Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Ο δήμος Καβάλας προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τα «απόνερα» της πανδημίας

Λεωνίδας Παππάς: Αργά ή γρήγορα θα σταματήσει η χρηματοδότηση από το κράτος, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για να βοηθήσουμε κάποιους συμπολίτες μας που θα βρεθούν σε δύσκολη θέση

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι με μεγαλύτερο προϋπολογισμό, ώστε να αντιμετωπίσουμε τυχόν μεγαλύτερες ανάγκες των συμπολιτών μας από το φθινόπωρο και μετά, από πιθανά προβλήματα που θα αφήσει πίσω της η υγειονομική κρίση», επισημαίνει σε συνέντευξη του στον «Ενήμερο» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Καβάλας, Λεωνίδας Παππάς.

«Αργά ή γρήγορα θα σταματήσει η χρηματοδότηση από την πλευρά του κράτους, η πραγματική οικονομία θα αρχίσει και πάλι να στηρίζεται στα πόδια της από τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα φανεί πόσες επιχειρήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές, πόσοι εργαζόμενοι θα έχουν δουλειά κτλ. Εκεί θα φανεί το πραγματικό αποτύπωμα της υγειονομικής κρίσης», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

«Ήδη προϋπολογίσαμε μεγαλύτερα ποσά και για το «Κοινωνικό Παντοπωλείο», καθώς επίσης και για τα οικονομικά βοηθήματα…»

«Σίγουρα θα υπάρξουν συνέπειες στην οικονομία και μακάρι να είναι οι μικρότερες δυνατές. Ελπίζω να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Εμείς ήδη προϋπολογίσαμε μεγαλύτερα ποσά και για το «Κοινωνικό Παντοπωλείο», καθώς επίσης και για τα οικονομικά βοηθήματα. Είναι οι πρώτες ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα προβλήματα που θα βρουν μπροστά τους κάποιοι από τους συμπολίτες μας. Πιθανολογούμε ότι από τον Σεπτέμβριο που θ’ αρχίσει να αποτυπώνεται η οικονομική κρίση και οι συνέπειες της πανδημίας, θα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των εν δυνάμει δικαιούχων, γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. Φυσικά ποτέ δεν είναι αρκετή η βοήθεια. Ο άνθρωπος που είναι σε ανάγκη θέλει δουλειά, αξιοπρέπεια και αξιοκρατία. Ωστόσο εμείς οφείλουμε να είμαστε παρόντες για να βοηθήσουμε να ξεπεραστούν όσο το δυνατό καλύτερα οι δυσκολίες που ίσως ανακύψουν για κάποιους συμπολίτες μας», συμπληρώνει σχετικά ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Καβάλας.

«Ρίχνουμε το βάρος μας στο να αυξήσουμε το πλέγμα προστασίας αυτών των ανθρώπων και οικονομικά, αλλά και με άλλους τρόπους»

Μιλώντας για την αντιδημαρχία της οποίας είναι επικεφαλής, ο Λεωνίδης Παππάς τονίζει: «Πράγματι είναι μια νευραλγική αντιδημαρχία, διότι έχει να κάνει με ανθρώπους που βρίσκονται κατά κανόνα σε μια δύσκολη οικονομικά θέση, με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι χρειάζονται την αγκαλιά, τη βοήθεια και τη συνδρομή του δήμου. Ρίχνουμε το βάρος μας στο να αυξήσουμε το πλέγμα προστασίας αυτών των ανθρώπων και οικονομικά, αλλά και με άλλους τρόπους. Αυτή τη στιγμή έχουμε διευρύνει πάρα πολύ τον αριθμό των δικαιούχων που λαμβάνουν έκτακτο οικονομικό βοήθημα. Είναι ένα ποσό της τάξης των 600 ευρώ που χορηγείται σε δυο δόσεις μέσα στη χρονιά. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, δηλαδή κάποιος που βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη κι έχει χαμηλά εισοδήματα, μπορεί να απευθυνθεί στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου (3ος όροφος διοικητηρίου, πρώην Πρόνοια) και να υποβάλει αίτημα για να λάβει αυτό το έκτακτο οικονομικό βοήθημα. Έχουμε διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων, έχουμε διευρύνει τον προϋπολογισμό γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες. Εκτιμούμε ότι αυτή τη στιγμή εξυπηρετούμε πάνω από 200 συμπολίτες μας σε ετήσια βάση κι από την ώρα που υποβάλλεται το αίτημα, μέσα σε έναν μήνα ικανοποιείται, αφού ακολουθηθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες».

«Πάνω από 200 οικογένειες εξυπηρετούνται από το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» και μπορώ να πω ότι με τις διανομές που γίνονται ετησίως καλύπτουμε πλήρως τις επισιτιστικές ανάγκες αυτών των οικογενειών…»

«Υπάρχει επίσης το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, το οποίο χορηγείται σε συμπολίτες μας με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια και όλη η διαδικασία γίνεται μέσω των Κέντρων Κοινότητας που εδρεύουν σε κάθε δήμο (πρώην ΠΙΚΠΑ). Υπάρχει το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» που βοηθά τους συμπολίτες μας με οικονομικές αδυναμίες να καλύπτουν επισιτιστικές ανάγκες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, παράλληλα με το ΤΕΒΑ που είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα και το «τρέχει» η Διεύθυνση Ανάπτυξης του δήμου Καβάλας. Πάνω από 200 οικογένειες εξυπηρετούνται από το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» και μπορώ να πω ότι με τις διανομές που γίνονται ετησίως καλύπτουμε πλήρως τις επισιτιστικές ανάγκες αυτών των οικογενειών. Τα Κέντρα Κοινότητας εξυπηρετούν τους δημότες για ένα μεγάλο πλέγμα υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων. Όλα τα προνοιακά επιδόματα, κατατίθενται και διεκπεραιώνονται μέσω των Κέντρων Κοινότητας. Λειτουργούν σαν μικρά ΚΕΠ μέσα στους δήμους για την εξυπηρέτηση των πολιτών που έχουν συναλλαγή με τον ΟΠΕΚΑ με τον ΟΓΑ και την Πρόνοια», αναφέρει ακόμη στη συνέντευξη του στον «Ε» ο Λεωνίδας Παππάς.

Δράση που θα συνεχιστεί η «Αγκαλιά Αλληλεγγύης»

Τέλος, μιλώντας για άλλες δράσεις της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, όπως για παράδειγμα η «Αγκαλιά Αλληλεγγύης», ο κ. Παππάς επισημαίνει: «Η «Αγκαλιά Αλληλεγγύης» ήταν μια πολύ ωραία δράση που σκέφτηκαν ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, μαζί με την επιστημονική συνεργάτη του δήμου, την κ. Αργυρίου και ξεκίνησε από μια ιδέα να μην μένουν χωρίς δώρα Χριστούγεννα και Πάσχα τα παιδιά των οικογενειών. Υπήρξε απόλυτη στήριξη από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και των χορηγούς. Για να έχουμε απόθεμα σε επόμενες γιορτές απευθυνθήκαμε στους συμπολίτες μας και πήγαν στα καταστήματα που συνεργάστηκαν μαζί μας αφήνοντας και χρήματα με αποτέλεσμα να έχουμε ένα σημαντικό ποσό για επόμενες δράσεις. Έπονται και άλλες δράσεις, θα απευθυνθούμε και σε άλλους επαγγελματίες της τοπικής αγοράς, για παράδειγμα σε βιβλιοπωλεία στηρίζοντας τόσο τα καταστήματα, αλλά και τα παιδιά να μην υστερούν και να έχουν όλα τα απαραίτητα. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχουμε στο μυαλό μας ότι πρέπει να βοηθήσουμε με σχολικά είδη για να πάνε οργανωμένα τα παιδιά αυτά στο σχολείο. Αυτές είναι οι πρώτες δράσεις για τις οποίες σύντομα θα έχουμε και σχετικές ανακοινώσεις».

spot_img

Διαφημίσεις