Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

“Πυρά” από την Αναστασία Ιωσηφίδου για το φεστιβάλ Cosmopolis

«Η δήλωση του δημάρχου ότι τελειώσαμε πλέον με τους χορούς των Ζουλού, μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει σε όλους μας», λέει η πρώην πρόεδρος της «Δημωφέλεια»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Δυστυχώς, θεωρώ ότι με τον χαρακτήρα που θέλουν να δώσουν στο COSMOPOLIS, το Φεστιβάλ παύει να απευθύνεται σε όλους και αφορά πλέον ένα συγκεκριμένο κοινό, εκφραστές μιας «ελιτίστικης κουλτούρας», που συνηθίζει να συνευρίσκεται σε ιδιωτικές αυλές και κήπους».

Τα παραπάνω τόνισε με δηλώσεις της στον «Ενήμερο», η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης και τέως πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Αναστασία Ιωσηφίδου, ασκώντας σκληρή κριτική στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας, σχετικά με τις ανακοινώσεις που έγιναν πρόσφατα για το Φεστιβάλ COSMOPOLIS 2020.

Το «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν», ωχριά ως τίτλος σε όσα ειπώθηκαν στη παρουσίαση του φετινού COSMOPOLIS

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των ανακοινώσεων της νέας δημοτικής αρχής, σχετικά με το Φεστιβάλ COSMOPOLIS για το έτος 2020. Ακόμη όμως κι αυτός ο τίτλος ωχριά μπροστά σε όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσαν από κοινού ο δήμαρχος, με τον πρόεδρο της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» και τον «νεότευκτο» καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ και που αφορούν το μέλλον του κορυφαίου αυτού θεσμού του Δήμου μας», υπογράμμισε αρχικά η κ. Ιωσηφίδου.

Αναδρομή στην πορεία του Φεστιβάλ COSMOPOLIS

«Για να μπορέσει όμως να αξιολογήσει αντικειμενικά κάποιος τις δηλώσεις αυτές, θα πρέπει να γίνει μια αναφορά στο ίδιο το Φεστιβάλ και κυρίως σε αυτά τα χαρακτηριστικά που αποτελούν τον γονότυπο του και που χωρίς αυτά είναι αδύνατον αυτό να επιζήσει. Το COSMOPOLIS γεννήθηκε μετά την ένωση του Δήμου Καβάλας με την τότε κοινότητα της Νέας Καρβάλης και αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια του «Ήλιος και Πέτρα», ενός πολυεθνικού λαογραφικού φεστιβάλ που διοργάνωνε τότε η Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η διοίκηση μας, αναγνωρίζοντας το γεγονός αυτό, αφιέρωνε μια μέρα του Φεστιβάλ στη Νέα Καρβάλη, οπότε αναβίωνε με τον τρόπο αυτό το «Ήλιος και Πέτρα». Με τα χρόνια ο θεσμός μεγάλωσε και αγαπήθηκε από τους Καβαλιώτες, δημιουργώντας παράλληλα μια ισχυρή ταυτότητα. Δυστυχώς, πειραματισμοί και πολιτικές άλλων δημοτικών διοικήσεων, είχαν σαν αποτέλεσμα το COSMOPOLIS να φθίνει σιγά – σιγά και στο τέλος να καταργηθεί», τόνισε στη συνέχεια η δημοτική σύμβουλος Καβάλας, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην πορεία του εν λόγω Φεστιβάλ.

«Το COSMOPOLIS δεν είναι απλά ένα ακόμα Φεστιβάλ, αλλά αποτελεί την ταυτότητα της πόλης μας»

«Όταν λοιπόν αναλάβαμε την διοίκηση, θέσαμε ως στοίχημα όχι απλά την αναβίωση, αλλά την ισχυροποίηση της ταυτότητας του, με ευλαβικό όμως σεβασμό σε αυτό που ήδη αποτελούσε την ψυχή του. Έτσι το COSMOPOLIS δεν είναι απλά ένα ακόμα Φεστιβάλ, αλλά κατά την προσωπική μου άποψη, που ενστερνίζονται όμως απ’ ό,τι βλέπω τις τελευταίες ιδίως ημέρες στη συντριπτική πλειονότητά τους οι δημότες μας, αποτελεί την ταυτότητα της πόλης μας και κυρίως αυτό που οι ίδιοι θα επιθυμούσαμε να είναι, δηλαδή μια πόλη όλου του κόσμου, όπως άλλωστε είναι και ο τίτλος του», συμπλήρωσε σχετικά η τέως πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ».

«Το COSMOPOLISαπευθύνεται σε όλους τους Καβαλιώτες…»

«Το βασικό χαρακτηριστικό του COSMOPOLIS είναι ότι απευθύνεται σε όλους τους Καβαλιώτες, οι οποίοι για μια βδομάδα, ατομικά, οικογενειακά ή σε παρέες είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν την χερσόνησο της Παναγίας και να ταξιδέψουν μέσα από τους ήχους και τις μουσικές, τους χορούς, τις γεύσεις, τα παιχνίδια, το σινεμά, την ποίηση και τις άλλες τέχνες στα τέσσερα σημεία του πλανήτη μας, σε ένα μαγικό, νοητό, αλλά και συνάμα πραγματικό και ουσιαστικό ταξίδι στις χώρες που συμμετείχαν. Και λέω πραγματικό γιατί τα στοιχεία που προανέφερα αποτελούν την πραγματική ουσία ενός ταξιδιού, καθώς είναι αυτά που ενισχύουν την εμπειρία του ταξιδιώτη και κάνουν ένα ταξίδι πετυχημένο», σημείωσε ακόμη στις δηλώσεις της η Αναστασία Ιωσηφίδου.

«Ακόμη όμως και αυτές οι πολυδιαφημιζόμενες αλλαγές στο COSMOPOLIS, που ανακοίνωσε η σημερινή δημοτική αρχή δεν είναι τίποτα περισσότερο από συρραφή άλλων διοργανώσεων του Δήμου»

Συνεχίζοντας την κριτική της προς τη δημοτική αρχή, η Αναστασία Ιωσηφίδου τόνισε με έμφαση: «Θα αναρωτηθεί βέβαια κανείς ευλόγως, ένας θεσμός δεν έχει ανάγκη από ανανέωση και νέες δράσεις; Η απάντηση είναι βεβαίως, ναι. Άλλωστε στα χρόνια της διοίκησης μας κάθε χρόνο φροντίζαμε να προχωράμε σε τέτοιου είδους δράσεις ώστε το φεστιβάλ κάθε χρόνο, διατηρώντας την ταυτότητα του, να είναι ακόμη καλύτερο. Μάλιστα το 2019 είχα ανακοινώσει η ίδια ότι σκοπός μας ήταν το 2020 η επιμήκυνση του, ώστε να διαρκεί δύο εβδομάδες, χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Ακόμη όμως και αυτές οι πολυδιαφημιζόμενες αλλαγές στο COSMOPOLIS, που ανακοίνωσε η σημερινή δημοτική αρχή δεν είναι τίποτα περισσότερο από συρραφή άλλων διοργανώσεων του Δήμου (Φεστιβάλ Παπαϊωάννου) ή της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» (Wood Wild Water, Live it up) υπό το επίπλαστο περίβλημα ενός δήθεν κοινού Φεστιβάλ που όμως αποτελείται πλέον από εντελώς ανομοιογενή υλικά. Έτσι έχουμε μια χρονική επέκταση – παρωδία».

«Η καρδιά του COSMOPOLIS αντικαθίστανται με ολιγομελή μουσικά σχήματα από τέσσερις χώρες…»

«Η καρδιά όμως του COSMOPOLIS που πάλλονταν και έδινε με τον παλμό αυτό τον ρυθμό στην πόλη για μια εβδομάδα και που είναι όλα αυτά που προανέφερα παραπάνω, αντικαθίστανται πρώτον με ολιγομελή μουσικά σχήματα από τέσσερις χώρες που έχουν και 3-4 χορευτές, τα οποία θα τραγουδούν στο θεατράκι του Μεχμέτ Αλή και θα δείχνουν και κάποιες χορευτικές φιγούρες και δεύτερον από «εκδηλώσεις τσέπης» σε αυλές της παλαιάς πόλης για έξι Παρασκευές όπου θα παρουσιαστούν μουσικά σχήματα, μεταξύ των οποίων και το σχήμα του ιδίου του καλλιτεχνικού διευθυντή, αλλά και σχήμα συγγενικού του προσώπου, ελπίζω χωρίς αμοιβή», συνέχισε η τέως πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ».

«Η δήλωση του δημάρχου ότι τελειώσαμε πλέον με τους χορούς των Ζουλού, μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει σε όλους μας»

«Είναι λοιπόν φανερό ότι υπάρχει μια προσπάθεια κάποιων να επιβάλλουν την δική τους αισθητική σε όλους εμάς με τα δικά μας όμως χρήματα. Η δε δήλωση του δημάρχου ότι τελειώσαμε πλέον με τους χορούς των Ζουλού, μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει σε όλους μας, καθώς προσβάλει όχι μόνο όλα τα μέλη των συγκροτημάτων που με δικά τους έξοδα ταξίδεψαν όλα αυτά τα χρόνια από τα πέρατα της γης , ώστε να συμμετέχουν στο COSMOPOLIS, αλλά επιπλέον και όλους τους Καβαλιώτες που περίμεναν κάθε χρόνο να δουν, να γευτούν, να ακούσουν και εν τέλει να ζήσουν την πολυχρωμία, την πολυπολιτισμικότητα και τον αέρα μιας Καβάλας χωρίς σύνορα», δήλωσε ακόμη η Αναστασία Ιωσηφίδου.

«Η αλλοίωση του COSMOPOLIS αποτελεί έγκλημα, όχι μόνο στον θεσμό, αλλά και στην ίδια την πόλη…»

Καταληκτικά, η δημοτική σύμβουλος Καβάλας και τέως πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», υπογράμμισε: «Για τον λόγο αυτό το COSMOPOLIS δεν ανήκει σε κανένα δήμαρχο και σε καμιά δημοτική αρχή, αλλά ανήκει στην Καβάλα και τους Καβαλιώτες. Η αλλοίωση του λοιπόν αποτελεί έγκλημα, όχι μόνο στον θεσμό, αλλά και στην ίδια την πόλη. Καλώ τον δήμαρχο Καβάλας να ακούσει την φωνή των δημοτών, να επανεξετάσει την θέση του και να κάνει έστω και την ύστατη στιγμή ό,τι απαιτείται, ώστε να ανατραπεί ο σχεδιασμός αυτός και να υλοποιηθεί το φεστιβάλ στη βάση των ουσιαστικών χαρακτηριστικών του που το ανέδειξαν και το καταξίωσαν. Άλλως λυπάμαι, αλλά πρέπει να πω ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους για το COSMOPOLIS μέχρι το 2023, οπότε ο καβαλιώτικος λαός θα το επαναφέρει με την ψήφο του».

Διαφημίσεις