Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Σε φάση υλοποίησης το σχέδιο Περιγιαλιού

Ποια έργα θα γίνουν, πως θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Στην ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού της τιμής αποζημίωσης των επικειμένων της πράξης εφαρμογής Περιγιαλίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα (7/9).

Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Μουριάδης, επρόκειτο για μια ουσιαστική εκκρεμότητα, που έπρεπε να λυθεί για να μπορέσει να προχωρήσει η υλοποίηση του Σχεδίου Περιγιαλίου, μια εκκρεμότητα που έπρεπε να είχε τελειώσει το 2016.

«Πλέον έχει υπογραφεί η αποζημίωση των επικειμένων, που συνεπάγεται ότι ο Δήμος από εδώ και πέρα μπορεί να ανοίξει τους δρόμους και να αρχίσει να υλοποιεί το Σχέδιο Περιγιαλίου»

«Το θέμα είχε κολλήσει για υπηρεσιακούς λόγους στην Περιφέρεια. Τρέξαμε αυτόν τον χρόνο, λύθηκε, πήγαμε στον περιφερειάρχη, βοήθησε αυτός στο να αλλάξει η επιτροπή που θα έλυνε το θέμα κι αυτό έγινε. Πλέον έχει υπογραφεί η αποζημίωση των επικειμένων, που συνεπάγεται ότι ο Δήμος από εδώ και πέρα μπορεί να ανοίξει τους δρόμους και να αρχίσει να υλοποιεί το Σχέδιο Περιγιαλίου», σημείωσε στη συνέχεια ο δήμαρχος Καβάλας.

Ο κ. Μουριάδης εξήγησε το τι ακριβώς είναι η αποζημίωση των επικειμένων, σημειώνοντας: «Με το Σχέδιο έχουν γίνει αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των οικοπέδων που υπάρχουν. Δηλαδή έχουν κοπεί οικόπεδα που έπρεπε να δώσουν εισφορά σε γη, έχουν αλλάξει οικόπεδο, κάποιοι πήγαν σε άλλη θέση. Αυτό σημαίνει ότι φεύγοντας κάποιος από ένα οικόπεδο για να πάει σε άλλο, ενδεχόμενα να είχε κτίσμα που ήταν νόμιμο, το τονίζω, νόμιμο. Φράχτες, πηγάδια, οικήματα με οικοδομική άδεια. Με τα επικείμενα πλέον έχει καθοριστεί η τιμή αποζημίωσης όλων αυτών των περιπτώσεων».

Διάνοιξη οδών στο Περιγιάλι

Μέχρι το τέλος της χρονιάς οι ιδιοκτήτες οικοπέδων πρέπει να προσκομίσουν στον Δήμο τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι κατασκευές τους είναι νόμιμες

Ο δήμαρχος Καβάλας ανέφερε ακόμη ότι «αν από εδώ και πέρα κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος με την τιμή που έχει βγάλει η επιτροπή, προσφεύγει στα δικαστήρια. Δεν είναι κάτι που θα εμποδίζει το Σχέδιο στην υλοποίησή του εφεξής. Ο Δήμος αν είναι σε εκείνο το κομμάτι να εκτελέσει εργασίες του καταθέτει τα χρήματα στο Παρακαταθηκών και Δανείων, μέχρι να γίνει το δικαστήριο για να κρίνει αν χρειάζεται μεγαλύτερη αποζημίωση ή όχι».

Ο κ. Μουριάδης, επισήμανε ότι θα πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που θίγονται μέχρι το τέλος της χρονιάς να προσκομίσουν στον Δήμο τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι κατασκευές είναι νόμιμες.

Όσα γίνονται και θα γίνουν στην περιοχή του Περιγιαλίου

Μιλώντας για το τι μέλλει γενέσθαι στο Περιγιάλι, ο κ. Μουριάδης τόνισε: «Ήδη έχουμε ξεκινήσει για αυτόν τον χρόνο μια σειρά εργασιών στην παραλία τουλάχιστον, όπου γκρεμίζουμε κάποια κτίσματα, τα οποία ήταν επικίνδυνα και θα το κάνουμε και σε άλλα εγκαταλειμμένα, για να ανοίξει η ακτή Περιγιαλίου. Κατασκευάζεται το πεζοδρόμιο μπροστά από το γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη» και στο επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί όλη αυτή η εργασία μέχρι και το βενζινάδικο του «Μπέλλου». Μπαίνει καινούργιος φωτισμός led για την ασφάλεια των πολιτών, μελετούμε έναν δρόμο κεντρικό, ο οποίος θα ανοίξει και θ’ αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου. Ο δρόμος αυτός ξεκινάει δίπλα από τα νεκροταφεία, περνάει πίσω από το «Ανθή Καραγιάννη», από το Lidl και φτάνει στις αρχές του Στρατοπέδου «Ασημακόπουλου». Ανοίγονται επίσης κάποιοι δρόμοι κάθετοι για να εξυπηρετούνται με το λεωφορείο οι κάτοικοι. Αυτός θα είναι ο κύριος δρόμος. Είναι και ένα μέτρο πίεσης και προς την ελληνική πολιτεία ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το Σχέδιο Πόλης».

«Υπάρχουν τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν, όπως η ύδρευση και γι’ αυτό περιμένουμε την έγκριση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που είναι 14 εκατομμυρίων ευρώ, ενός εμβληματικού έργου που αφορά 8.000 συνδέσεις…»

«Προχθές, ο κ. Μηταράκης μας διαβεβαίωσε ότι στο κομμάτι που αφορά την υλοποίηση του Σχεδίου θα αρχίσουν να αδειάζουν το «Ασημακοπούλου και ότι μελλοντικά θα αδειάσει όλο το πρώην Στρατόπεδο. Επίσης υπάρχουν τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν, όπως η ύδρευση και γι’ αυτό περιμένουμε την έγκριση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που είναι 14 εκατομμυρίων ευρώ, ενός εμβληματικού έργου που αφορά 8.000 συνδέσεις και μέσα σε αυτά που ολοκληρώνουμε στην ύδρευση της πόλης, είναι και όλη η ύδρευση στο Περιγιάλι. Άρα λοιπόν, η χρηματοδότηση για να γίνει η ύδρευση θα είναι εξασφαλισμένη. Υπάρχει η αποχέτευση που θα δούμε σε ποιο πρόγραμμα θα μπει και θα είναι μελλοντικό. Υπάρχει η μελέτη των ομβρίων που θέλει επικαιροποίηση που με το «Αντώνης Τρίτσης» ή το ΕΣΠΑ θα υλοποιηθεί. Ήδη όλα τα λύματα του Περιγιαλίου καταλήγουν στον αντλιοστάσιο του ΟΑΕΔ και πολλές φορές έχει χαλάσει με αποτέλεσμα τα λύματα πέφτουν στην θάλασσα. Ήδη έχει εγκριθεί 1 εκατομμύριο ευρώ από τον περιφερειάρχη, ώστε το αντλιοστάσιο Α5 να γίνει σύγχρονο, μη ενεργοβόρο και να μην χρειάζεται να ρίχνουμε τα λύματα στην θάλασσα για να μπορέσουμε να το επισκευάσουμε. Χρειάζεται πολλή δουλειά κι όλοι οι σύμβουλοί μου δουλεύουν τις μελέτες στο Περιγιάλι», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Μουριάδης. Τέλος, από την πλευρά του ο νομικός εκπρόσωπος των κατοίκων του Περιγιαλίου, ο κ. Μαμτσαδέλης είπε πως το έργο αυτό δημιουργεί την πόλη από το μηδέν κι ότι θα απαιτηθεί χρόνος. «Είναι σημαντικό πως υπάρχει συνεργασία με τον Σύλλογο των κατοίκων του Περιγιαλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

spot_img

Διαφημίσεις