Ο δήμαρχος Σηλύβριας ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας με τους απογόνους των προσφύγων της ανατολικής Θράκης

Ημέρα:

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα υποδέχθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Δημαρχείο, μέσα σε κλίμα εγκαρδιότητας, τον δήμαρχο Σηλύβριας κ. Οzcan Ιşiklar που επισκέπτεται εθιμοτυπικά την Καβάλα επικεφαλής αποστολής του τουρκικού δήμου της ανατολικής Θράκης.

Η δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρώτη της επίσκεψη στη Σηλύβρια όπου μέσα σε κλίμα συγκίνησης θυμήθηκε ιστορίες της μητέρας που κατάγονταν από την ανατολική Θράκη. Εξήρε το έργο και την προσπάθεια του τούρκου δημάρχου να φέρει ξανά κοντά τους Έλληνες και τους Τούρκους και τόνισε ότι είναι χρήσιμες οι ανταλλαγές επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα γιατί έτσι δίνεται η δυνατότητα καλύτερης κατανόησης των δυο λαών, των αναγκών τους αλλά και της κοινής διαδρομής που έχουν μέσα στο διάβα της ιστορίας σε πάρα πολλές χρονικές περιόδους.

Από τη μεριά του ο τούρκος δήμαρχος αναγνώρισε τη συμβολή του νέου μητροπολίτη Σηλύβριας κ. Μάξιμου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην προσπάθεια επανασύνδεσης των ελλήνων της ανατολικής Θράκης με τις πατρογονικές τους εστίες και την αύξηση των επισκεπτών από την Ελλάδα προς την ιστορική πόλη της Σηλύβριας.

Ο κ. Siklar αναφέρθηκε στους μακραίωνους δεσμούς των Ελλήνων και των Τούρκων στην περιοχή της ανατολικής Θράκης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως το μέλλον ανήκει στα παιδιά και τις επόμενες γενιές «και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε από έχθρες και αντιπαλότητες ώστε μέσα σε κλίμα ειρήνης και ομόνοιας να δούμε τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν».

Μάλιστα, σημείωσε με έμφαση, ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συμπολίτες του γνωρίζουν τη σημασία που έχει ο Άγιος Νεκτάριος για τους Έλληνες Χριστιανούς καθώς το σπίτι του βρίσκεται στη Σηλύβρια και ότι από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής θα γίνουν ακόμα περισσότερες προσπάθειες που θα κάνουν τους έλληνες επισκέπτες να νιώθουν καλύτερα κάθε φορά που επισκέπτονται την πόλη.

Υπογράμμισε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια καταγραφής και προβολής των αρχαιολογικών ευρημάτων που ανασκάπτονται στην περιοχή σημειώνοντας ότι όπου κι αν σκάψουν βρίσκουν αρχαία που μαρτυρούν το μακραίωνο παρελθόν της περιοχής όταν ζούσαν αρμονικά  μαζί Έλληνες και Τούρκοι.

Η αποστολή του Δήμου Σηλύβριας επισκέφθηκε το Δημοτικό Μουσείο Καπνού όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άγγελο Τσατσούλη και ξεναγήθηκαν από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού και αρχαιολόγο Μιχάλη Λυχούνα στην παλιά πόλη της Καβάλας πάνω στη χερσόνησο της Παναγίας, όπως επίσης στο κάστρο και στο μεσαιωνικό υδραγωγείο (Καμάρες).

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Δεσποινίς Μαργαρίτα» στο θέατρο «Αμαλία» Θεσσαλονίκης

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Ο Ρομπέρτο Ατάϋντε γεννήθηκε το...

Καβάλα: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας σε τροχαίο

Την 2-12-2023 και ώρα 21.45΄, στην επαρχιακή οδό  Κεραμωτής...

Η αγορά της Καβάλας βάζει τα γιορτινά της

Γιάννης Τσίρλης: Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου το «Pre Christmas...

Απόστολος Χρόνης: Προάγγελος ιδιωτικοποίησης οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ;

Την έντονη ανησυχία του για την πιθανή ιδιωτικοποίηση του...

Γονική αποξένωση: Το έγκλημα που δεν τιμωρείται!

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Σήμερα είναι μια μεγάλη ευκαιρία...

«Κλυταιμνήστρα η (ε)κλυτή βασίλισσα» σε σκηνοθεσία Παύλου Λεμοντζή

Την θεατρική παράσταση «Κλυταιμνήστρα η (ε)κλυτή βασίλισσα», που ανεβαίνει...

Ξενοφών Κροκίδης: Θα εξηγήσουμε τι είναι, αλλά και τι δεν είναι εθελοντισμός

Ξενοφών Κροκίδης: Όταν υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα εθελοντισμού σημαίνει...

Θέμης Καλπακίδης: Απ’ το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η αγροτική παραγωγή

«Πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο», επισημαίνει για την...