άσβεστες. Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του και όλες όσες εκδηλώσεις κάναμε σήμερα για αυτόν, εκφράζουν όλους μας στην Καβάλα, τον κλήρο και τον λαό, γιατί ακριβώς είναι κάτι το οποίο χρειάζεται να συμβαίνει για να τιμάμε πάντα εκείνους που τίμησαν τον εαυτό τους και εν προκειμένω ο μακαριστός Προκόπιος που τίμησε την πόλη αυτή, περπάτησε στους δρόμους της, σταύρωσε και άγιασε τα σπίτια της, την θάλασσα η οποία αν και την αγαπούσε πολύ ήταν και η τελευταία κατοικία του πάνω στην γη. Ο Θεός να τον αναπαύει να τον ενθυμούμεθα εμείς και να προχωρούμε για όλα τα καλά στην πόλη μας και την Μητρόπολή μας».

Θ. Μαρκόπουλος: Εγκαινιάστηκε ένα πολύ σημαντικό ίδρυμα για τη περιοχή της Καβάλας και ευρύτερα για την περιφέρεια

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι «σήμερα εγκαινιάστηκε ένα πολύ σημαντικό ίδρυμα για τη περιοχή της Καβάλας και ευρύτερα για την περιφέρεια. Σήμερα προβάλλουν το παράστημά τους η μορφή του αείμνηστου μητροπολίτη Προκοπίου που όλοι τιμούσαμε και όλοι ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του. Κάτω όμως από το βαρύ όνομα του μητροπολίτη Προκοπίου, προβάλλει ο θεσμός της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων που εντόπισε την ανάγκη να γίνει αυτό το ερείπιο, ένα χρήσιμο ίδρυμα – εργαλείο για την κοινωνία και προβάλλει και ο θεσμός της περιφέρειας για την διαχρονική του μορφή, ο οποίος ενέταξε το έργο επί των ημερών της διοίκησης του αντιπεριφερειάρχη κ. Γρανά και ολοκληρώθηκε επί των ημερών μου, χωρίς να υπάρξει καμία παράταση ή καθυστέρηση και καμία σημαντική εμπλοκή».

Δ. Τσανάκα: Μεγάλη μορφή ο Προκόπιος, 43 χρόνια στη πόλη μας, τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε όλοι

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα επισήμανε χαρακτηριστικά «το οφείλουμε στον Προκόπιο και στους φορείς που μπόρεσαν και βοήθησαν τη μητρόπολη να το τελειώσει. Αυτό το κτήριο για όσους θυμούνται ήταν πρώτα Τ.Ε.Ι. και ήταν ένα ερειπωμένο κτήριο όπου σήμερα έγινε ένα από τα καλύτερα στη πόλη. Μεγάλη μορφή ο Προκόπιος, 43 χρόνια στη πόλη μας, τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε όλοι. Ήταν πατέρας για όλους μας και όπως από έναν πατέρα δέχεσαι τα καλά και τα άσχημα. Από εκείνον λοιπόν δεχόμαστε τα πάντα. Σήμερα είναι μέρα μνήμης για αυτόν γιατί πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε και να θυμόμαστε έναν άνθρωπο που πέρασε 43 χρόνια στη πόλη μας και είναι ο πρώτος μητροπολίτης που θάβεται στην Καβάλα, δεν έχουμε άλλον. Ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχή του και εμείς να είμαστε γεροί να τον θυμόμαστε και να τον ευχαριστούμε, γιατί έκανε σημαντικό έργο φιλανθρωπίας και ιεραποστολικό έργο που λίγοι το ξέρουν».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: «Μεγάλη η παρακαταθήκη του Βασίλη Βασιλικού»

Ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έκανε ο...

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Κεραμωτής στα Άδανα της Τουρκίας

Κατά την εβδομάδα 12 με 18 Νοεμβρίου 2023, εφτά μαθήτριες...

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Πέθανε ο βραβευμένος συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. Πρόκειται...

Με τρύπιες στέγες η πολιτιστική κληρονομιά της Καβάλας

Από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας,...

Φορολογικό ν/σ: Δεν κάνουν πίσω οι δικηγόροι της Καβάλας

Γιώργος Γραμμένος: Η αποχή μας σημαίνει ότι δεν πραγματοποιούνται...

Στην τελική ευθεία η μεταφορά των σχολών του ΔΙΠΑΕ στο Δημοκρίτειο

«Το νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί σε ό,τι αφορά το Δημοκρίτειο...

Το CosmoClassical ολοκληρώνεται με δύο ξεχωριστές συναυλίες

Το Cosmopolis festival ολοκληρώνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το...

Στις 7 Δεκεμβρίου με ANASTASIA η έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην Καβάλα

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Την Πέμπτη...