Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Σωτήρης Παπαδόπουλος: Ιδιαίτερης αξίας το έργο ανάπλασης της οδού Αβέρωφ

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Ιδιαίτερης σημασίας έργο χαρακτήρισε την ανάπλαση της οδού Αβέρωφ ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος. Ο ίδιος παράλληλα εξήρε την συμβολή του Βουλευτή κ. Μακάριου Λαζαρίδη στην εξέλιξη του έργου αυτού.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Καβάλας και στον Σάκη Ασβεστά, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η αλιεία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της Γεωργίας ενώ πρόκειται για ένα από τα σημαντικά θέματα με τα οποία ασχολούμαι, χωρίς αυτό να εξαιρεί την ενασχόλησή μου με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και το LEADER ιδιαίτερα – με το οποίο άλλωστε έχω ιδιαίτερη σχέση και εμπλέκομαι και επαγγελματικά. Το έργο που αφορά την ανάπλαση της οδού Αβέρωφ είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς είναι ένα από τα σημεία του παραλιακού μετώπου της Καβάλας, που όπως βλέπουμε και ξέρουμε όλοι χρίζει άμεσης αισθητικής αλλά και ουσιαστικής βελτίωσης».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε στο πλαίσιο των δηλώσεων του να συγχαρεί δημόσια τον βουλευτή Καβάλας Μακάριο Λαζαρίδη μια και η συνδρομή του υπήρξε καταλυτική – όπως φαίνεται – για την ένταξη του έργου σε αυτό το πρόγραμμα της Αλιείας.

Στόχος η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της εικόνας της πόλης

Στόχος του εγχειρήματος είναι η βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της εικόνας της πόλης, με την αξιοποίηση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων που υπάρχουν, την ανάπλαση του αστικού περιβάλλοντος-μικροκλίματος της περιοχής με την αύξηση του πρασίνου και τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας με ιδιαίτερη μέριμνα για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Πρόκειται για ένα έργο συντήρησης και εκσυγχρονισμού της επιφάνειας της ανωδομής του πεζοδρομίου και είναι αναγκαίο για τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών στους διακινούμενους επιβάτες, τουρίστες και κατοίκους της περιοχής, στο πλαίσιο των προσπαθειών βελτίωσης της προσπελασιμότητας στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης της Καβάλας.

Γιατί έμεινε εκτός το ανοιχτό κολυμβητήριο

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε επίσης ότι «Αν και δεν έχω καμία διάθεση να αντιπολιτευτώ τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας, θα θυμίσω κάνοντας μια αναδρομή στα τεκταινόμενα, και οφείλω να υπογραμμίσω ότι η πρώτη πρόταση που κατατέθηκε σε αυτό το πρόγραμμα και ήρθε και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας ήταν η αποκατάσταση του Ανοικτού Κολυμβητηρίου. Δηλαδή ήταν έργο παρέμβασης το Κολυμβητήριο! Και πάλι όμως και δυστυχώς θα προσθέσω, λόγω αμέλειας του Δήμου Καβάλας , λόγω του μη σωστού φακέλου που κατατέθηκε ή το έργο δεν ήταν ώριμο κ.λ.π. απορρίφθηκε αυτή η πρόταση, πήρε την χαμηλότερη βαθμολογία (αν και νομίζω ότι απορρίφθηκε τελείως) και έτσι επιλέχθηκε μόνο η δεύτερη πρόταση που κατέβηκε. Όπως και να είναι όμως, έστω και με αυτές τις συνθήκες εκτιμώ ότι πρόκειται για ένα κομμάτι της παραλίας μας το οποίο πρέπει να αναβαθμισθεί, να αναπλασθεί και να δώσει ένα ωραίο τόνο και ουσιαστικά και αισθητικά στην παραλία μας”.

Ο κ. Παπαδόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις με κύρια παρέμβαση το Ανοικτό Κολυμβητήριο «αλλά θα δούμε στο μέλλον αν θα μπορέσει να μπει σε κάποιο πρόγραμμα και φυσικά να ωριμάσει και ολοκληρωθεί ο φάκελος σε οποιοδήποτε πρόγραμμα θα κατατεθεί. Αυτό είναι θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας του Δήμου Καβάλας” πρόσθεσε και επιχειρηματολόγησε της δηλώσεως του.

Καταληκτικά να προσθέσουμε ότι συγκεκριμένα η ανάπλαση περιλαμβάνει:

-Αντικατάσταση των δαπεδοστρώσεων σε τμήμα του πεζοδρομίου της χερσαίας ζώνης με πιο φιλικά υλικά (χυτό βοτσαλωτό δάπεδο κ.α.).

-Βελτίωση της προσπελασιμότητας περιοχής και υποδομών αστικού εξοπλισμού για όλους τους χρήστες (νέο κτίριο WC με υποδομές ΑμεΑ, όδευση τυφλών, υπαίθρια καθιστικά, παγκάκια).

-Αύξηση του χώρου πρασίνου, δέντρων και βελτίωση του υφιστάμενου δικτύου άρδευσης.

-Βελτίωση και εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης ηλεκτρομηχανολογικής υποδομής περιοχής παρέμβασης (κτίριο WC).

-Δίκτυο οδοφωτισμού και ηλεκτροδότησης – υδροδότησης πλοίων.

Ο προϋπολογισμός του έργου τέλος είναι 887.000 ευρώ (με ΦΠΑ) και η χρονική διάρκεια για τη δημοπράτηση, ολοκλήρωση και παράδοσή του προσδιορίζεται στους 21 μήνες.

Εκτός από την παρέμβαση των βουλευτών χρειάζεται και προετοιμασία

«Καλό είναι λοιπόν» σχολίασε ο κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος «οι βουλευτές να παρεμβαίνουν και με την παρουσία τους και την όχληση στα κέντρα λήψης αποφάσεων των Αθηνών να εγκρίνονται τα έργα αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα μετά την παρέμβαση ενός Βουλευτή αν ένα έργο δεν είναι ώριμο και σωστά κατατεθειμένο. Αυτό ήταν και το πρόβλημα στο Ανοικτό Κολυμβητήριο.

Χρειαζόμαστε επομένως και τα δύο. Δηλαδή να έχουμε και έναν ολοκληρωμένο φάκελο που θα κατατεθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα και από εκεί και πέρα χρειάζεται και οι Βουλευτές της Καβάλας να πιέζουν για την ένταξή τους σε κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο».

Η παραπάνω «συνταγή» έγινε πράξη μόνο στο κομμάτι της ανάπλασης της παραλιακής οδού Αβέρωφ και όχι στο ανοιχτό κολυμβητήριο. «Θα είμαστε εν αναμονεί των εξελίξεων» τόνισε με νόημα ο κ. Παπαδόπουλος.

spot_img

Διαφημίσεις