Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Νίκος Ξανθόπουλος: Ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων να ασχοληθεί με τα του οίκου του

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για την Καβάλα» Νίκος Ξανθόπουλος, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Πληροφορηθήκαμε μέσω του τοπικού τύπου, την ύπαρξη επιστολής του Σωματείου με την επωνυμία «Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Καβάλας», με την οποία οι ανώνυμοι συντάκτες της καταφέρονται συλλήβδην κατά του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή την απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία σχετικά με την πρόταση της διοίκησης του Δήμου Καβάλας για ένα υποτιθέμενο πρόγραμμα αναβάθμισης της χερσονήσου της Παναγίας.

Μας προκαλεί εντύπωση το ύφος, η ένταση, αλλά κυρίως η φασιστικής χροιάς παραίνεση τους, 6 μήνες μετά την πραγματοποίηση των δημοτικών εκλογών προς τους δημοτικούς συμβούλους, να πάνε σπίτι τους.

Δεν θα κάνω καμία προσπάθεια να σχολιάσω με οποιονδήποτε τρόπο το περιεχόμενο του λιβελογραφήματος τους.

Θα τους καλέσω μόνο να ασχοληθούν με τα του οίκου τους και να αναλογιστούν τη συνεισφορά τους στη διαμόρφωση του αποτυπώματος της πόλης, συμπεριλαμβανομένης και της χερσονήσου της Παναγίας.

Για την πληροφόρηση κάθε καλόπιστου πολίτου δημοσιοποιώ την εισήγηση της δημοτικής αρχής και καλώ τον οποιοδήποτε έχοντα μέσο νου να αναρωτηθεί, πόση προσπάθεια θα χρειαζόταν για να πεισθεί και να στηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση, – ο θεός να την κάνει-.

Καλούμε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κύριο Πεφάνη Κωνσταντίνο, εάν έχει κατανοήσει το θεσμικό του ρόλο, να πράξει παν ό,τι κρίνεται σκόπιμο, προασπίζοντας την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, εκτός και εάν επιλέξει δια της σιωπής του να επιδοκιμάζει τους αποδοκιμάζοντες.

Για την Δημοτική Παράταξη
Συνεργασία για την Καβάλα
Ο Επικεφαλής
Ξανθόπουλος Νικόλαος

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής

Έγκριση υποβολής της πρότασης “Pastiche- Panagea-Attractive and Sustainable through Territorial Innovation» στο πλαίσιο της 5ης πρόσκλησης του προγράμματος Urban Innovative Actions.

Ο Δήμος Καβάλας σχεδίασε μια πρόταση για την ανάδειξη και αξιοποίηση της Ιστορικής συνοικίας της Παναγίας στο πλαίσιο της 5ης πρόσκλησης του προγράμματος Urban Innovative Actions. Συγκεκριμένα, η πρότασή μας ονομάζεται “Pastiche- Panagea-Attractive and Sustainable through Territorial Innovation» – (Ελεύθερη μετάφραση: Χερσόνησος Παναγίας: Θελκτική και αειφόρα μέσω καινοτομικής ανάπτυξης).

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Urban Innovative Actions (UIA), της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει στόχο να παρέχει στις αστικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη πόρους, προκειμένου να δοκιμάσουν τολμηρές και καινοτόμες ιδέες για την αντιμετώπιση των αστικών προκλήσεων, καθώς και να πειραματιστούν με νέους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι ιδέες αυτές να ανταποκριθούν στην πολυπλοκότητα της πραγματικής ζωής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Πρωτοβουλίας UIA από το ΕΤΠΑ ανέρχεται σε περίπου 372 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα UIA επιλέγονται μέσω ετήσιων Προκηρύξεων υποβολής προτάσεων από το 2015 έως το 2020 επί ενός ή περισσότερων θεμάτων που προτείνει η Επιτροπή. Κάθε δράση μπορεί να λάβει συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ ύψους έως 5 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο πρέπει να υλοποιείται εντός μέγιστης περιόδου 3 ετών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δεύτερης Προκήρυξης ανέρχεται σε €50.000.000, το ποσοστό επιχορήγησης/ συγχρηματοδότησης κάθε πρότασης είναι 80%, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2019.

Η βασική ιδέα της πρότασης είναι η ανάδειξη της χερσονήσου της Παναγίας ως ένα σταυροδρόμι πολιτισμού, που διαπερνά όλες τις ιστορικές περιόδους και φιλοξενεί ένα κράμα πολιτισμών, το οποίο αποτυπώνεται και στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της περιοχής. Πρόκειται για ένα αμάλγαμα (pastiche) ιστορικής μνήμης πάνω στο οποίο δομείται η τωρινή της ταυτότητα. Η πρόταση έχει τέσσερις βασικούς πυλώνες:

 1. Την συλλογική μνήμη
 2. Την χωρική διάσταση (αναπλάσεις)
 3. Την εκπαίδευση/ κατάρτιση και
 4. Την επιχειρηματικότητα.

Η πρόταση θα υλοποιηθεί από ένα εταιρικό σχήμα συνολικά 11 φορέων της περιοχής, οι οποίοι και θα αναλάβουν να υλοποιήσουν διακριτές δράσεις και με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό υπό την γενική διεύθυνση του Δήμου Καβάλας. Οι φορείς αυτοί είναι:

 1. Ο Δήμος Καβάλας (Επικεφαλής του έργου)
 2. Η Δημωφέλεια
 3. Διεθνές Πανεπιστήμιο – UNESCO _Con-E-Ect
 4. To Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη
 5. KORAX
 6. Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού
 7. Ινστιτούτο Μωχάμετ Αλή.
 8. Ξενοδοχείο Imaret
 9. Παραμυθάδες MKO
 10. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
 11. Urbasοfia_τεχνικός σύμβουλος του έργου

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θα ανέρχεται στα 4,7 εκατ. € και θα υλοποιηθεί σε τρία χρόνια. To ποσοστό της συγχρηματοδότησης της κάθε δράσης από το πρόγραμμα είναι 80% και το 20% θα καταβάλλεται από τον φορέα που είναι δικαιούχος της πράξης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και σύμφωνα με το άρθρο 65 «Αρμοδιότητες Δημοτικού Συμβουλίου» και το άρθρο 96 «Συμμετοχή Δήμων σε προγράμματα» του ν. 3852/2010 παρακαλούμε όπως εγκρίνετε την υποβολή του έργου “Pastiche- Panagea-Attractive and Sustainable through Territorial Innovation», προϋπολογισμού 4,7 εκατ €.

O Δήμαρχος Καβάλας

Θεόδωρος Μουριάδης

Διαφημίσεις