Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Πεζοδρόμηση της Αμ. Ερ. Σταυρού και απομάκρυνση των προσφύγων

Σειρά εποικοδομητικών επαφών του δημάρχου Καβάλας στην Αθήνα

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Ο δήμαρχος Καβάλας κ. Θεόδωρος Μουριάδης είχε σειρά επαφών στην Αθήνα με διάφορους υπουργούς και προχώρησαν διάφορα αιτήματα του Δήμου Καβάλας. Κυριότερο αυτό που αφορά ένα έργο οδοποιίας που διέρχεται μέσα από το πρώην Στρατόπεδο «Ασημακοπούλου».

Ο κ. Μουριάδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ήταν πάρα πολύ καλό το ταξίδι από πλευράς αποτελεσμάτων. Αφενός ασχοληθήκαμε με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» διότι υπήρχαν πολλά πράγματα αδιευκρίνιστα. Δεν μπορεί ο κάθε δήμος να κατεβάζει όσες προσκλήσεις θέλει, υπάρχει ένα πλαφόν. Για τις πρωτεύουσες των νομών είναι στα 22 εκατομμύρια και οι μικρότεροι νομίζω στα 12. Ο Δήμος Καβάλας θα κάνει προτάσεις στα 22 εκ. αλλά ήδη ο δήμος έχει πάρει 17 εκ. Τα 14 εκ. ευρώ ήταν με τη ΔΕΥΑΚ που πέρασαν στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» άσχετα αν ήταν στο «Φιλόδημος 1» και τα 3 εκ. ευρώ που είναι τα υδρόμετρα. Ξεκινάμε με ήδη ενταγμένα έργα 17 εκατομμυρίων κι έχουμε άλλα 5 εκ. ευρώ. Αυτό που βλέπουμε είναι αν θα πάρει ο Δήμος Καβάλας τις εκπτώσεις που θα έχει από τα 17 εκ. ευρώ ώστε να μεγαλώσει το μπάτζετ των έργων που θα ενταχθούν. Αυτό θα διευκρινιστεί μέσα στις επόμενες μέρες. Οι εκπτώσεις ευελπιστούμε ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον Δήμο Καβάλας οπότε τα χρήματα δεν θα είναι λίγα. Εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσουμε τις προτεραιότητες των έργων μας. Παρ’ όλο που έχουμε σχεδιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, δεν χάθηκε ο κόσμος αν κάποια έργα δεν ενταχθούν. Θα μπουν σε άλλα ταμεία, πολλές προτάσεις μπορούν να μπουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος που αφορούν βιολογικούς, ανοίγει το ΕΣΠΑ. Θα υπάρχουν μελέτες κι από κει και πέρα μπορούμε να εντάξουμε έργα».

Για το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου»

Σε ό,τι αφορά το θέμα του στρατοπέδου στο Περιγιάλι, ο κ. Μουριάδης ανέφερε ότι «ένα τμήμα του ανήκει στον Δήμο Καβάλας, όταν με την πολεοδόμηση που είχε γίνει στου Κωτσάλου ένα μέρος του Ασημακοπούλου –επειδή ο Στρατός δεν είχε να πληρώσει σε χρήμα- το έδωσε σε γη. Σ’ αυτά τα τμήματα είχαν γίνει εγκαταστάσεις για τους πρόσφυγες. Από αυτά που περνάει και ο κεντρικός δρόμος που σχεδιάζεται στο Περιγιάλι αποδίδονται στον Δήμο Καβάλας. Ήδη αρχίζει η σύμπτυξή τους για να αδειάσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα και να μπορέσουμε να γκρεμίσουμε. Εκεί που είναι το στρατοδικείο κι ανεβαίνοντας προς τα πάνω και γυρίζοντας προς το Lidl, όλα θα γκρεμιστούν για να γίνει ο δρόμος. Η δέσμευση του υπουργού κ. Μηταράκη σ’ αυτό ήταν ότι θα χρηματοδοτήσει και το έργο της οδοποιίας που αντιστοιχεί. Δεσμεύτηκε γι’ αυτό και ο Υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος, τον οποίο ευχαριστώ πολύ για την παρέμβασή του. Θα στείλουμε τα χαρτιά για να έχουμε και την έγγραφη διαβεβαίωση. Με το σχέδιο Περιγιαλίου, ο δρόμος που ξεκινάει από το στρατοδικείο μέχρι τον ΟΑΕΔ καταργείται και θα γίνει πεζόδρομος. Στον κεντρικό δρόμο, όπως ερχόμαστε από του Μπέλλου, στο ύψος του στρατοδικείου θα δημιουργηθεί κυκλικός κόμβος, θα αφήσει δεξιά το στρατόπεδο και θα βγαίνει στα νεκροταφεία. Αυτόν σχεδιάζουμε για να υλοποιηθεί. Ήταν πολύ καλά τα αποτελέσματα της συνάντησης».

Για το θέμα των προσφύγων ο δήμαρχος Καβάλας είπε ότι «σ’ αυτά τα τμήματα υπάρχουν κάποιες εγκαταστάσεις. Υπάρχει ένα 6μηνο-7μηνο για να μετακινηθούν οι πρόσφυγες. Ίσως να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση, δεν χάθηκε ο κόσμος. Έτσι είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός τους, ίσα- ίσα που θα ελαττώνεται και σταδιακά θέλω να πιστεύω ότι θα αδειάσει το στρατόπεδο για να γίνει αυτό που σχεδιάζουμε».

spot_img

Διαφημίσεις